Bergamo je v tieni Milána neprávom. Tu je 7 miest, ktoré musíte vidieť. A vynašli tu stracciatellu

Idete do Milána? A letíte do Bergama? Talianske mestečko v regióne Lombardsko leží v tieni slávneho obdivovaného Milána a často je len prestupnou stanicou na ceste do druhého najväčšieho mesta a ekonomického epicentra Talianska.

29.06.2023 06:00
Bergamo, Taliansko Foto:
Bergamo. Malebný výhľad na centrum starého mesta a baziliku Santa Maria Maggiore a Cappella Colleoni v Citta Alta.
debata

Bergamo leží asi 40 kilometrov od Milána, no má krásnu polohu na predhorí Álp a na svojich necelých štyridsiatich km2 ponúka viacero zaujímavostí. Tieto prednosti robia z mesta príjemnej atmosféry a lacných leteniek destináciu hodnú prehliadky.

Miláno je čarovné, no dajte šancu aj Bergamu, nesklame!
Video
Zdroj: Pixabay.com/VReel

Nezamierte hneď do mekky módy, biznisu a piatich železničných staníc. Ostaňte chvíľu aj v pokojnom Bergame a vychutnajte si jeho strakato-pestrú ponuku. Týmto vás očarí – tu je 7 miest, ktoré v Bergame musíte vidieť!

Lanovka

Bergamo má dve hlavné časti. Citta alta (horné mesto) je stredoveké mesto rozkladajúce sa na vrchole kopca obohnané obrannými múrmi zo 17. storočia. Citta bassa (dolné mesto) vzniklo začiatkom 20. storočia.

Obidve časti sú síce spojené cestou, no najlepší a najpraktickejší spôsob, ako sa dostať do horného mesta, je použiť lanovku.

Funicolare Citta Alta je pozemná lanová dráha postavená v roku 1887 a je jednou z dvoch liniek pozemnej lanovky v Bergame (druhá je lanovka Bergamo – San Vigilio).

Tamojšia dvojkoľajová pozemná lanovka má jeden unikát: trate majú rôzne dĺžky (pravá meria 240 metrov a ľavá 234 metrov). Výškový rozdiel je 85 metrov s maximálnym sklonom 52 %.

Dolná stanica pozemnej lanovky sa nachádza vo výške 271 m n. m., horná má nadmorskú výšku 356 metrov. Cesta trvá 2 minúty, takže si výhľady musíte vychutnať rýchlo.

Vino-oslava-shutterstock Čítajte viac Medzinárodná blamáž! Taliani v propagačnom videu ukazovali úplne inú krajinu

Basilica di Santa Maria Maggiore

Tento stavebný skvost sa nachádza v starom meste Bergama na námestí Piazza del Duomo. Postavili ho v druhej polovici 12. storočia, exteriér si zachoval pôvodné románsko-lombardské architektonické línie, interiér je vyzdobený v barokovom štýle.

Pôvodne to bol krstný kostol katedrály San Vincenzo, postavený vedľa komplexu biskupskej kúrie.

Pevnosť Rocca di Bergamo

Na Colle di Sant'Eufemia, neďaleko lanovky Citta Alta, stojí komplex Rocca, majestátna pevnosť zo štrnásteho storočia, ktorá chráni mesto zhora.

Najkrajší výhľad do širokého okolia je z Benátskej veže – uvidíte z nej všetko od krás Horného mesta Bergama, cez Alpy až po Miláno!

Rím, Taliansko, zmrzlina, Panteón, Pantheon Čítajte viac Už nebude zadarmo: Najobľúbenejšia talianska pamiatka začne vyberať vstupné

Piazza Vecchia

Toto starobylé námestie sa rozprestiera v centrálnej časti horného mesta Bergama. Po mnoho storočí bolo stredobodom politického a občianskeho diania v meste.

Má takmer dokonalý obdĺžnikový tvar a láka na niekoľko pamiatok: Knižnicu Angelo Mai, v ktorej sa nachádza viac ako 600 zväzkov, Palazzo della Ragione, kde sa konajú umelecké výstavy, a Palazzo del Podesta s historickým múzeom.

Veža Campanone

Bergamská Občianska veža, známa pod menom Campanone, je historickou pamiatkou mesta, a teda je jasné, že sa nachádza v hornej časti mesta. Týči sa vedľa budov Palazzo della Ragione a Palazzo del Podestà a spája južnú stranu so západnou stranou námestia Piazza Vecchia.

Pôvodne mala chabých 37 metrov, čo Bergamčanom nestačilo, a tak ju zvyšovali a nadstavovali, až dosiahla dnešných pekných 56 metrov, čím sa stala najvyššou vežou v meste.

Aj odtiaľto je parádny výhľad do okolia – vychutnať si môžete panorámu okolia (nížiny aj výbežky predalpského pohoria Orobie) aj dolného mesta Bergama.

Jeho typické stredoveké črty z neho robia jednu z hlavných pamiatok Bergama a panoramatvorný prvok, ktorý jasne vidieť už z diaľky.

Brána San Giacomo

Jediný otvor v hradbách, ktorý je možné vidieť aj z dolného Bergama, jediná z bieleho mramoru a jediná obohatená o krásny kamenný viadukt s výhľadom na okolie.

Rovnako ako ostatným bránam mesta, aj jej dominuje vyrezávaný Lev svätého Marka ako symbol Benátskej republiky.

Porta San Giacomo bývala vstupnou bránou do Bergama pre tých, ktorí prichádzali z Milána. Je to jediný prístup k hradbám, ktorý je dokonale viditeľný z Viale Vittorio Emanuele, osi pretínajúcej Dolné Bergamo z juhu na sever, a to pre svoju polohu (dovidieť z nej až na Apeniny) aj pre svoju žiarivú farbu medzi sivými múrmi.

Miesto, kde vynašli stracciatellu

Bergamo sa hlboko zapísalo do sŕdc milovníkov strakatej zmrzliny – práve tu, v Reštaurácii La Marianna, ju totiž vynašli. Vytvoril ju pôvodný majiteľ La Marianny Enrico Panattoni v roku 1961 a v gelaterii ju dodnes ponúkajú ako špecialitu podniku.

Ide o peniaze: Kde meniť a kde vyberať peniaze, ako platiť v zahraničí a ako sa vyhnúť poplatkom
Video
Odpovedá Roman Fusek, riaditeľ odboru ochrany finančných spotrebiteľov NBS. Premiéra 27. 6. 2023. / Zdroj: TV Pravda
Kedy je čas odložiť bikiny? Ženy si myslia, že vo veku 39 rokov Čítajte viac Starosta v obľúbenom talianskom letovisku zakázal bikiny, za porušenie hrozí pokuta 500 eur Taliansko Gardské jazero sucho Čítajte viac Gardské jazero vydalo telo mŕtveho otca, ktorý stihol zachrániť syna

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bergamo