Cesta lásky sa po vyše 10 rokoch opäť otvára. Úrady sa ale boja, aby sa nestala prechádzkou hanby

Volajú ju najromantickejšia prechádzka na svete. Známa turistická trasa je pripravená opäť sa otvoriť (nie len) pre zamilovaných už v roku 2024.

26.08.2023 06:00
debata
Cinque Terre
Video
Čarovné mestečká sú synonymom romantiky. Aj cesta lásky, ktorá sa okolo nich vinie. / Zdroj: Pixabay.com/AttilaPergel

Talianska Via dell’Amore („Cesta lásky“) bola dlho najobľúbenejšou turistickou cestou z približne 121 kilometrov chodníkov, ktoré sa vinú okolo piatich dedín, ktoré tvoria unikátne svetové dedičstvo UNESCO Cinque Terre.

Cestu však museli uzavrieť po zosuve pôdy v roku 2012.

Po zdĺhavej rekonštrukcii sa teraz konečne zasa otvorí, prvá časť dokonca už tento rok do 30. septembra. Celá trasa bude znovu sprístupnená v júli 2024.

Keďže však jeden z najnavštevo­vanejších regiónov v jednej z najnavštevo­vanejších krajín sveta chce bojovať proti nadmernému turizmu, ktorý škodí pamiatkam, životnému prostrediu aj životu miestnych, na cestu je vstup možný iba prostredníctvom prehliadky so sprievodcom. Vstupenky stoja okolo 5 eur.

Turistom miestne úrady pripomínajú, aby rešpektovali miestnu kultúru a dedičstvo, aby sa „cesta lásky“ nezmenila na „prechádzku hanby“.

Prečo láka?

Chodník má magickú atmosféru, pretože je vyhĺbený do tvrdej skaly a kľukatí sa pozdĺž skalnej steny previsnutej nad morom.

História cesty Via dell'Amore sa datuje na začiatok 20. storočia počas modernizácie železničnej trate Janov – La Spezia.

NEPOUZ, Taormina, Sicília, mReportér Čítajte viac Ako to aktuálne vyzerá na Sicílii? mReportérka zachytila atmosféru v Taormine

Pracovníci železníc potrebovali chodník na presun medzi Riomaggiore a Manarolou počas výstavby tunela medzi oboma dedinami. Legenda hovorí, že tento chodník sa časom stal miestom stretnutia zaľúbencov z dvoch miest.

Via dell'Amore je jedným z najznámejších turistických miest v Cinque Terre. Je to dláždená plochá pešia cesta, nie ani tak túra, ale skôr príjemná prechádzka, ktorá poskytuje nádherný výhľad na útesy a more.

Je vybavená zábradlím a lavičkami, vďaka čomu je ideálna pre sviatočných turistov.

dovolenka, leto, letná dovolenka, rodina, bazén, kúpanie, plávanie, cestovanie, exotika, mama, otec, deti, slnko, teplo, oddych, relax Čítajte viac Smutná predikcia: Dovolenkári o pár rokov prestanú cestovať do Grécka, Talianska či Španielska Taliansko Gardské jazero sucho Čítajte viac Gardské jazero vydalo telo mŕtveho otca, ktorý stihol zachrániť syna NEPOUZ, kúpalisko Zakrzówek, Poľsko, Krakov Čítajte viac Kostry na dne a pápežov príspevok: Poľské bezplatné Maledivy, ktoré pobláznili Slovákov, majú svoje tajomstvá

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Cinque Terre