Kostry na dne a pápežov príspevok: Poľské bezplatné Maledivy, ktoré pobláznili Slovákov, majú svoje tajomstvá

Nová atrakcia poľského Krakova na seba strhla pozornosť aj na Slovensku. V bývalom lome Zakrzówek vybudovali nádherný oddychový rezort s piatimi bazénmi ohraničenými drevenými chodníčkami a mólami a bonusom je, že kúpalisko je úplne zadarmo.

24.07.2023 06:00
debata
Modrá voda pripomína Maledivy

Voda je, najmä v plytších bazénoch, tyrkysovo-azúrová, a tak si kúpalisko vyslúžilo na internete prezývku poľské Maledivy a vďaka dramatickým skalám, ktoré lom obkolesujú, sa píše aj o Chorvátsku severu. Atrakcia sa rozprestiera len 3 kilometre od centra Krakova.

Zakrzówek bol kedysi vápencovým lomom. Počas druhej svetovej vojny tu pracoval dokonca aj budúci pápež Ján Pavol II. Vtedy ešte Karol Wojtyla navštevoval Jagellonskú univerzitu, ale keď vypukla vojna, musel nastúpiť do zamestnania, a tak odišiel zo školy a začal pracovať v tomto kameňolome, píše web Emily's Guide To Kakow.

V 90. rokoch minulého storočia sa veľký priestor, ktorý tu zanechal vyťažený vápenec, začal zapĺňať vodou. Práve vtedy padlo rozhodnutie premeniť lom na jazero.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Čítajte viac Okolie Krakova: podzemné soľné mesto aj koncentračné tábory

Kúpanie v ňom však dlho nebolo povolené. Hlboké jazero obklopené útesmi však aj napriek zákazu lákalo aj odvážlivcov, ktorí sa vrhali do vody zo skál. Samozrejme, táto nebezpečná zábavka stála v priebehu rokov mnohých skokanov aj život.

Po čase dovolili úrady využívať túto vodu, hlbokú okolo 20 metrov, na nácvik potápačov. Dno jazera je vraj zaplnené rôznymi predmetmi – sú tu potopené autá, niekoľko člnov, dokonca aj lietadlo s kostrami (nie skutočnými) a vraj sú tu aj robotnícke prezliekacie kabínky. Toto všetko sú rekvizity, ktoré mali slúžiť potápačom.

5 bazénov pre každého

Keď mesto predstavilo projekt kúpaliska Zakrzówek, projekt sa medzi miestnymi stretol aj s kritikou. Vyčítali mu, že stavba kúpaliska je príliš drahá, ale aj to, že sa „zničí“ divoká prírodná krása a vznikne komerčný priestor.

Ich oponenti však nápad pretvoriť lom na bezpečnú oddychovú zónu chvália, keďže tu nešlo o žiaden vzácny národný park či chránenú oblasť.

kúpanie, rodina, dovolenka, akvapark, aquapark, tobogany, cestovanie, Čítajte viac Päť najbližších akvaparkov v Poľsku: Porovnali sme ceny, ktorý sa oplatí najviac?

Bazény navyše pokrývajú len veľmi malú časť celého parku Zakrzówek – nie je to tak, že by zabrali celý priestor a urobili z neho nejaký vodný park.

Ide o zaujímavý nápad plávajúcich bazénov, ktoré sú súčasťou krajiny a na svoje plnenie využívajú vodu z jazera, od ktorého sú oddelené mrežou.

V Zakrzówku je 5 bazénov, na ktoré dohliadajú plavčíci od 10:00 do 18:00 každý deň okrem pondelka – v tento deň sú bazény zatvorené z dôvodu čistenia po rušných víkendoch.

Bazény majú rôzne hĺbky. Jeden je úplne plytký (40 centimetrov), vhodný aj pre najmenšie deti, ďalšie dva majú 80 a 120 centimetrov a dva sú hlboké 3,5 metra. Plávanie mimo bazénov v lome je aj naďalej na vlastné riziko.

K výbave atrakcia patria aj kabínky na prezliekanie či detské preliezačky.

Limity a 3-hodinové rady

Ohromná popularita novej atrakcie však priniesla aj tienistú stránku. Mesto muselo zaviesť limity počtov kúpajúcich sa, a tak sa čakacie doby pred bazénmi predlžujú aj na 3 hodiny. Rady sú najdlhšie cez víkendy a po 10. hodine, teda už po otvorení. Problémy sú aj s parkovaním.

Vstup do bazénov je pritom stále bezplatný a je bez časového obmedzenia. Takže keď si všetkých 1000 rekreantov, čo je maximum, v Zakrzówku spraví celodenný výlet, je možné, že sa k vode už nik ďalší nedostane.

Okrem plávania je však našťastie v okolí čo robiť aj na suchu. Okolitý park je pretkaný turistickými chodníkmi, cyklotrasami, obohatený krásnymi vyhliadky, miestami na piknik.

Brazília, Rio de Janeiro, socha Krista Vykupiteľa, Ježiš Čítajte viac Rastie tretia najväčšia socha Ježiša na svete. Poľského Krista Kráľa netromfne plávanie, rieka Čítajte viac Rieka v metropole ako kúpalisko? Po 100 rokoch sa obnoví plávanie, oznámilo vedenie mesta električka Čítajte viac Niekto to rád zadarmo? Tieto európske mestá majú bezplatnú hromadnú dopravu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #kúpalisko #Krakov #lom