Najstaršie mesto Európy: Načo chovalo úhory a prečo sa stalo hanbou celej krajiny?

Budete mať pocit, že ste sa preniesli späť v čase. Toto miesto je trvalo obývané viac ako 9 000 rokov a hovoria o ňom, že je tretím najstarším nepretržite obývaným mestom na svete. Samozrejme, nájdete ho v Taliansku. Ale ak hádate Rím, Florenciu či iné slávne sídlo, ste na omyle.

01.09.2023 06:00
debata

Je trochu mimo zoznamu najobľúbenejších destinácií v Taliansku, ale určite to stojí za zachádzku.

Materu nájdete v regióne Basilicata, na juhu Apeninského polostrova, niekde medzi špičkou a opätkom talianskej čižmy. Očarujúce mestečko je postavené na kopčeku, podobne ako mnoho ďalších historických miest.

Pohľad na mesto Matera v Taliansku.
Matera
+2Matera

V jeho okolí sa nachádzajú najvýznamnejšie miesta pobytu jaskynného človeka v oblasti Stredomoria. Od roku 1993 je „Sassi di Matera“ – Kamene Matery – najstaršia časť mesta, zapísaná zozname svetového dedičstva UNESCO, v roku 2019 bolo mesto zvolené za európske hlavné mesto kultúry.

Tajomné podzemie

Hneď na začiatku však treba priznať, že nie všetci historici sú zajedno, že práve Matera je najstarším mestom Talianska aj Európy. Jednoznačne však patrí medzi tie s prívlastkom najstaršie.

Turistov však na ňom dodnes fascinuje jeho autenticita – obyvatelia doposiaľ žijú v pôvodných domoch vytesaných do vápencových skál, ktoré poskytujú v horúčavách príjemnú chladnú klímu.

Podzemie ukrýva širokú spleť jaskýň a vodných kanálov. To preto, že toto mesto – na rozdiel od väčšiny iných – nevzniklo pri rieke či jazere, a tak si obyvatelia vybudovali premyslený systém na zachytávanie dažďovej vody.

Priamo pod námestím Piazza Vittorio Veneto je 15 metrov vysoká vodná nádrž vystužená mohutnými kamennými stĺpmi. Každá domácnosť chovala vo svojej nádrži úhora, ktorý vodu čistil od drobných živočíchov, a tak ju udržiaval pitnou.

Scala dei Turchi, Realmonte, Sicília Čítajte viac Nebuďte tuctovými turistami: Objavte najlepšie talianske pláže, ktoré odporúčajú domáci

Atrakciou sú aj miestne chrámy, nadzemné aj tie pod zemou. Slávne rupestriánske svätyne sú dobre zachované a na stenách stále vidieť 1200 rokov staré fresky, za pozornosť stojí aj Kostol sv. Augustína, cez ktorý je možné vstúpiť do podzemného chrámu z 11. storočia. Najväčšia katedrála je zasvätená patrónke mesta Márii della Brunas.

Hanba sveta aj hollywoodske filmy

Napriek kráse a dômyselnosti celého mesta sa časom z Matery stala hanba Talianska. Počet obyvateľov totiž narastal, no ďalšie domy sa do skál vytesať nedali, ani ich zväčšiť ľudia nevedeli. A tak v jednom príbytku žilo aj vyše 10 ľudí spolu so zvieratami.

Toto nevhodné prostredie bolo, samozrejme, ideálnym sa šírenie chorôb. Najhoršie na celej veci však je, že od „stredovekých“ podmienok upustili Materčania až pred približne 70 rokmi.

Vláda kamenné domy zamurovala a obyvateľov presťahovala. Do historického mesta sa však ľudia začali znova vracať a s nimi prišiel aj rozkvet a turizmus.

Genius loci Matery pritiahol aj filmárov – nakrúcala sa tu napríklad snímka Umučenie Krista, Ben Hur, Garibaldi, Wonder Woman či bondovka Nie je čas zomrieť.

lanovka, Vysoké Tatry, Solisko Čítajte viac Jediné miesto, kde nejazdia žiadne autá: Obyvatelia si postavili vlastnú lanovku Janov, Taliansko, pirátska loď Čítajte viac Kolumbus, Piráti, delfíny, tropická guľa, pruhovaná história. Taký rozmanitý je Janov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko