Cestovatelia odhalili svoje tajomstvo: Tri grécke otrovy, ktoré davy prehliadajú

Grécko je jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií sveta, pred pandémiou tu bežne oddychovalo okolo 35 miliónov návštevníkov. Toto číslo je obrovské a aj keď má krajina tisícky letovísk a 227 ostrovov, na niektoré miesta sa turistov schádza predsa len najviac.

09.08.2023 06:00
debata

Chronicky najobsadenejšími ostrovmi sú Mykonos či Santoríni, ktorý ročne priláka 745-tisíc dovolenkárov, čo je na 76 km2 skutočne priveľa.

Tu sú 3 tipy, kam sa vybrať, ak chcete zažiť pravú grécku atmosféru, krásne more a architektúru, no bez davov všade navôkol.

Naxos

Prvým z tipov, ktorý na Instagrame uverejnil profil greekgateway, je ostrov Naxos. Dedinky tohto malého raja nemožno nazvať inak ako pitoreskné. Obchodíky ponúkajú nádherní ručné výrobky miestnych umelcov, ktoré vám budú grécku atmosféru pripomínať každý deň aj doma počas zamračených zimných dní.

Podľa gréckej mytológie bol na ostrove Naxos vychovaný Zeus, vládca bohov. Na tomto ostrove zanechal Théseus Ariadnu, ktorú si potom zobral Dionýzos.

Naxos má, ostatné ako celé Grécko, zaujímavé historické pamiatky – Apollovu svätyňu, Demeterovu svätyňu, Svätý paleochristický kostol Panagia Drosiani…

Čo je tiež veľmi príjemné – Naxos je oproti slávnejším miestam tiež omnoho lacnejší, bežne tu za izbu v hoteli zaplatíte do 60 eur za noc.

A čo je pre dovolenkárov v lete mimoriadne dôležité? Predsa pláže a ani v tejto oblasti Naxos nesklame. Naopak, ponúka jedni z najkrajších pláží Kyklád – na výber má piesčité aj kamienkové. A more je tu, ako inak, krištáľovo čisté.

Paros

Ďalším skvelým ostrovom, ktorý stojí za návštevu, je Paros, ktorý sa nachádza hneď vedľa Naxosu. Paros má podľa cestovateľov veľmi príjemne uvoľnenú atmosféru a je známy svojimi krásnymi mestečkami, ktoré úplne volajú na prechádzky ich uličkami.

Milovníkov kúpania potešia miestne pieskové pláže s romantickými drevenými chodníčkami, no Paros má aj niekoľko kamenistých pobreží.

Hneď vedľa Parosu je menší ostrovček Antiparos, ktorý rozširuje dovolenkovú ponuku. Skvelým tipom je plavba člnom, ktorá odhalí celú dramatickú krásu pobrežia.

Paros má aj skvelú gastronomickú scénu, využíva najmä bohatstvo darov mora.

Milos

Výbornú dovolenku sľubuje aj Milos. Sopečný ostrov v Egejskom mori, ktorí sa nachádza severne od Kréty, je najjuhozápadnejším ostrovom v súostroví Kyklady. Spolu s blízkymi neobývanými ostrovčekmi tvorí rovnomennú obec.

Má krásne pláže aj miniplážičky, ktoré ponúkajú príjemné súkromie – na niektoré sa dá dostať len vlastnou člnkovou dopravou.

Najznámejšou plážou je Sarakiniko, ktorú pôsobí ako vystrihnutá zo sci-fi filmu: vlny tu sivobielu vulkanickú horninu vytvarovali do úžasných tvarov a oblasť sa často prirovnáva k mesačnej krajine. Milos ukrýva aj jaskyne vytesané morom do bieleho kameňa ako Kleftiko. Táto zátoka bola kedysi úkrytom starých pirátov a teraz jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií na ostrove Milos. Kleftiko je známa svojou krištáľovo čistou vodou, impozantnými jaskyňami a majestátnymi skalnými útvarmi.

Ani na Milose nechýbajú modro-biele domy typické pre všetky grécke ostrovy – no tu, na rozdiel od Santoríni, sa vždy podaria skvelé zábery bez neželaných osôb v záberoch. Mimochodom, výhľad na západ slnka je tu rovnako očarujúci ako na Santoríni.

ostrov Trizonia, Grécko, Iónske more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Tento grécky ostrov očaril najbohatšieho muža sveta. Kúpiť sa mu ho nepodarilo... Grécko, Spinalonga, more, dovolenka, ostrov, pláž, lode, člny Čítajte viac Kedysi miesto smrti, dnes bizarná atrakcia. Posledná kolónia malomocných sa premení na... Amsterdam, Holandsko, kanál, mesto, čln, loďka, Čítajte viac 36 turistov na 1 obyvateľa! Tieto európske mestá dusia najväčšie davy dovolenkárov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #grécke ostrovy