Prestanete dýchať: Strmá lanovka na európskom ostrove má sklon šialených 40 stupňov

Portugalský ostrov Madeira, ktorý sa nachádza v Atlantickom oceáne, je útočiskom pre dobrodruhov a nadšencov prírody. Spomedzi tamojších mnohých atrakcií je výnimočným zážitkom vzrušujúca lanovka, ktorá ponúka úchvatný výhľad na drsnú krajinu ostrova a azúrové pobrežie.

18.04.2024 06:00
Madeira, Funchal, lanovka Foto:
Lanovka na Madeire.
debata (1)

Lanovka na Madeire, miestne známa ako „Teleférico“, je zázrakom techniky, ktorá prepravuje návštevníkov z malebného mesta Funchal do vznešených výšin Monte.

Cesta lanovky má dĺžku približne 3,2 kilometra a ponúka cestujúcim ľahkú možnosť výstup do nadmorskej výšky viac ako 560 metrov nad morom.

To, čo odlišuje madeirskú lanovku od ostatných, je jej dychberúci sklon, ktorý v najstrmšom bode dosahuje až 39 stupňov.

Tento odvážny výtvar tak poskytuje adrenalínový zážitok pre všetkých odvážlivcov a zároveň zabezpečuje bezkonkurenčné panoramatické výhľady na sviežu krajinu ostrova.

Madeira Foto: SHUTTERSTOCK
Madeira, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka Madeira

Z trhu do záhrad

Cesta lanovkou sa začína v srdci hlavného mesta ostrova Funchal, v blízkosti rušného trhu Mercado dos Lavradores (Farmársky trh), ktorý je pulzujúcim centrom ostrova.

Odtiaľ lanovka prechádza ponad drsný terén a ponúka pohľady na zelené údolia Madeiry, terasovité vinice a malebné dedinky pozdĺž cesty.

Keď lanovka stúpa smerom na Monte, cestujúci sú pohostení vizuálnymi hodmi prírodných krás Madeiry. Azúrové vody Atlantického oceánu sa lesknú v slnečných lúčoch, zatiaľ čo drsné útesy a týčiace sa vrcholky hôr ostrova vytvárajú dramatickú kulisu.

Turisti si z pohodlia svojich kabín robia úžasné fotografie ikonických pamiatok Madeiry, vrátane týčiacich sa vrchov Pico do Arieiro a Pico Ruivo, najvyšších bodov na ostrove.

Na vrchole Monte cestujúci objavia svet šarmu a pokoja. Malebná dedina je známa svojimi sviežimi záhradami, historickými kostolmi a úžasnými výhľadmi na Funchal pod ňou.

Návštevníci môžu preskúmať kľukaté uličky Monte, navštíviť ikonický kostol Nossa Senhora do Monte alebo jednoducho relaxovať uprostred zelene.

cirkev, kňaz, biblia, omša, kostol, kresťania, kríž, Kristus, Ježiš Čítajte viac V portugalských kostoloch slúžia omše aj ženy. Nie je to vraj žiadna novinka Izrael, Žid, ortodoxný, citrusy, ovocie Čítajte viac Porto – nové útočisko európskych Židov. Bez problémov tu chodia s kipou na hlave Portugalsko, toreador, býk Čítajte viac Lisabon prekvitá, avšak za akú cenu? Miestni odchádzajú, ostáva 'sardinkový disneyland'

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #lanovka #Madeira