Najdlhšie pobrežie, jediné miesto bez komárov... Sedem faktov o Európe, ktoré ste netušili

Hovorí sa, že Európa je najkrajší a najrozmanitejší kontinent, prúdia sem Američania aj Ázijci. Je tu história, umenie, pestrá príroda, moderné centrá aj skvelá gastronómia. A v každej krajine iná a osobitá.

10.05.2023 06:00
debata (2)
Video
Hovorí sa, že Európa je najkrajší a najrozmanitejší kontinent. Svetoznáme sú aj Benátky. Zdroj: Pixabay.com/Caelan Kelley

Európania majú tendenciu často si myslieť, že o svojom kontinente vedia všetko – je to však naozaj tak? Prekvapia vás tieto zaujímavosti?

Na európskom kontinente sa nachádza viac ako 400 miest svetového dedičstva UNESCO

Z toho na Slovensku je ich sedem.

V Európe sa hovorí viac ako 200 jazykmi

Najpoužívanejšie jazyky v Európe sú ruština, nemčina, francúzština, turečtina, taliančina, angličtina, španielčina, poľština, ukrajinčina, holandčina.

Najdlhšie pobrežie v Európe má Nórsko

Krajina má zároveň druhé najdlhšie pobrežie na svete. Je to presne 58 133 kilometrov, krajinu obmýva Severné more, Severný Atlantik (známy aj ako Nórske more) a Barentsovo more. Pobrežie Nórska je veľmi členité a tvorí jeho najpozoruhodnejšiu črtu – fjordy, ostrovy, rybárske dediny a ľadom pokrytá krajina ďaleko na sever dodávajú pobrežiu typickú tvár.

Video
Nórsky Bergen. Zdroj: Pixabay.com/beanpotmedia
Azory, chodník, cestička, Sete Cidades, jazerá Čítajte viac Americký magazín odporúča v roku 2023 navštíviť 5 destinácií EÚ. Ani jedna nie je Slovensko

Hranolky vynašli v Belgicku

V angličtine sa známe jedlo volá french fries, teda francúzske, a tak by toto pomenovanie mohlo mýliť. Vyprážané hranoly zemiakov však majú svoj pôvod v Belgicku. Ako sa teda dostalo k hranolkám prídavné meno francúzske? Slovo „french“ v starej angličtine totiž znamenalo „rezať pozdĺžne“.

Na letisku v Bruseli sa kúpi viac čokolády ako na ktoromkoľvek inom mieste na svete

Keď sme už pri delikatesách z Belgicka – ktoré je okrem hranolčekov známe aj waflami a čokoládou – tu je zaujímavosť o tamojšom letisku, z ktorého evidentne len málokto odletí bez škatuľky sladkej pochutiny.

Island nemá komáre

Ak tento otravný hmyz patrí k vaším nepriateľom číslo jeden, je Island ideálnou krajinou na život. Nízka teplota a nedostatok plytkých vodných plôch spôsobili, že na ostrove nie sú žiadne komáre.

V Holandsku je viac bicyklov ako ľudí

Ľudia v Holandsku používajú bicykle ako najčastejší spôsob dopravy. Takmer každý Holanďan nejaký vlastní, a niektorí ich majú aj viacero.

kláštor, Španielsko Čítajte viac Top dedina sveta aj najkrajšia ulica Európy: Jedna krajina vyhrala hneď v dvoch rebríčkoch UNESCO Grónsko, ľadovec Čítajte viac Keď sa 2 kilometre hrubý ľadovec roztopí, zmetie milióny. Hladina oceánov stúpne o 7 metrov

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa