Vyhlásili slovo roka 2023 z oblasti turizmu: Ukrýva v sebe najhorúcejší trend cestovania

Po pandémii sme sa opäť rozcestovali, azda ešte vášnivejšie ako v roku 2019, ktorý mnohí označujú za doteraz neprekonaný rekord.

24.06.2023 06:00
debata
Kaliňák, pas, cestovný doklad Čítajte viac Slováci majú 10. (alebo 5.) najsilnejší pas sveta, Briti a Američania sa už na vrchol rebríčka nevrátia

A s množstvom cestovateľov, ktorí zaplavujú pláže, mestá, pamiatky, prichádza aj potreba chrániť životné prostredie.

Preto sa v tomto roku, ktorý pravdepodobne prekoná čísla roka 2019, stalo top slovom spojenie ekoturizmus.

Ide o cestovanie takým spôsobom, ktorý je priateľský k životnému prostrediu. Takýto prístup, najmä v dobe masového turizmu, je mimoriadne cenný a potrebný.

Mnohé cestovné agentúry sa dokonca zamerali na odporúčania hotelov, reštaurácií a ďalších miest, ktoré návštevníkom ponúkajú zodpovedné cestovanie.

Stačí málo: vybrať si na obed menu pripravené z lokálnych surovín, ubytovať sa v hoteli, ktorý využíva aspoň sčasti zelenú energiu, nemrhá a využíva obnoviteľné materiály, recykluje, separuje. Alebo cestovať ekologickejšími dopravnými prostriedkami – vlakmi či bicyklami.

Byť zodpovedným cestovateľom sa dá vždy. Európu môžete prejsť na bicykli:

nepouz, Diamond Tower Čítajte viac Rastie najvyššia "skrutka" sveta: Nový mrakodrap ohúri svojou 360-stupňovou špirálou Binche, festival, Belgicko, fašiangy Čítajte viac Predtým bol okolo šum, teraz to bude šialenstvo: Do stredovekého mesta sa vrátil 500-ročný festival Amsterdam, Holansko, kanály, cestovanie, turistka, turizmus, dovolenka Čítajte viac Mladá Američanka zverejnila 5 miest v Európe, ktoré už nikdy nechce navštíviť. Jej dôvody zdvihnú tlak

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #turizmus