10 spôsobov ako umrieť: V roku 2023 pri extrémnych dobrodružstvách zahynulo už 85 ľudí

Päť ľudí na palube ponorky Titan sa pripojilo na zoznam desiatok milovníkov vzrušujúcich zážitkov, ktorí už tento rok zahynuli alebo zmizli pri jedných z najsmrteľnejších dobrodružstiev na svete.

08.07.2023 06:00
debata
Titanic
Video
Zdroj: Pixabay.com

V roku 2023 našlo smrť alebo zmizlo najmenej 85 ľudí, ktorí sa zúčastnili na riskantných dobrodružstvách ako je výstup na Mount Everest, zostup do hlbín oceánu, boj s lavínami – alebo aj menej extrémnych koníčkov, ako je lyžovanie v neupravenom teréne alebo surfovanie na veľkých vlnách, napísal spravodajský server NY Post.

Pred krátkym časom potvrdila americká pobrežná stráž to, čo väčšina ľudí už tušila: že z päťčlennej posádky na palube nezvestnej ponorky OceanGate Titan mieriacej k vraku Titaniku v hlbinách Atlantického oceánu nikto neprežil.

Obete, ktorých vek sa pohyboval od 19 do 77 rokov, sa pripojili k už aj tak dosť dlhému zoznamu dobrodruhov, ktorí od začiatku tohto roka zahynuli.

Nezanedbateľnú časť z nich tvoria horolezci pokúšajúci sa o výstup na Mount Everest. Počet tých, čo zahynuli alebo sa považujú za mŕtvych, je tento rok takmer rekordný – 12 potvrdených obetí a najmenej päť nezvestných.

NEPOUZ, most, Gruzínsko, Kass Land - Tsalka Canyon Čítajte viac Ďalší 'klenot' extrémnych mostov: K diamantu zavesenému nad roklinou sa dostenete bicyklom po lane

Smrtiaci Everest, Kančendženga, Annapurna

Guy Cotter, výkonný riaditeľ spoločnosti Adventure Consultants, povedal, že záchranné akcie vrtuľníkom a prevoz potrebného vybavenia do táborov na Mount Evereste boli počas celej horolezeckej sezóny 2023 takmer na dennom poriadku.

„Počet záchranných akcií bol bezprecedentný, počas sezóny sa uskutočnilo okolo 200 letov do druhého tábora,“ povedal Cotter. Podobne tragický rok Mount Everest zažil naposledy v roku 2014.

Everest je síce najvyššou, ale rozhodne nie je jedinou horou, ktorá si vyberá obete na životoch. Na tretej najvyššej hore sveta Kančendžonge tento rok zomrel najmenej jeden človek. Luis Stitzinger, nemecký horolezec, sa v máji odvážil vystúpiť na 8586 metrov vysokú Kančendžengu bez kyslíkového prístroja. Úspešne sa dostal na vrchol, ale pri zostupe zomrel.

Desiata najvyššia hora Annapurna I si vyžiadala najmenej tri obete na životoch, vrátane svetoznámeho írskeho horolezca Noela Hannu, ktorý tiež zomrel po dosiahnutí vrcholu. Hanna bol prvým človekom z Írska, ktorý dosiahol vrchol Annapurny, zdolal ju v roku 2018.

lietadlo, pilot, kokpit, letecká preprava, inštruktor, navigačné prístroje Čítajte viac Pilot úmyselne havaroval s lietadlom, chcel byť hviezdou YouTubu, hrozí mu 20 rokov basy

Nezvestný herec

A obete si vyžiadali aj menšie, menej obávané hory. Je medzi nimi zrejme aj nezvestný herec Julian Sands, ktorý zmizol v januári v kalifornskom pohorí San Gabriel na vrchu Baldy.

Turisti len nedávno objavili ľudské pozostatky v divočine blízko miesta, kde dlhoročného herca – ktorý hral napríklad vo filmoch Izba s vyhliadkou alebo Warlock – naposledy videli. Polícia zatiaľ neuviedla, či pozostatky skutočne patria 65-ročnému Sandsovi.

Ani štátnym a národným parkom nie sú tragédie cudzie. Tento rok už zomreli viac ako dve desiatky návštevníkov amerických parkov vrátane Lake Mead či Grand Canyonu.

Ken Phillips, bývalý šéf záchrannej služby, ktorý je teraz na dôchodku a desiatky rokov dohliadal na pátracie a záchranné akcie v Národnom parku Grand Canyon, povedal, že v kaňone dochádza v priemere k 12 úmrtiam ročne.

„Tie môže spôsobiť čokoľvek od úpalu, úderu blesku, utopenia v rieke, leteckého nešťastia, samovraždy, až po náhodný pád – všetko možné,“ povedal.

Noriľsk Čítajte viac Kovové mesto Noriľsk: Mráz, izolácia a smrť

Vraždiace vlny

Len v Spojených štátoch bolo medzitým zaznamenaných 28 úmrtí v dôsledku lavín. Zatiaľ poslednou obeťou sa stal lyžiar pohybujúci sa v panenskom teréne, keď ho 14. júna kalifornskom Hurd Peaku zachytila lavína. Jeho spoločník prežil.

Z tohtoročných obetí lavín bolo deväť lyžiarov a osem osôb na snežných skútroch. Ďalších sedem bolo horolezcov, turistov na snežniciach alebo peších, a traja snowboardisti. Aktivity poslednej obete zabitej lavínou neboli upresnené.

Najmenej päť surferov, vrátane športovcov zvučných mien, tento rok zomrelo pri samostatných incidentoch, keď ich premohli vlny. Asi najvýznamnejším prípadom bola brazílska surferská legenda Marcio Freire, ktorý zahynul v januári, keď sa odvážne púšťal do mohutných vĺn v portugalskom Nazaré Praia do Norte. „Celý deň surfoval s veľkým úsmevom na tvári. Tak si ho uchovám v pamäti,“ napísal na Instagrame jeho kolega surfer Nic von Rupp.

Krym Čítajte viac Nepozerajte sa dolu: Osem extrémnych miest postavených na hranách útesov
debata chyba
Viac na túto tému: #extrémne športy