Zeliskovci s piatimi deťmi na dovolenke: Ako zvládajú lety a prečo nebývajú v zahraničných hoteloch?

Rodina Zeliskovcov zo Svätého Jura sa stala známou na sociálnych sieťach vďaka svojmu zaujímavému životnému štýlu. Mama Ria - Vinárova žena - ukazuje, ako vyzerá práca v rodinnej vinárskej firme, ako sa starajú o svoju záhradu a zvieratá a ako si žijú s piatimi deťmi. Každý rok sa navyše vyberú lietadlom na dovolenku, počas ktorej sú perfektne zohraní a všetko majú vhodne naplánované.

17.07.2023 06:00
NEPOUZ, vinárová žena, Ria Zelisková Foto:
Zeliskovci sa cestovania nevzdali ani s piatimi deťmi.
debata

Chystáte sa na letnú dovolenku aj tento rok?

Letnú dovolenku sme si vybavili posledný júnový týždeň, zvyšok leta nás čakajú už len jednodňové výlety na spoznávanie okolia a jedna chata s priateľmi v slovenských lesoch.

Podľa čoho vyberáte destinácie na dovolenku?

Zväčša si vyberáme ostrovy v Stredozemnom mori. Prešli sme si už Sardíniu, Sicíliu a tentokrát sme navštívili Malorku. Pre našu veľkú rodinu totiž potrebujeme na ubytovanie vily a nájsť peknú vilu pri mori sa hľadá na ostrovoch jednoduchšie.

Máte radšej poznávacie dovolenky, more a ležadlá či kombináciu?

My si to kombinujeme. Vylihovať celý týždeň pri mori nie je vôbec náš štýl. Máme radi, keď môžeme spoznávať kultúru a históriu daného miesta, keď už sme tam docestovali s piatimi deťmi. Vieme, že aj deťom to veľmi veľa dáva, keď im ukazujeme nádherné zákutia mimo hraníc našej krajiny.

Vždy, keď sa im niekde páči, si povedia „sem sa...
Prešli už Sardíniu, Sicíliu a tentokrát...
+5Zväčša si vyberajú ostrovy v Stredozemnom mori....

Chodievate aj na rovnaké, overené miesto, alebo vždy skúšate niečo iné?

Vždy, keď sa nám niekde veľmi páči, si povieme „sem sa vrátime aj o rok“, ale nakoniec je naša túžba po spoznávaní nových miest taká silná, že nás to motivuje na hľadanie nových destinácií.

Využívate služby cestovných kancelárií, alebo idete na vlastnú päsť?

My musíme chodiť na vlastnú päsť, keďže cestovné kancelárie sa venujú najmä rodinám s maximálnym počtom tri deti. Ideálne sú pre nich dve deti. Z toho dôvodu nás nevedia ubytovať. Vždy nás ich systém chcel hodiť do dvoch rôznych hotelových izieb a automaticky vystrelilo sumu dovolenky do takých čísel, čo bolo pre našu rodinu nereálne. Nám to nevadí, lebo cestovanie na vlastnú päsť sme si obľúbili.

Aké kritériá musia spĺňať miesta, kam sa s rodinou vyberiete?

Vila, ktorú si vyberieme musí byť v blízkosti mora a maximálne 45 minút od letiska.

Akú úlohu zohráva typ pláže, dostupnosť vybavenia?

Aj toto je vec, ktorú si ešte predom googlim. Ak vidím, že dom je nádherný, ale v jeho blízkosti je iba pláž s ťažkým skalnatým prístupom do mora, tak ponuku vypnem a hľadám ďalej taký dom, ktorý je pri pláži s piesočnatou plážou. Vždy vyberám tak, aby to bolo čo najviac babyfriendly.

NEPOUZ, Blogerka Marika, Zanzibar Čítajte viac Mama blogerka: S deťmi okolo sveta? Dobre naplánovaná exotika vyjde rovnako ako rezort all inclusive

Takže hotely nie sú nič pre vás?

Zbožňujem hotelové raňajky, hotelovú istotu a čistotu, ktorú môžeme v rezorte zažiť, ale ako som už spomínala, keďže hotelové izby nie sú uspôsobené pre veľké rodiny, z toho dôvodu vyberáme súkromné ubytovanie priamo od majiteľov. Takto sa vždy ocitneme v tichých oblastiach priamo medzi domácimi.

Ako vyzerá a ako dlho trvá balenie celej rodiny?

Vždy začínam zoznamom vecí, ktoré určite nesmiem zabudnúť. Postupne si ho týždeň zapisujem. Deň pred odchodom začnem s balením vecí, ktoré som priebežne celý týždeň prala a chystala na dovolenku. Vždy začínam s balením oblečenia detí. Každý má svoj ruksak so svojím oblečením. Potom prechádzam na nás rodičov, následne kozmetiku, obuv a ako posledné balím lieky.

Okrem oblečenia, hygienických potrieb – ktoré veci nesmú vo vašej batožine chýbať?

Určite nesmie chýbať videopestúnka, ak chceme večer sedieť na terase a potrebujeme vidieť na spiace deti. Ďalej knižky, potreby na kreslenie a základné lieky apriori pre deti. Ja taktiež balím podbradníky a slamky na pitie, lebo kakauko sa pije len slamkou. :)

Čo musí byť vo vašej cestovnej lekárničke?

Antipyretiká, sprej do nosa, kinedryl, náplaste. To je taký základ. Zvyšok si vieme zabezpečiť, keďže vždy máme v blízkosti aj lekáreň.

Milan bez Mapy, Queen Mary 2 Čítajte viac Slovák Milan sa plavil 7 dní po trase Titanicu na najluxusnejšej lodi sveta. Prečo na konci plakal?

Máte nejaký zaujímavý life hack alebo zvyk, ktorý sa vám pri cestách s deťmi osvedčil?

Môj hack je výber dobrého času na let. Letieť s piatimi deťmi je naozaj psychicky náročné a musíme zariadiť, aby mali všetci absolútnu pohodu. Preto vždy vyberám taký let, ktorý korešponduje so spánkom mladších detí. Let je vďaka tomu pokojný. A samozrejme neodmysliteľne patrí k cestovaniu plný ruksak jedla. Ideálne je vytiahnuť z ruksaku deťom niečo úplne nové v podobe prekvapenia, čo ich zamestná. Teraz pri poslednom lete som babám pripravila tabuľky na kreslenie, z ktorých mali obrovskú radosť a veľmi dlho sa s nimi prehrali.

Aký dopravný prostriedok preferujete?

Určite lietadlo. Je to rýchlejšie, môžu sa vnútri presúvať, keď im je dlho, môžu ísť na wc kedykoľvek. Budúci rok by sme mali ísť prvýkrát na dlhú cestu autom všetci siedmi, z čoho mám veľký rešpekt. Nakoľko už po dvoch hodinách v aute všetci pištia to známe „kedy tam už budeme?!“

Ako zabávate deti počas cesty?

Drobcov si vždy najprv uspíme, potom sa venujeme starším, hráme Hádaj na čo myslím, rozprávame si, čo uvidíme a čo zažijeme. Obsluhujeme ich, nakoľko sú stále hladní a smädní.

Máte pripravené nejaké aktivity, ak sa deti počas dovolenky začnú nudiť?

Berieme so sebou karty. Hráme sa piškvorky, loďky, meno – mesto – zviera – vec. Hráme schovávačku, ale v hraničných situáciách, kedy sa nedá inak, im pustíme aj tablet s rozprávkou. Oni si tiež radi oddýchnu počas siesty vďaka rozprávke.

Pavol Kabát, Mr. Coat on the road Čítajte viac Pán Kabát o Mexiku: Vyhnite sa policajtom, neskúšajte to s angličtinou a nejedzte chlpaté tacos

Ako prispôsobujete program na dovolenke spánkom a rôznym potrebám detí?

Na výlety chodíme hlavne doobeda, kedy nie je ešte taký úpek. Potom sa vrátime na ubytovanie, dáme im obed a idú oddychovať. Poobede od 17-tej už si vychutnávame morské ovdzušie. Ak sa vyskytne nejaká nečakaná choroba, tak sa s mužom rozdelíme. Jeden je so zdravými, druhý s chorým. Naše deti sú veľmi zohraný tím, takže nemajú problém spolupracovať a pomáhať nám.

Cestujete sami ako rodina, alebo preferujete väčšie skupiny, napríklad s priateľmi, starými rodičmi?

Na každú dovolenku chodíme aj s rodinou. Je to pre mňa obrovská pomoc, lebo nemusím takmer nikdy variť a kým si dám dokopy deti, že môžem ísť upratať zo stola, tak už je všetko upratané. Dovolenky v cudzom prostredí sú pre nás zárukou toho, že musíme jednostaj behať okolo drobcov a strážiť ich, keďže absentuje istota domáceho prostredia, preto nám veľmi pomáha, že nemusíme popri tom ešte riešiť stravu a bordel. Zároveň nám pomôžu vždy, keď chceme ísť na nejaký výlet len v okresanom množstve alebo na rande sami. Vždy sú ochotní nám na pár hodín povarovať deti.

NEPOUZ dokonala plaz na Maldivach crazy sexy fun traveler Čítajte viac Sólo cestovateľka Alexandra: Moja zóna komfortu je niekde inde ako u väčšiny žien Santorini, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka, grécko Čítajte viac Ukrutne preľudnený Santoríni: Blogerka zažila nátresk, ponúka tipy, ako si užiť ostrov napriek davom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #lietadlo #vinári #Svätý Jur