Zavádzajú sa zóny bez detí: Diskriminácia, či skvelá pomoc pre cestujúcich so slabými nervami?

Deti sú milé, niektoré národy, ako Taliani, ich doslova milujú, no občas dokážu svojím hlučným a dynamickým správaním poriadne potrápiť nielen rodičov, ale aj celé širšie okolie. Existujú preto už hotely, ktoré za hostí prijímajú len dospelých, reštaurácie, ktoré zakázali vstup detským konzumentom. A teraz sa k podobnému kroku odhodlali aj európske aerolinky.

19.09.2023 06:00
debata

Corendon je prvým európskym prepravcom, ktorý ponúka zónu bez detí, po vzore niektorých medzinárodných prepravcov, ako je AirAsia.

Ak ste niekedy museli vydržať počas letu vedľa urputne plačúceho alebo nervózne kričiaceho dieťaťa, možno ste si hovorili, že by ste zlatom vyvážili letenku na mieste len pre dospelých. Teraz je tá možnosť tu, píše Euronews.

Turecko-holandská spoločnosť Corendon Airlines oznámila, že na jednej zo svojich trás zavádza zóny bez detí. Takzvaná zóna „Iba pre dospelých“ bude prístupná cestujúcim starším ako 16 rokov – tí sa už azda budú vedieť správať spôsobne.

lietadlo, doprava, letecká preprava, let, slnko, Čítajte viac Toto si letušky nemôžu dovoliť: 7 vecí, ktoré majú zakázané

Corendon bude ponúkať zóny „Iba pre dospelých“ na letoch medzi Amsterdamom a karibským ostrovom Curaçao. Spoločnosť spustí službu tento november.

Priestor bez detí sa bude nachádzať v prednej časti lietadla a bude mať 93 miest vyhradených len pre viacročných cestujúcich.

Zóna bude oddelená od zvyšku paluby stenami a závesmi.

Za zakúpenie miesta v zóne Len pre dospelých si cestujúci budú musieť priplatiť 45 eur za jednu cestu.

K dispozícii bude tiež deväť sedadiel s priestorom na nohy navyše, ktoré budú spoplatnené 100 eurami za let.

lietadlo, let, lietanie, doprava, pasažierka, cestovanie, káva, hudba, slúchadlá, dovolenka, Čítajte viac Nevymieňajte si počas letu sedadlá. Môžete to trpko oľutovať

Zakladateľ Corendonu Atilay Uslu povedal, že cieľom zóny bez detí je „uspokojiť cestujúcich, ktorí počas letu hľadajú extra pokoj“.

Uslu hovorí, že to tiež znamená, že rodičia s deťmi sa nemusia obávať, že budú rušiť cestujúcich, ktorí sú na svoje pohodlie extra citliví. „Môžu si užiť let bez obáv, ak ich deti vydávajú trochu hluku,“ dodal.

Corendon už ponúka aj hotely len pre dospelých v mnohých destináciách vrátane Curaçaa, Bodrumu a Ibizy.

Zavedú sa aj ďalšie zóny bez detí?

Corendon je prvou leteckou spoločnosťou v Európe, ktorá sa rozhodla ponúknuť pasažierom zóny len pre dospelých, no niektoré medzinárodné spoločnosti už túto službu majú.

AirAsia X má na svojich diaľkových letoch A330 „pokojnú zónu“, ktorá je vyhradená pre cestujúcich vo veku 12 a viac rokov.

Scoot, nízkonákladový dopravca so sídlom v Singapure, ponúka kabíny ScootinSilence na svojich 787 letoch. Tie sú tiež prístupné len cestujúcim starším ako 12 rokov.

TUI, KLM a Transavia pre holandské noviny NU.nl uviedli, že v súčasnosti neplánujú vylúčiť deti zo žiadnych častí svojich lietadiel.

Zdá sa však, že cestovateľov táto myšlienka zaujala. V prieskume, ktorý v mene Newsweek uskutočnili Redfield a Wilton Strategies, odpovedalo 1 500 dospelých Američanov na otázku, či by privítali zóny bez detí vo verejnej doprave.

Takmer 60 percent súhlasilo s tým, že zóna určená len pre dospelých v lietadlách a vlakoch „by bola pozitívna“. Len 27 percent bolo proti a 14 percent nemalo na vec názor.

obloha, lietadlo Čítajte viac Zaľúbenec skolaboval po 10 dňoch čakania na letisku, jeho internetová láska neprišla lietadlo,letisko, dovolenka, Amerika Čítajte viac Pätica letísk, ktoré sú od 'svojho' mesta vzdialené hodiny cesty (mapy) Gibraltár, opica Čítajte viac Cestovateľ Aleš navštívil Gibraltár: Okradnú vás opice a poprechádzate sa po letisku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #hluk #lietadlá #hlučnosť #letecké spoločnosti