My nie sme Švajčiarsko, pán Biden! Notorický omyl turistov unavil "podobnú" krajinu, spúšťa výsmešnú kampaň

Niektoré krajiny by boli nadšené, keby si ich plietli s bohatou krajinou, ktorá je vo svete známa svojimi bankami, hodinkami, čokoládou a krásnymi horskými scenériami. Nie však tento hrdý štát, ktorý spustil kampaň s cieľom ukončiť nedorozumenia

14.11.2023 06:00
Andermatt, Švajčiarsko, Alpy, dedina,... Foto:
Andermatt vo Švajčiarsku. Ilustračné foto.
debata (5)

Švédsko, či Švajčiarsko? Európanom sa zdá priam nemožné pomýliť si malý vnútrozemský štát s veľkou severskou krajinou. Ich názvy sa podobajú len prvými dvoma písmenami a ani ich umiestnenie na starom kontinente nie je zameniteľné.

Napriek tomu sú geografické zmätky, ktoré si pletú tieto dve destinácie, pomerne bežné, a takúto chybu spravil dokonca aj americký prezident Joe Biden.

A Švédsko je však už z toho oficiálne unavené.

Štokholm, Švédsko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Štokholm, Švédsko Štokholm, Švédsko

Tamojšia Rada pre cestovný ruch preto spustila kampaň, ktorej súčasťou je aj satirické sprievodné video, ktoré názorne ukazuje, ako sa tieto dva štáty líšia.

Video moderuje akože švédska „úradníčka“, ktorá uvádza, čo má každá z krajín reprezentovať.

Švajčiarsko má banky (anglicky banks), Švédsko zasa piesčité brehy (sandbanks). Švajčiarsko predvádza jódlovanie, Švédsko oplýva pokojným tichom. Švajčiarsko vyrába luxusné hodinky, Švédsko ponúka „iný druh luxusu – zabúdanie na čas“.

Surrrálne zážitky ponúka tiež každá krajina odlišné – Švajčiarsko vynašlo LSD, Švédsko sa môže pochváliť tancujúcou polárnou žiarou.

Aj keď sa rozľahlé zvlnené kopce Švédska veľmi nepodobajú strmým alpským štítom, ktoré sú typické pre Švajčiarsko, Euronews uvádza, že ročne až 120 000 ľudí si tieto dve krajiny zmýli.

Toto číslo predstavuje konkrétny počet ľudí, ktorí chvatne zisťujú, či sú alebo nie sú na mieste, kam vlastne chceli pricestovať. Vlani v prejave NATO sa presne takto zmýlil prezident USA, ktorý si mal ešte pred vystúpením pred mikrofónmi overiť, v ktorej krajine sa to nachádza.

Desí nás pomyslenie na všetkých ľudí, ktorí vyskočili z lietadla v lyžiarskom výstroji, no namiesto strmých svahov sa museli uspokojiť s polárnou žiarou, uťahuje si z ľudí v kampani Švédsko.

Brienz, Švajčiarsko, Alpy Čítajte viac Dedine odbíjajú posledné hodiny existencie, obyvateľom nariadili okamžitú evakuáciu Švajčiarsko, vlak, rekord Čítajte viac Najdlhší vlak sveta meral takmer 2 kilometre: Pozrite si fotografie, aké sa už (asi) nezopakujú atómový kryt v Brne, 10-Z Čítajte viac Čo je s protijadrovými krytmi? Švajčiarsko má viac miest ako ľudí, Rusko na 143 miliónov len 17 000 krytov Kiruna, Švédsko, Laponsko, zima, sneh, mesto, mráz, bane, ťažba, Čítajte viac Európske mesto sa začalo prepadávať, tak sa ho rozhodli presunúť - budovu po budove. Akcia potrvá dlhé roky

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #Švédsko