Hotelieri veria v lepšie časy, pomôcť by im malo nové ministerstvo

Uplynulých 30 rokov v slovenskom gastre a hotelierstve bolo v znamení vzostupov aj pádov. Kým do roku 2020 sa hotely a reštaurácie tešili z rastu hostí aj tržieb, posledné tri roky sú ako na hojdačke a zaznamenávajú viac pádov ako vzostupov. Korona kríza, vojna na Ukrajine, inflácia, rast cien energií, akútny nedostatok zamestnancov...to všetko vplývalo a vplýva negatívne na podnikateľov v gastre a v hotelierstve.

07.11.2023 14:45
šťastná rodina, hotel, dovolenka, recepcia Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Ako udržať krok s konkurenciou

„Hotelieri a gastro prevádzky museli v uplynulých rokoch okrem pohostinnosti a poskytovania kvalitných služieb preukázať aj veľkú mieru odhodlania, bojovnosti a prispôsobivosti,“ konštatoval na margo vývoja v Horeca sektore prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák na výročnej konferencii asociácie, kde si pripomenuli aj 30.výročie jej vzniku.

Rovnako, ako iné odvetvia, sa aj hotely a reštaurácie musia popasovať aj s novými výzvami v podobe digitálnej transformácie, zabezpečenia dostatku kvalifikovaných zamestnancov či prechodu na udržateľnejší spôsob fungovania.

„Na to, aby slovenské podniky dokázali udržať krok so zahraničnými konkurentmi, je nevyhnutné prijímať systémové podporné opatrenia. Pre zamestnávateľov v Horeca sektore je v tomto smere kľúčový prístup vlády a ochota vytvárať priaznivé podmienky pre malé a stredné podniky. Vďaka nim si udržia svoju konkurenciu na európskom a globálnom trhu cestovného ruchu. Tiež upozorňujeme na nevyhnutnosť presadzovať a podporovať zmeny v oblasti pracovného trhu a zlepšovania podmienok pre sezónne zamestnávanie “ vysvetľuje prezident AHRS.

Nádeje vkladané do nového ministerstva

Asociácia preto verí, že vznik nového ministerstva pre šport a cestovný ruch prispeje k efektívnej komunikácii medzi zamestnávateľmi a vládou pri nastavovaní podmienok na podnikanie.

„Jednou z našich kľúčových požiadaviek na nové ministerstvo je zásadná digitalizácia štátnej správy a samosprávy. Potrebná je najmä v oblasti komunikácie s podnikateľmi či pri plnení zákonných povinností. ktoré majú podnikatelia v ubytovaní,“ dopĺňa M. Harbuľák.

Na diskusii s účastníkmi konferencie sa zúčastnili aj podpredseda Národnej rady SR a predseda Slovenskej národnej strany (SNS), Andrej Danko a tiež Dušan Keketi, ktorý by sa mal stať novým ministrom športu a cestovného ruchu Slovenskej republiky.

Podľa neho cieľom nového ministerstva bude byť partnerom Horeca sektoru. Za kľúčové považuje pripraviť komplexnú stratégiu rozvoja cestovného ruchu, zriadenie fondu na financovanie infraštruktúry v tejto oblasti či zjednodušenie v daňovo-odvodovej oblasti

Podľa Andreja Danka bolo zriadenie samostatného ministerstva cestovného ruchu a športu kľúčovou prioritou SNS, keďže strana má k cestovnému ruchu dlhodobo blízko.

„Komplexný prístup a prijímanie rozumných opatrení, ktoré zabezpečia ďalší rozvoj sektora, sú dnes potrebné viac než kedykoľvek predtým. Na to, aby sme tento cieľ dosiahli, je nevyhnutné, aby mal Horeca sektor jedno ministerstvo a jedného „gazdu“ s potrebnými skúsenosťami z praxe,“ uzavrel A. Danko.

Velke Karlovice archiv Resort Kycerka Hotel Tatra Čítajte viac Prvotriedna lyžovačka aj obrovský vodný a wellness svet: Resort Kyčerka Velké Karlovice očarí firmy aj rodiny šťastná rodina, hotel, dovolenka, recepcia Čítajte viac Hotely a penzióny na Slovensku navštívilo v júni pol milióna hostí hotel, cestovanie, posteľ, turista, turistika, turistka, cestovateľka, ubytovanie, dovolenka, izba, kufor, batožina, klimatizácia, výhľad, okno, Čítajte viac Najstarší hotel sveta vás vyzuje a ustelie vám na zemi. A za noc si zaúčtuje vyše 650 eur

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hotely #hotelierstvo #hotelieri