Nedávne letecké nešťastia vzbudzujú pochopiteľnú paniku: Sú obavy o bezpečnosť na mieste?

Keď necítime pod nohami starú známu pevnú zem, môže zaúradovať panika. Z lietania má mnoho ľudí des, pritom je faktom, že veľa leteckých nešťastí sa udeje ešte (či už) na letovej dráhe. Aké (ne)bezpečné je teda lietanie podľa odborníkov?

02.03.2024 06:00
lietadlo, pilotka, kokpit, lietanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V posledných mesiacoch prišli hrôzostrašné správy napríklad z Japonska, kde sa na pristávacej dráhe tokijského letiska Haneda zrazili lietadlá a jedno zhorelo do tla. Na americkom letisku zasa lietadlo spoločnosti Alaska Airlines prišlo krátko po štarte o okno a muselo núdzovo zastaviť.

Je preto pochopiteľné, že v ľuďoch narástla úzkosť z lietania. Je však dôvod na obavy? Pod drobnohľad verejnosti sa dostali zvlášť lietadlá výrobcu Boeing a niektorí pasažieri sa obávajú teraz letieť lietadlami Max 9.

Geoffrey Thomas, odborník na bezpečnosť letectva a šéfredaktor spoločnosti Airline Ratings, ktorá každoročne vydáva rebríček najbezpečnejších leteckých spoločností, si myslí, že dôvod na obavy nie sú na mieste. Lietadlá pred štartom prechádzajú mnohými kontrolami, a tak ďalšie problémy nie sú pravdepodobné.

Podľa odborníka sa výrobcovia zo svojich minulých chýb vedia účinne poučiť a zavádzajú systémy, ktoré zabránia ďalším chybám.

Štatisticky sa preto postupom času lietanie stáva bezpečnejším a bezpečnejším.

Letecké video: Štefanov z neba
Video
Zdroj: TV Pravda

Bezpečné lietanie?

V nedávnej analýze Airline Ratings identifikovali lietadlá, ktoré možno považovať za najbezpečnejšie, keďže nikdy neutrpeli žiadnu nehodu so smrteľnými následkami. Medzi nimi sú Boeing 787 a 777–300ER a Airbus A220, A320neo a A380.

Na čele zoznamu najbezpečnejších leteckých spoločností na svete sú Air New Zealand, Qantas, Virgin Australia, Etihad Airways, Qatar Airways, Emirates, All Nippon Airways, Finnair a Cathay Pacific.

Napriek niektorým nehodám ostáva známou a nemennou pravdou, že lietanie je stále bezpečnejšie ako šoférovanie. Je to najspoľahlivejší spôsob dopravy. Podľa odborníkov existuje väčšie riziko nehody počas cesty na letisko ako počas samotného letu. V momente, ako nasadnete do lietadla, máte teda najnebezpečnejšiu časť vašej cesty za sebou.

Letecké video: Dlhé nad Cirochou
Video
Zdroj: TV Pravda

Čo hovoria štatistiky?

Potvrdzuje to aj najnovšia správa Medzinárodného združenia leteckých dopravcov (IATA), ktorá uvádza, že v roku 2022 došlo v komerčnom letectve na celom svete k 39 nešťastiam so 158 smrteľnými úrazmi na palube, čo zodpovedá jednej nehode na 0,83 milióna letov. Medzi 32,2 miliónmi letov bolo päť smrteľných nehôd. IATA tiež hovorí, že za posledných 10 rokov priemysel zlepšil svoju celkovú bezpečnosť o 48 %.

V období medzi rokmi 2018 a 2022 bolo celosvetové riziko úmrtia na jeden nástup na palubu 1 ku 13,4 miliónom – to znamená, že ak ste si vybrali let úplne náhodne a jednoducho ho vybrali, vaša šanca zomrieť pri havárii lietadla alebo počas teroristického činu palube bola asi jedna k 13 miliónom. Štatisticky je teda omnoho väčšia šanca, že vás zožerie žralok alebo že sa vám narodia štvorčatá, ako to, že zomriete pri havárii lietadla.

Ide o významné zlepšenie v porovnaní s obdobím 2008 až 2017, kde bolo riziko úmrtia v dôsledku leteckého nešťastia jedna k 7,9 milióna. A dramatické zlepšenie v porovnaní s obdobím 1968 až 1977, keď riziko predstavovalo jedno úmrtie na každých 350 000 nástupov.

Čo sa týka regiónov, ktoré zaznamenávajú celkovo vyššiu mieru nehôd, ide najmä o rozvojové oblasti: krajiny v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike.

Naopak, najbezpečnejšie je lietanie v Austrálii, Kanade, Číne, Európskej únii, Izraeli, Japonsku, na Novom Zélande, v Nórsku, Švajčiarsku, Spojenom kráľovstve a Spojených štátoch.

GPS, navigácia, auto, šofér, šoférovanie, volant, mapy, riadenie, vodič Čítajte viac Najdlhšia obchádzka sveta? Pre nehodu na diaľnici poslala navigácia šoférov 7113 kilometrov naokolo

Niekoľko dôvodov, prečo je cestovanie lietadlom považované za bezpečnejšie ako cestovanie po ceste:

  • Špeciálne školenie a prísnosť predpisov: Leteckí piloti sú špeciálne vyškolení a musia dodržiavať prísne predpisy a postupy, ktoré zabezpečujú bezpečnosť letu. Lietadlá sú tiež pravidelne kontrolované a udržiavané podľa prísnych noriem.
  • Technologické inovácie: Lietadlá sú vybavené pokročilými technologickými systémami, ktoré pomáhajú identifikovať a predchádzať možným problémom ešte predtým, ako by mohli vzniknúť.
  • Bezpečnostné opatrenia: Lietadlá majú prísne bezpečnostné opatrenia vrátane kontrol osobných predmetov a bezpečnostných procedúr pred každým letom.
  • Lietadlá majú menej možností pre nehodu: Pri lete vo výške je menšia pravdepodobnosť stretu s prekážkami alebo inými vozidlami, čo znižuje riziko nehody. Turbulencie nie sú ani zďaleka také nebezpečné aké sú nepríjemné.
  • Profesionálne lekárstvo na palube: Väčšina veľkých lietadiel má na palube špeciálne vyškolených lekárov alebo sestry, ktorí môžu poskytnúť prvú pomoc v prípade núdze.
lietadlo, pilotka, kokpit, lietanie, cestovanie, dovolenka Čítajte viac 10 najkrajších pilotiek: S ktorou by ste chceli letieť najbližšie? cestovanie, dovolenka, lietadlo Čítajte viac Máme konečne odpoveď? Ktoré sedadlo v lietadle je najbezpečnejšie? váha, chudnutie, diéta Čítajte viac Vyzujte sa, postavte sa na váhu: To je novinka! Prečo aerolínie vážia pasažierov?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #letectvo #lietanie #letecká asociácia #letecká bezpečnosť