Ktoré európske aerolinky meškali najmenej? Jedno z najspoľahlivejších letísk majú Slováci poruke

V roku 2023 prešlo podľa štatistík cez 40 najlepších európskych letísk 1,19 miliardy cestujúcich. Mnohí z nich museli čeliť štrajkom riadenia letovej prevádzky aj extrémnemu počasiu - to všetko spôsobovalo meškania letov po celej Európe. Kde však boli najväčšie problémy a ktoré letecké spoločnosti sa s podmienkami vysporiadali najlepšie?

12.02.2024 06:00
leto, dovolenka, letisko, rodina, cestovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nedávno zverejnené údaje európskej organizácie pre kontrolu letovej prevádzky Eurocontrol odhalili, ako si v minulom roku viedli letiská a letecké spoločnosti.

Štrajky riadenia letovej prevádzky vo Francúzsku a extrémne výkyvy počasia počas leta mali v prvej polovici minulého roka veľký vplyv na európske lety.

Navyše pokračujúce uzavretie vzdušného priestoru Ukrajiny znamenalo zvýšenú premávku nad susednými krajinami, čo viedlo k takmer každodenným obmedzeniam napríklad v Maďarsku, píše Euronews.

NEPOUZ, Island, Jozef Terem Čítajte viac Dobrodruh Jozef Terem: Na Islande sa uvaria v gejzíre aj párky

Priemerné meškanie bolo 17,7 minúty – približne rovnako ako v roku 2022, ale oveľa viac ako v roku 2019. 71 percent letov priletelo načas a približne 65 percent odletelo presne.

Letiská vrátane Lisabonu a Londýna-Gatwick mali časté obmedzenia kapacity, prerušenia prevádzky na iných uzloch ako Amsterdam, Heathrow a Mníchov boli spôsobené počasím.

Francúzsko a Nemecko zažili takmer dve tretiny všetkých meškaní letov. Hoci štrajky, poveternostné udalosti a zmeny v systémoch nepríjemnosti ešte zhoršili, hlavnými problémami, ktoré viedli k oneskoreniam, boli kapacita a personál.

Ktoré letecké spoločnosti mali najmenej meškaní?

Napriek všetkému štyri letecké spoločnosti mali mieru presnosti príletov vyššiu ako 80 percent. Boli to Iberia, Widerøe, Vueling a Norwegian. To znamená, že mali najviac letov, ktoré dorazili načas.

Ale len Vueling a Norwegian vykázali v porovnaní s rokom 2019 zlepšenie v presnosti – údaje u všetkých ostatných aeroliniek klesli.

Najhoršie letecké spoločnosti z hľadiska presnosti príletov boli TAP (61 percent), Pegasus (62 percent) a Turkish Airlines (64 percent).

Pokiaľ ide o včasné odlety, tri najlepšie letiská z hľadiska presnosti boli Oslo, Viedeň a Atény. No všetkých 20 letísk v údajoch Eurocontrolu malo horšie údaje pri odletoch načas ako v roku 2019.

žena, turistka, cestovanie, letisko Čítajte viac Najnovší trend: Prečo mladé dievčatá nosia počas cestovania rybárske vesty?

Najrušnejšie letiská v Európe

Istanbulské letisko vybavilo vlani najvyšší počet letov a 22. júna vytvorilo nový rekord s 1 684 letmi za jeden deň.

Amsterdam sa umiestnil na druhom mieste a londýnsky Heathrow na treťom – pričom všetky tri vykazujú nárast dopravy v porovnaní s rokom 2022.

Veľká väčšina letísk však stále zaznamenáva o niečo menej letov ako v roku 2019.

Eurocontrol odhaduje, že v roku 2023 prešlo cez 40 najlepších európskych letísk 1,19 miliardy cestujúcich. To je výrazne viac ako v roku 2022, ale stále menej ako pred pandémiou COVID-19.

Tento nárast počtu cestujúcich je logický, pretože nové modely lietadiel znamenajú, že letecké spoločnosti majú teraz k dispozícii viac sedadiel ako predtým. Údaje tiež ukazujú, že miesta boli skutočne aj obsadené.

Kam lietali Európania v roku 2023?

Eurocontrol tiež prezradil, ktoré trasy z Európy boli vlani najobľúbenejšie. Najviac ľudí lietalo v rámci Európy – v priemere 21 660 letov denne.

Medzikontinentálne cesty predstavovali v priemere 5 414 letov každý deň.

Blízky východ bol ďalšou obľúbenou destináciou, po ňom nasledovala Severná Amerika, severná Afrika a Ázia.

Najvyšší nárast zaznamenali v minulom roku lety do ázijsko-pacifického regiónu, počet ciest do regiónu vzrástol o 33 percent v porovnaní s rokom 2022.

váha, chudnutie, diéta Čítajte viac Vyzujte sa, postavte sa na váhu: To je novinka! Prečo aerolínie vážia pasažierov? NEPOUZ, Rím, Taliansko, koloseum Čítajte viac Toto sú najobľúbenejšie letenky Slovákov. Začínajú sa na cenovke od 39 eur spiatočne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #letiská #meškanie letu