Kapverdom sa podarilo úplne zničiť smrteľnú chorobu. V čom spočíva ich tajomstvo úspechu?

Na Kapverdách sa podarilo úplne odstrániť maláriu, toto súostrovie západne od Afriky sa tak stalo iba treťou africkou krajinou, ktorej sa to podarilo. Oznámila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej je to významný úspech pre svetové zdravie. Na maláriu ročne v Afrike zomrú státisíce ľudí.

28.01.2024 08:00
Kapverdy, Kapverdské ostrovy, Cape Verde,... Foto:
Dedina Mindelo na kapverdskom ostrove Sao Vicente.
debata

Až 95 percent všetkých prípadov malárie vo svete bolo v roku 2021 objavených v Afrike.

Práve v rámci tohto kontinentu sa chorobu podarilo v roku 1973 odstrániť na blízkom ostrove Maurícius a v roku 2019 v Alžírsku. Kapverdy sa teraz stali treťou krajinou v Afrike a 43. na svete.

Malária je infekčné ochorenie, ktorého pôvodcu prenášajú samičky komárov rodu anopheles. Tieto komáre obvykle na človeka útočia od súmraku do úsvitu.

Choroba napáda červené krvinky a jej hlavným prejavom je horúčka.

Malária sa dá vyliečiť, pokiaľ sa s liečbou začne okamžite. Smrteľné nebezpečenstvo predstavuje hlavne pre malé deti.

Od roku 2021 WHO odporučila dve očkovacie látky proti malárii.

Kapverdy, chudoba, Afrika, černoch Čítajte viac Chudobné Kapverdy sú pokladom zážitkov

Infraštruktúra a zázemie postavené kvôli očkovaniu proti malárii sa teraz na Kapverdách využije na boj s ďalšími chorobami prenášanými komármi, ako je horúčka dengue.

Nový status by mohol pomôcť aj cestovnému ruchu, ktorý predstavuje 25 percent hrubého domáceho produktu (HDP) Kapverd, pretože turisti nebudú musieť podstupovať preventívnu liečbu.

Kapverdský premiér Ulisses Correia e Silva uviedol, že je rád, že sa zdravotníckemu systému jeho krajiny dostalo uznanie.

„Certifikát WHO o odstránení malárie na Kapverdách je potvrdením prínosu strategického plánovania v oblasti verejného zdravia, spolupráce a trvalého úsilia o ochranu a podporu zdravia,“ uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kapverdy, ktoré majú asi 560 000 obyvateľov, zažívali do roku 1950 opakované epidémie malárie. Choroba bola na všetkých desiatich ostrovoch.

Vďaka postrekom insekticídmi sa tam v rokoch 1967 a 1983 podarilo maláriu (takmer) zlikvidovať, ale choroba sa dvakrát kvôli pochybeniam vrátila.

Po vlne malárie z konca 80. rokov sa už choroba objavovala iba na ostrovoch Santiago a Boa Vista. Naposledy tam bola malária zaznamenaná v roku 2017.

more, pláž, počasie, dážď Čítajte viac Kapverdy: Exotická zastávka za poznaním vírus, laboratórium Čítajte viac Ožil vírus so smrtnosťou až 88 %: Čo je marburg a kde sa momentálne šíri?
debata chyba
Viac na túto tému: #Malária #Kapverdské ostrovy