Pre poškodený chodník na Rainerovu chatu vyhlásia mimoriadnu situáciu. Zatiaľ nie je jasné, či ho úplne uzavrú

Pre poškodený chodník vedúci z Hrebienka na Rainerovu chatu vo Vysokých Tatrách mesto vyhlási mimoriadnu situáciu, potvrdil pri obhliadke chodníka a zasadnutí krízového štábu primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák.

10.11.2023 17:52
debata

„Príroda znova ukázala svoju silu. Tohto roku dosť pršalo, vplyvom čoho sa nám chodník zosunul. Odborníci celú situáciu zmonitorujú a hľadáme riešenia, ako ho zastabilizovať, aby sa to v zime nezosunulo úplne a na jar sa mohlo začať s prácami na jeho záchrane,“ uviedol Štefaňák.

Zatiaľ podľa neho nie je jasné, či chodník úplne uzavrú. Momentálne je zúžený a dá sa po ňom prejsť pešo, k dispozícii je aj druhá alternatíva okolo Bilíkovej chaty.

Peter Spitzkopf zo Správy Tatranského národného parku (TANAP) podotkol, že zosuv sa od nedele (5. 11.) ešte zväčšil.

„Svah je nestabilný a ďalším rizikom sú zvetrané skaly, ktoré tiež chodník ohrozujú,“ uviedol s tým, že prichádza do úvahy aj úplné uzavretie chodníka. Spodná trasa je podľa neho riešením len pre peších turistov. Nie je tam možný žiaden technický vjazd. Pre Horskú záchrannú službu (HZS) je chodník kľúčový, keby sa na miesto nevedeli záchranári priblížiť pomocou techniky, čas akcií by sa podľa náčelníka HZS Miroslava Živčáka mohol predĺžiť o viac ako hodinu.

„To je práve v zimnom období, keď hrozia lavíny a podchladenie, veľmi rizikové,“ dodal.

Spitzkopf ubezpečil, že okrem vyhodnotenia rizík sa budú zaoberať aj možnou opravou chodníka. Nateraz nie je jasné, či práce stihnú zrealizovať do zimy ani to, v akom budú rozsahu a z akých zdrojov ich budú financovať. Vyhlásenie mimoriadnej situácie podľa Spitzkopfa riešenie situácie urýchli.

„Budeme musieť hľadať spôsoby, ako to opraviť, aspoň aby mohlo byť zabezpečené zásobovanie horských chát a záchrana ľudských životov pri zásahoch HZS,“ skonštatoval.

Peter Blišťan z Technickej univerzity v Košiciach objasnil, že k zosuvu chodníka došlo pravdepodobne v dôsledku podmytia.

„Je to veľmi strmý svah, má sklon asi 70 stupňov, teraz to už drží len silou vôle. Ak bude veľa pršať, je tam štrk, piesok, pôjde to všetko dole. S tímom geodetov a geológov požijeme modernú technológiu, pomocou ktorej vytvoríme 3D model a uvidíme, čo s tým ďalej, odporučíme nejaké riešenia,“ uviedol. Monitoring svahu v teréne bude podľa neho pomerne náročný.

„Jednou z možností je ukotviť časť svahu na krátky čas sieťami alebo citlivo odstrániť niektoré väčšie skaly. V najbližších týždňoch alebo mesiacoch to bude treba sanovať a do budúcna treba priniesť nejaké technické riešenia, aby tu bol nový funkčný chodník s ohľadom na životné prostredie a jeho kapacitu,“ zhodnotil Blišťan.

Ďalší veľký zosuv eviduje správca turistickej infraštruktúry aj na ceste na Sliezsky dom. „Riešime to, zatiaľ ešte neohrozil premávku,“ dodal Spitzkopf.

K zosuvu chodníka z Hrebienka na Rainerovu chatu, ktorý patrí medzi najvyťaženejšie v Tatrách, došlo v dôsledku silných dažďov v nedeľu. Momentálne je pohyb na trase obmedzený a priestor je opáskovaný.

RAINER COTTAGE, HIGH TATRAS MOUNTAINS, SLOVAKIA - 10 JULY 2014 - Editorial: Mountain porter carrying heavy food supply to one of mountain huts. Čítajte viac Vážne poškodená? Bezpečnosť trasy na Rainerovu chatu musia posúdiť odborníci Vysoké Tatry, turistika, cestovný ruch Čítajte viac Poznáme najnavštevovanejšie miesto TANAP-u. Za jediný deň tam zavítalo 5146 turistov cestovanie, turisti, miesta Čítajte viac Top 10 najnavštevovanejších krajín sveta: Číslo jeden prilákalo tento rok 90 miliónov turistov
debata chyba
Viac na túto tému: #Rainerova chata #poškodenie