Dedina, ktorá si kúpila Slnko: Do tmavého horského údolia nasmerovala obrie Slnečné zrkadlo

Slnečné svetlo nie len pomáha zabezpečiť vitamín D, ale je aj rozhodujúcim faktorom dvíhania nálady a dodávania životnej sily. V zime, počas ponurých dní, ho túžobne očakávame a tešíme sa každému záblesku spoza mrakov. Čo však majú povedať obyvatelia miest, kde sa Slnko kvôli georgafickej polohe jednoducho nedostane? A nemusí to byť ani polárna noc...

30.12.2023 06:00
debata (1)

Väčšina osád vznikala na miestach s výhodnými podmienkami – s dostatkom zdrojov, ochránených pred vetrami a natočených k lúčom. Nuž, neplatí to stopercentne.

Potvrdzuje to príklad talianskej dediny Viganella, ktorá leží v malebnom prostredí talianskych Álp v regióne Piemont. Okolité hory síce tvoria majestátnu a čarokrásnu kulisu životov miestnych, no zároveň bránia prístupu Slnka a celé osadenstvo vrhajú na dlhý čas každý rok do tmavého pásma tieňa.

Zrkadlo Slnka

Viganella sa nachádza v hlbokom údolí obklopenom vysokými bralami, ktoré v zimných mesiacoch totálne blokujú priame slnečné svetlo.

Výsledkom je, že každoročne od začiatku novembra do začiatku februára zostáva dedina v depresívnej tôni a prežíva smutné obdobie tmy.

Horské mestečko sa však s neblahým stavom a dedičstvom predkov neuspokojilo a prišlo s jedinečným, a treba povedať, že aj efektívnym, riešením. Na kopec, kam sa lúče dostanú aj v zime, nainštalovalo obrovské zrkadlo.

Pozoruhodný inžiniersky projekt dostal príznačné meno „Zrkadlo Slnka“ alebo „Specchio del Sole“.

zima, sneh, mráz,  počasie, slnko, fotoaparát, fotenie, Čítajte viac 66 dní tmy: Ako sa vôbec dá prežiť mrazivá polárna noc?

Svetlo na námestie

Zrkadlo s rozlohou asi 40 metrov štvorcových je riadené počítačovým systémom, ktorý sleduje pohyb Slnka. Počas dňa si zrkadlo prispôsobuje svoju polohu tak, aby odrážalo slnečné svetlo na hlavné námestie Viganelly.

Toto dômyselné riešenie efektívne privádza do ulíc slnečné lúče a umožňuje obyvateľom užívať si prirodzené svetlo a teplo, aj keď je Slnko v skutočnosti mimo dosahu.

Zrkadlo sa pre obyvateľov Viganelly stalo symbolom vynaliezavosti a odolnosti. Samozrejme, stalo sa aj lákadlom pre turistov, ktorí chceli byť svedkami tohto inovatívneho riešenia neprajnej geografickej polohy.

Projekt nielen zvyšuje kvalitu života obyvateľov, ale ukazuje aj ľudskú kreativitu pri prispôsobovaní sa výzvam, ktoré predstavuje príroda v rôznych krajinách.

Vorkuta, Rusko, zima, sneh, mráz, mesto duchov, polárny kruh Čítajte viac Kedysi najdesivejší gulag, dnes ľadové väzenie: Najvýchodnejšie európske mesto sa mení na dedinu duchov Noriľsk Čítajte viac Kovové mesto Noriľsk: Mráz, izolácia a smrť Kiruna, Švédsko, Laponsko, zima, sneh, mesto, mráz, bane, ťažba, Čítajte viac Európske mesto sa začalo prepadávať, tak sa ho rozhodli presunúť - budovu po budove. Akcia potrvá dlhé roky

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #slnko #Alpy #Dolomity #zrkadlo #slnečné svetlo #Dolomiti