Najvyšší drevený mrakodrap sveta bude mať 100 metrov. Nahradí raz drevo betón?

Vo švajčiarskom meste Winterthur blízko Zürichu vyrastie počas nasledujúcich rokov najvyšší drevený mrakodrap na svete. Drevostavba vysoká 100 metrov bude súčasťou obytného komplexu, ktorý navrhli architekti z dánskej kancelárie Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL), informuje CNN.

22.04.2022 09:30
debata
nepouzivat, Emirates, Čítajte viac V tejto reklame nik nezomrel! Letuška sa postavila na vrchol najvyššej budovy sveta

Podľa autorov projektu bude výšková budova s ​​konštrukciou z lepených drevených trámov v oblasti drevostavieb míľnikom.

„Inovatívny konštrukčný systém ukáže, že drevo je prirodzenou náhradou betónu,“ uviedol Kristian Ahlmark z ateliéru SHL.

„Vždy sme sa snažili drevo hojne využívať, a to nielen kvôli estetickým kvalitám, ale aj kvôli technologickým možnostiam, ktoré sa vďaka nemu otvárajú,“ dodal.

Čína, Čching-tao, mesto, oblaky, breh, more, oblaky, mrakodrapy, Čítajte viac Zákaz mrakodrapov a kopírovania západných budov! Čína sa chce radikálne zmeniť

Projekt obytného komplexu nesie meno Rocket&Tigerli podľa lokomotív, ktoré sa predtým na mieste vznikajúcej stavby vyrábali. Okrem bytov v ňom budú aj obchodné priestory alebo hotel.

Titul najvyššej drevostavby na svete aktuálne drží mrakodrap v malom nórskom meste Brumunddal, ktorý je vysoký 85 metrov.

Len o meter nižšie sú výškové budovy nazývané HoHo v novej viedenskej rezidenčnej štvrti Aspern Seestadt.

debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #mrakodrap #drevostavba