Epidémia, náklady aj diktatúra: 4 dôvody, prečo sú grécke domy na ostrovoch bielo-modré

Svetoznáme destinácie ako Santorini či Mykonos neomylne spoznáme už na prvý pohľad - vďaka ich typickým bielym domom (postaveným na úbočiach kopcov nad vlnami) s modrými strechami, okenicami a dverami. Fotografi a cestovateľskí influenceri milujú zábery dediniek na týchto ostrovoch, obzvlášť skvelo sa vynímajú počas zlatej hodinky pri západe slnka.

27.06.2023 06:00
debata
Na snímke pláž gréckeho ostrova Santorini.
Ostrov Mykonos je známy aj ako grécky párty...
+6Santoríni je ostrov vytvorený zo sopečných...

Prečo sú však domy na gréckych ostrovoch modro-biele?

Ako prvé azda napadne spojenie týchto dvoch farieb s gréckou vlajkou, ktorá na sebe nesie modré a biele pruhy. Sú to ikonické grécke farby, ktoré pripomínajú oblohu a more a sú synonymom čarovného Stredomoria.

Na Kykladských ostrovoch však výrazné modré a biele farby domov nevychádzajú zo symboliky gréckych národných farieb.

V skutočnosti za touto typickou charakteristikou gréckej ostrovnej architektúry bolo niekoľko (iných) dôvodov, píše Greek Reporter. A boli to väčšinou praktické dôvody.

Ochladzovanie v lete

Mnohé domy na ostrovoch ako Mykonos, Paros alebo Naxos sú postavené z kameňa. Bolo to praktické rozhodnutie, pretože na skalnatých ostrovoch v Egejskom mori nebolo ľahké nájsť drevo a už vôbec nie dostatok dreva.

Skalnatý terén je však tmavšej farby. A to predstavovalo problém počas horúceho gréckeho leta. Slnečné lúče dopadajúce na domy by boli absorbované tmavými kameňmi a interiér obydlí by bol neznesiteľne horúci.

Preto obyvatelia začali maľovať kamenné steny svojich domov na bielo, aby ochladili svoje izby. Výsledkom sú chladnejšie a príjemnejšie domy.

Herečka Demi Moore s dcérou na gréckej pláži
Video
Ani slávne celebrity neodolajú čaru gréckych pláží. / Zdroj: TV Pravda

Domový dizajn ovplyvnila aj cholera

Začiatkom 20. storočia postihla Grécko epidémia cholery. Vodca Ioannis Metaxas preto nariadil namaľovať všetky domy na ostrovoch bielou farbou. Vápno používané na natieranie domov totiž obsahovalo vápenec a ten je silným dezinfekčným prostriedkom.

Grécki občania si takto vybielili domy, aby ich pomohli sanovať a znížili šírenie cholery.

A čo modrá farba na gréckych ostrovných domoch?

Hoci modrá je najbežnejšou zvýrazňujúcou farbou dverí a okeníc na kykladských ostrovoch, nie je jedinou. Ak sa poprechádzate po viacerých ostrovoch, všimnete si okrem belasej aj akcenty červenej, zelenej a hnedej.

Žiarivá modrá farba však stále dominuje kykladskej architektúre. Prečo je to tak? Kvôli peniazom.

Rybári a miestni moreplavci si natierali okná a okenice tým, čo im zostalo po natieraní svojich člnov. A vďaka svojim zložkám bola práve modrá zvyčajne najlacnejšou dostupnou farbou laku.

Modrá farba, ktorou sa maľovali okenice a dvere domov na gréckych ostrovoch, sa jednoducho vyrábala zo zmesi vápenca a čistiaceho prostriedku zvaného „loulaki“, čo bol druh modrého mastenca, ku ktorému mala väčšina ostrovanov ľahký prístup.

Vojenská diktatúra presadzovala nacionalizmus

Pekné žiarivé farby gréckych ostrovných domov sa stali povinnými počas vojenskej diktatúry, ktorá ovládla Grécko v roku 1967. Režim veril, že farby budú inšpirovať vlastenectvo a odrážajú grécky nacionalizmus.

Nakoniec v roku 1974 schválili zákon, ktorý nariaďuje vždy všetky domy domy na gréckych ostrovoch maľovať modrou a bielou farbou.

Hoci sa tieto nariadenia neskôr uvoľnili, bielo-mordé farby gréckych domov na ostrovoch sa stali obrovským lákadlom pre turistov.

Preto mnohí ostrovania pokračujú v tradícii maľovania svojich domovov v týchto farbách.

Oia, Grécko, domy, more, domy, veterné mlyny, biele domy, dovolenka, večer, západ slnka Čítajte viac Najvychytenejšie grécke destinácie sú pre domácich nad rozpočet. Dovolia si ich Slováci? Řecko nás baví, Grécko, bloger Čítajte viac Cestovateľ Zdeněk: Do Grécka choďte autom, vyhnete sa tak miestam so zlým počasím auto, dovolenka Čítajte viac Rozprávkové hrady, neznámy juh Dalmácie, tajomné Slavónsko... 3 prekvapivo skvelé roadtripy po Chorvátsku Grado, mesto, kanál, Taliansko, Čítajte viac Milujete Taliansko? Toto sú 4 najväčšie chyby, ktorých sa môžete v krajine dopustiť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #ostrovy #Kyklady #Mykonos #grécke ostrovy #Santorini