Zbohom, Stalinabad. Dušanbe zažíva búrlivú prestavbu, ale za akú cenu?

Dušanbe, ktoré bolo v rokoch 1929 až 1961 známe ako Stalinabad, sa už roky zbavuje sovietskej minulosti. Tadžikistanské úrady - v snahe podporiť národnú identitu - systematicky búrajú dominanty postavené v dobách ZSSR, aby uvoľnili miesto výškovým bytovým domom, novej infraštruktúre a ešte impozantnejším vládnym budovám.

14.01.2024 06:00
debata

Do boomu prestavby sa zapojili aj developeri a obyvatelia existujúcich domov bývajú vysídľovaní. Verejné pobúrenie nad stratou historických budov tak ustúpilo praktickejším obavám z ceny a dôsledkov prestavby.

Dušanbe bývalo sovietske mesto par excellence, opisuje web Meduza. Keď ZSSR v roku 1929 oddelil Tadžikistan od Uzbekistanu a urobil z neho samostatnú sovietsku republiku, bola jeho hlavným mestom obec s necelými 6000 obyvateľmi, známa predovšetkým vďaka pondelkovému trhu.

Sovietske úrady mesto premenovali po Josifovi Stalinovi a vyslali do neho odborníkov z Moskvy a Leningradu (teraz Petrohradu), aby z neho vytvorili metropolu.

Od 30. rokov sa mnoho ruských architektov snažilo dať Stalinabadu modernú sovietsku tvár.

Malebné ulice sa menia na monumentálne bulváre

Dnes po predsovietskej obci nezostala ani stopa – najstaršia budova v Dušanbe má len niečo vyše 90 rokov, opisuje portál Meduza s tým, že teraz „sovietsky Stalinabad ustupuje na nespočetných staveniskách nezávislému Dušanbe“.

Mrakodrapy nahrádzajú nízke budovy navrhnuté ruskými architektmi v 20. storočí a malebné ulice sa menia na monumentálne bulváre.

Žiť v Dušanbe podľa Meduzy hocikedy znamená mesto znovu objavovať, ako by sa do neho človek vracal po desiatich rokoch. Idete na poštu, aby ste zistili, že sa búra, vykresľuje web.

Úrady majú zoznam chránených historických budov a pamiatok v metropole. K minuloročnému februáru však údajne obsahoval len 12 položiek.

A zoznam podlieha revízii. Napríklad bývalý prezidentský palác – neoklasicistická stavba z roku 1957, ktorá pôvodne slúžila ako sídlo komunistickej strany – sa podľa médií objavil na zozname v roku 2016.

O štyri roky neskôr, keď sa ho úrady rozhodli zbúrať, už na ňom nebol. Rozhodnutie vyvolalo debatu na sociálnych sieťach, pričom niektorí obyvatelia vyzývali na zachovanie budovy a jej iné využitie. Avšak palác aj tak zbúrali.

Čo je (kultúrne) ‚dedičstvo‘?

Zoznam zbúraných budov sa medzitým rozrastá. Pravidelne sa objavujú správy o ďalšom cieli demolácie. Ústne šírené informácie obvykle predchádzajú oficiálnemu oznámeniu – ktoré prichádza na poslednú chvíľu, takže aktivisti majú málo času na to, aby sa ohradili, opisuje portál Meduza.

„V Tadžikistane neexistuje rovnaká predstava o tom, čo je (kultúrne) ‚dedičstvo‘ ako na Západe,“ tvrdí Paul Wolkenstein, architekt zaoberajúci sa sovietskou architektúrou v Strednej Ázii a na Kaukaze.

„V susedných krajinách, ako je Kirgizsko a Kazachstan, sa občianska spoločnosť a milovníci histórie mobilizujú, aby demoláciám zabránili. Toto hnutie sa začína objavovať aj v Uzbekistane. V Tadžikistane niekedy s rozhodnutím súhlasia dokonca aj žijúci architekti, ktorých diela sú ničené,“ hovorí Wolkenstein.

Pre niekoho sovietske budovy nemusia byť nutne vítaným dedičstvom. „Sú ľudia, ktorí obhajujú sovietske budovy a dedičstvo, ale vzhľadom na to, čo sa deje na Ukrajine a v regióne, sa mi zdá, že by táto kultúrna otázka mala byť položená z iného uhla,“ myslí si výskumníčka Tahmina Inojatovová, ktorá sa zaoberá prelínaním identity, moci a mestského priestoru v Tadžikistane.

„Prečo potrebujeme chrániť sovietske budovy? A prečo sa tieto budovy postavené ruskými inžiniermi a architektmi objavili práve na tomto mieste?“ dodáva.

Nekvalitné stavebné práce a nedodržiavanie stavebných predpisov

Hoci niektorí ľudia podľa Meduzy určite veria, že budovy v Dušanbe zo sovietskej éry majú historickú hodnotu, bežní obyvatelia sa častejšie viac zaujímajú o osud vlastných domov.

V posledných rokoch sa tam prudko zvýšila developerská výstavba, čo viedlo k nútenému vysťahovaniu a nelegálnym demoláciam, píše server Meduza. Podľa neho úrady tvrdia, že sa prestavba mesta riadi podľa plánu, ale tento dokument zostáva utajený.

O demoláciách sa hojne diskutuje, ale ľudia často váhajú, či majú protestovať razantne. Najmenej dvaja ochrancovia ľudských práv, ktorí sa touto problematikou zaoberajú, boli uväznení, upozorňuje portál Meduza.

Podľa Inojatovovej sa však niektorí obyvatelia bránia. Zatiaľ čo jedným sa podarilo vyjednať so súkromnými developermi dohody o kompenzáciách, iní sa obrátili na súd. Podľa Inojatovovej to prináša zmiešané výsledky, ale niektorým sa podarilo svoje prípady vyhrať.

„Takmer nikdy sa im nepodarí zachrániť svoje domy pred demoláciou, ale čo môžu urobiť, je získať pre seba lepšie (životné) podmienky: napríklad lepší byt,“ vysvetľuje.

Tí, ktorí sa dohodnú s developermi, však môžu na nové bývanie čakať mesiace aj roky. V niektorých prípadoch sa výstavba nových bytových domov zastavila kvôli korupčným škandálom, pri iných novostavbách sa ukázalo, že majú vážne konštrukčné alebo administratívne problémy, opisuje Meduza.

Nekvalitné stavebné práce a zjavné nedodržiavanie stavebných predpisov podľa nej vyvolali u mnohých obyvateľov Dušanbe nedôveru k novej bytovej výstavbe. História prírodných katastrof v Tadžikistane obavy z nedostatočnej bezpečnosti nových budov umocňuje, pretože Dušanbe patrí do rizikovej seizmickej oblasti.

Znečistené ovzdušie

Stavebný boom znižuje podľa serveru bezpečnosť mesta aj iným spôsobom, najmä v súvislosti s globálnou klimatickou krízou. Posledné leto bolo najteplejšie, aké kedy bolo na planéte zaznamenané; v Dušanbe teplomery pravidelne ukazovali 35 až 40 stupňov Celzia.

V minulosti sa letné horúco v metropole dalo zniesť vďaka uliciam lemovaným stromami, upozorňuje Meduza.

Zatiaľ čo sa v centre stále záhrady nájdu, zrekonštruované bulváre sú o poznanie menej zelené.

Likvidácia obytných domov zo sovietskej éry totiž so sebou nesie aj výrub stromov, ktoré rástli v ich dvoroch. Na niektorých miestach rastú mladé stromčeky, ale bude trvať desiatky rokov, kým budú schopné zabezpečiť účinné ochladzovanie.

Kvalita ovzdušia v meste pravidelne prekračuje nebezpečné limity znečistenia a nové výškové budovy umožňujú menšiu cirkuláciu vzduchu ako nízke budovy. Všadeprítomné staveniská tiež produkujú množstvo prachu.

Otázky vyvolávajú aj zdroje financovania vládnych stavebných projektov, hlavne vzhľadom na to, že Tadžikistan je najchudobnejšou krajinou Strednej Ázie.

Niektoré veľké projekty sa spoliehajú na financovanie zo zahraničia, ako napríklad výstavba najväčšej tadžikistanskej mešity, ktorá bude stáť odhadom 100 miliónov dolárov, z ktorých 70 percent pochádza z Kataru.

Významným zdrojom pôžičiek a investícií pre vládu je aj Čína, ale podrobnosti týchto dohôd nie sú obvykle verejne dostupné, dodala Meduza.

Stanka, cestovanie Čítajte viac Stanka (29) o gaučingu: Tadžici pre nás chceli zabiť ovcu Uzbekistan, Samarkand Čítajte viac Izolovaný Uzbekistan sa otvára. Tajomný Samarkand strážia dvojičky na segwayi Lotyšsko, Riga, obelisk Čítajte viac Za jasotu zvalili obelisk zo sovietskej éry. Napriek protestu Rusov
debata chyba
Viac na túto tému: #ZSSR #Sovietsky zväz #Tadžikistan