Krajčíri z Gazy šijú namiesto svadobných šiat plienky, ich cena je nehorázna

Dve štylizované snímky žien v okúzľujúcich svadobných šatách zdobia priečelie krajčírskej dielne v Rafáhu, ale krajčíri vo vnútri prešli na výrobu plienok. Ide o jednu z mnohých nevyhnutných vecí, ktoré sa vo vojnovom Pásme Gazy stali nezohnateľnými, napísala agentúra Reuters.

09.03.2024 06:00
debata (1)

Vzhľadom na to, že väčšina z 2,3 milióna obyvateľov Pásma Gazy bola v dôsledku izraelskej vojenskej ofenzívy vysídlená a viac ako polovica z nich sa tiesni v oblasti Rafahu blízko hraníc s Egyptom, je nedostatok plienok pre deti a ich rodičov utrpením, podotýka Reuters.

„V meste Rafáh je 1,5 milióna vysídlených ľudí a nie sú tu žiadne plienky,“ povedal Jásir abú Gharára, majiteľ krajčírskej dielne, ktorá teraz vyrába plienky. Ich nedostatok podľa neho zvýšil cenu jedného balenia na trhu na približne 200 šekelov (vyše 50 eur), čo je pre rodiny, ktoré zároveň majú problém zohnať dostatok jedla, premrštená cena.

„Keby boli banky otvorené, museli by ste si vziať pôžičku, aby ste si mohli kúpiť Pampers,“ povedal abú Gharára, keď stál v dielni, zatiaľ čo mnoho žien na šijacích strojoch vyrábalo plienky.

Abú Gharára uviedol, že ako materiál na výrobu plienok používajú recyklované ochranné odevy z čias pandémie covidu-19. Tieto výrobky podľa neho snáď pomôžu rodinám, ktoré znášajú vyčerpávajúce podmienky.

„Nehovoríme len o plienkach pre deti, ale aj pre starších ľudí a osoby so zdravotným postihnutím,“ do­dal.

Jeruzalem, Izrael, Skalný dóm Čítajte viac Staré mesto Jeruzalema sa úplne zmenilo, turisti nechodia, domáci zúfalo čakajú, čo príde

Igelit namiesto plienky

Pre vysídlených ľudí žijúcich v stanových táboroch nedostatok plienok zhoršuje každodenný boj o to, aby bábätká a batoľatá boli čisté a suché.

Vysídlená matka Inás Masríová, ktorá má dvojčatá i staršiu dcéru, ktoré potrebujú plienky, používala pre jedno zo svojich detí niečo, čo vyzeralo ako malé šortky vyrobené z priehľadného ružového igelitu z tašky na potraviny. Plastové šortky boli príliš tesné a chlapček, ktorý ležal na zemi vo vnútri stanu, plakal, keď mu ich Masríová vyhrnula.

Povedala, že si nemôže dovoliť kupovať plienky po 180 alebo 190 šekeloch za balík, keď jej dvojčatá spotrebujú jeden za týždeň.

„Ako po tom týždni zoženiem ďalšie balenie?“ povedala. „Všetci potrebujú oblečenie, ale oblečenie nie je k dispozícii, deky pre deti nie sú k dispozícii. Nemáme nič k dispozícii. Nemáme ani matrac,“ povedala.

Vysídlený otec Hány Subh povedal, že každý deň zháňal na trhu plienky, ale ceny boli príliš vysoké. „Povedzte mi, máme jesť, alebo si kúpiť Pampers?“ dodal.

Vojnu vyvolal teroristický útok radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na južný Izrael 7. októbra, pri ktorom bolo podľa Izraela zabitých 1200 ľudí a 253 ľudí bolo vzatých ako rukojemníkov.

Izrael sľúbil Hamas zničiť a odpovedal leteckými a pozemnými údermi, ktoré podľa zdravotníkov v Gaze zabili viac ako 29 000 Palestín­čanov a ďalších 69 000 ich zranili.

Konflikt premenil veľkú časť územia na trosky a spôsobil to, čo OSN označila za humanitárnu katastrofu. ​

putá, zatknutie, kriminalita, zločin, Čítajte viac Toto je 10 no-go zón: Najhrozivejším miestam sa radšej vyhnite, najmä v noci kolobežka, voľný čas, Čítajte viac Došla im trpezlivosť! Prvé mesto zakázalo elektrické kolobežky, obyvatelia odhlasovali ich koniec ostrov Hvar, Chorvátsko, mesto Hvar Čítajte viac Vyhlásili top 10 ostrovov sveta 2023: Hviezdi Chorvátsko, medzi najkrajšími sú až 3 európske
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pásmo Gazy #Gaza #krajčír