Mestá ako zábavné parky? Už aj španielska perla chce zaviesť turistické vstupné

Mnohé najznámejšie mestá zvádzajú boj s nadmernou turistikou. To, o čom iné destinácie len snívajú, sa pre Benátky či Amsterdam stalo nočnou morou. Návštevníci im už neprinášajú radosť a neprinášajú stály tok príjmov, ale spôsobujú problémy s hustotou na uliciach, znečistením, dvíhaním cien ubytovania aj služieb.

16.03.2024 06:00
Sevilla, Španielsko, kanál, voda, námestie,... Foto:
Sevilla
debata

Benátky sa tento rok rozhodli začať vyberať od jednodenných návštevníkov vstupné a zdá sa, že nebudú jediné. Pridáva sa k nim aj juhošpanielske mesto Sevilla, ktoré má z davov prichádzajúcich do centra hlavybôľ tiež.

Turisti tak možno budú musieť čoskoro platiť poplatok za návštevu známeho zdobeného námestia Plaza de Espana, uviedla radnica v rámci plánov na kontrolu preťaženia infraštruktúry.

„Plánujeme uzatvoriť námestie Plaza de Espana a účtovať turistom vstupné, z ktorého sa bude financovať jeho zachovanie a zaisťovať jeho bezpečnosť,“ napísal starosta Sevilly Jose Luis Sanz v príspevku na platforme X. Pridal tiež video, na ktorom vidieť chýbajúce dlaždice, poškodené fasády a pouličných predajcov zaberajúcich výklenky a schody.

nepouz, Benátky, gondola Čítajte viac Gondola sa prevrátila, zdesení turisti sa v kabátoch vykúpali v zabahnenom kanáli

Synonymum Španielska

Námestie s polkruhovou neo-maurskou palácovou štruktúrou orámovanou vysokými vežami na oboch koncoch a štyrmi mostami cez priekopu, je súčasťou komplexu postaveného pre iberoamerickú výstavu v roku 1929, ktorý bol navrhnutý tak, aby odrážal španielskosť v architektúre aj dekoráciách.

Denne toto nádherné miesto navštívia tisíce ľudí z celého sveta.

Námestie slúžilo tiež ako kulisa filmu „The Phantom Menace“ série Star Wars z roku 1999.

Starosta Sevilly dodal, že miestnym obyvateľom bude stále povolený voľný prístup, mnohí používatelia siete X, vrátane tých zo Sevilly, plán vyberať vstupné kritizujú a navrhujú radšej zvýšiť turistickú daň, ktorú vyberá mesto od všetkých turistov formou príplatkov v ubytovacích zariadeniach.

dovolenka, leto, letná dovolenka, rodina, bazén, kúpanie, plávanie, cestovanie, exotika, mama, otec, deti, slnko, teplo, oddych, relax Čítajte viac Smutná predikcia: Dovolenkári o pár rokov prestanú cestovať do Grécka, Talianska či Španielska

Domáci tiež starostovi odkazujú, že masová turistika zasahuje a narúša život v celom meste, nie len na najznámejšom námestí.

Sedemstotisícová Sevilla je tretím najnavštevovanejším mestom Španielska, ročne sem zavítajú tri milióny turistov. Aj samotné Španielsko je jednou z najnavštevo­vanejších krajín sveta, pričom cestovný ruch predstavuje 13 % HDP.

Mnohé mestá sa snažia nájsť rovnováhu medzi veľmi potrebným cestovným ruchom a zachovaním udržateľnosti pre obyvateľov. Benátky zavádzajú od apríla skúšobný poplatok, ktorý má regulovať počet jednodňových výletníkov.

kolobežka, voľný čas, Čítajte viac Došla im trpezlivosť! Prvé mesto zakázalo elektrické kolobežky, obyvatelia odhlasovali ich koniec

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #sevilla #masový turizmus