Bratislava má už nielen korunovačné slávnosti, ale aj korunovačný dezert

Bratislavu ako korunovačné mesto možno viac vnímajú turisti, ako domáci. Pritom má 267-ročnú korunovačnú históriu - korunovali tu 10 kráľov, 1 kráľovnú a 7 kráľovských manželiek.

14.03.2024 12:15
Bratislavské korunovačné dni, dezert Foto:
Korunovačný dezert.
debata

Pre návštevníkov mesta ale aj pre Bratislavčanov ožíva korunovačná tradícia každoročne počas Bratislavských korunovačných dní.

Tento rok budú 16. – 18. augusta, ale už teraz predstavil Bratislava Tourist Board jeden z gurmánskych projektov, ktoré budú ich novou súčasťou.

Dezert osladí (nielen) korunovačné dni

Je ním oficiálny Bratislavský korunovačný dezert. Zaujímavosťou je, že jeho recept je verejný a môže ho do svojej ponuky zaradiť hociktorá reštaurácia či kaviareň pôsobiaca na území Bratislavy – musí ho však označiť menom Bratislavský korunovačný dezert.

Yana Asherson s dekrétom, ktorý potvrdzuje že... Foto: Jarmila Horváthová
Bratislavské korunovačné dni, dezert Yana Asherson s dekrétom, ktorý potvrdzuje že je autorkou prvého Bratislavského korunovačného dezertu. Vľavo Vladimír Grežo, predseda predstavenstva Bratislava Tourist Board, vpravo Radoslav Nackin, iniciátor súťaže s receptom víťazného dezertu.

Ako taký dezert vznikol či vzniká?

Na ten bratislavský bola vyhlásená súťaž, ktorá bola na jeseň minulého roka súčasťou iného nového projektu – Bratislavských gurmánskych dní. Do súťaže sa mohli prihlásiť profesionálni ale aj hobby cukrári a nakoniec do nej svoje návrhy poslalo 14 záujemcov o titul Bratislavského korunovačného dezertu.

„Z nich sme vybrali 4 dezerty a tie posudzovala laická ale najmä odborná porota na čele s Jozefínou Zaukolcovou – viceprezidentkou Sl. zväzu kuchárov a cukrárov. Dezerty mohli cukrári pripraviť podľa vlastnej fantázie, nedávali sme obmedzenia alebo odporúčania, chceli sme len, nech ide o modernú cukrárčinu. Našou jedinou podmienkou bolo, že v prípade ak dezert vyhrá, recept naň sa stane verejným s budú ho môcť pripravovať kdekoľvek. Víťazný dezert je tiež celoročne promovaný ako Bratislavský korunovačný dezert“ vysvetľuje iniciátor súťaže Radoslav Nackin'zo spoločnosti Gurmán na Slovensku.

Korunovačný dezert. Foto: Jarmila Horváthová
Bratislavské korunovačné dni, dezert Korunovačný dezert.

Aj mrkva môže byť delikatesa

Porote nakoniec najviac chutil dezert, ktorý pripravila Yana Asherson, majiteľka cukrárne Asheri. Je zložený z mrkvového biskvitu, mousse, mrkvového želé, cukrového sirupu a karamelizovaných vlašských orechov. Je zdobený čipsami z mrkvy, pomarančovo- čokoládovou pečiatkou mesta alebo dekoračnou uhorskou korunkou. Autorka dezertu bude v ďalšom ročníku súťaže v porote, ktorá bude vyberať korunovačný dezert pre rok 2025.

Zaujímavosťou je, že Yana Asherson nie je ani z Bratislavy a ani zo Slovenska. Pochádza z Omska a na Slovensko prišla s rodinou pred niekoľkými rokmi – pôvodne kvôli manželovej práci ale po krátkom čase sa rozhodli, že na Slovensku zostanú.

Bratislava, Dunaj, Bratislavský hrad, Kamzík Čítajte viac Kvôli cyklopruhom musia chodiť s kuframi kilometre pešo. Má Bratislava vôbec záujem o turistov? Viedeň, chrám Čítajte viac Ktoré dve hlavné mestá sú najbližšie? Nie sú to Bratislava a Viedeň
debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dezert #Bratislavské korunovačné dni