Odpočúvacie centrum? Kryt? Okolo tajomného mrakodrapu bez okien sa šíria šialené konšpirácie

Nachádza sa na Thomas Street 33 v New Yorku a je tiež známa ako Long Lines Building. Napriek tomu, že je vysoká ako 40-poschodový vežiak, v skutočnosti má len 29 poschodí. Okoloidúcich zaujme už na prvý pohľad - vysoká budova celá z betónu nemá žiadne okná

09.10.2023 06:00
debata

Monument vidieť aj zo slávneho Brooklynského mosta a v panoráme typických manhattanských budov „vyčnieva“ svojou nezvyčajnosťou.

V lese lesknúceho sa tabuľového skla je budova Long Lines dokonalou poctou brutalistickému architektonickému štýlu: hladký betónový povrch, obrovské vyčnievajúce bloky a jednoduché tvary takmer pripomínajú nejakú veľkú starovekú pamiatku, kamenný obelisk.

Na čo teda slúži a čo sa nachádza vnútri budovy ako vystrihnutej z Orwellovho románu?

Ako to už býva, ľudia prišli s divokými špekuláciami.

Niektorí (konšpirátori) spájajú budovu s Národnou bezpečnostnou agentúrou a tvrdia, že v nej sídli odpočúvacie zariadenie na hromadné sledovanie ľudí.

Ďalší si myslia, že budova je nejaký druh nukleárneho krytu, čo nemusí byť ďaleko od pravdy, aj keď jej vysoký štíhly tvar nebude príliš odolný voči výbuchom.

Aká je (oficiálna) pravda?

Desivo pôsobiaci mrakodrap postavili v rokoch 1969 až 1974 a hovorí sa, že je navrhnutý tak, aby odolal jadrovému výbuchu a mal dostatok zásob jedla na to, aby v prípade katastrofy udržal nažive 1500 ľudí na dva týždne.

Je v ňom umiestnené telefónne spínacie zariadenie AT&T (The American Telephone and Telegraph Company) – jeden z najdôležitejších telekomunikačných uzlov v USA.

Zariadenie si totiž vyžadovalo dostatočný priestor a bezpečné umiestnenie, preto sú poschodia budovy vyššie ako priemer a preto mrakodrap ani nepotrebuje okná.

Chorvátsko, more, jazero Dračie oko, Rogoznica, Dalmácia, dovolenka, cestovanie, Jadran, Stredozemné more Čítajte viac Kliatba slepého brata a tajomné bublanie: Chorvátske slané jazero sa na vás pozerá Budapešť, Budínsky hrad, Dunaj, Maďarsko, reťazový mosto Szechenyi, Bazilika sv. Štefana, Maďarský parlament, Matyášov kostol Čítajte viac Tajomné jaskyne pod Budínskym hradom ukrývali vojenskú nemocnicu aj štátne zlaté zásoby megoňky, gule, Čítajte viac Slovenské kamenné gule sú svetový unikát. Pritiahnu ešte viac turistov? cntb, nepouzivat Čítajte viac O pár hodín pri mori. Opustené pláže a tajomné jaskyne, aké nikde inde nenájdete
debata chyba