Tešíte sa už na more? Pozor, tu je 21 dôvodov, prečo by ste (už nikdy) nemali dovolenkovať v Chorvátsku

Boli ste už na Jadrane? Mnoho Slovákov by odpovedalo kladne a väčšina sa k Stredozemnému moru opakovanie vracia. V kurze je najmä neďaleké Chorvátsko, ktoré ponúka kombináciu kamienkových pláží, čistého mora, dramaticky krásnej prírody a príjemnej slovanskej atmosféry.

09.04.2023 06:00
Dubrovník, Chorvátsko Foto:
Dubrovník, Chorvátsko. Ilustračné foto.
debata (2)

Pred časom sa však na internete objavil článok, ktorý sumarizoval zážitky a dojmy z Chorvátska do bodov, pre ktoré by ste do tejto krajiny rozhodne (nikdy viac) nemali cestovať.

A treba priznať, že autor bodov, ktorý sám seba nazval Tučný vlogger, vie o čom hovorí. Dážď svojho rodného Manchestru totiž vymenil za hvarské slnko už pred 20 rokmi.

Chorvátsko je obľúbeným letným cieľom českých...
V Chorvátsku platia viaceré obmedzenia pre...
+21Prvić

Postrehy Paula Bradburyho, ktorý dokonca založil portál o dianí v Chorvátsku Total Croatia News, by ste si pred plánovanou dovolenkou mali prečítať: možno zmenia váš pohľad na túto krajinu…

Aké je teda Chorvátsko podľa tohoto Brita?

  1. Jeho budovy sa rozpadávajú… Napríklad rímsky amfiteáter, ktorý sa nachádza v Pule. Je to jediný rímsky amfiteáter, ktorý má dodnes úplne zachované štyri bočné veže. Postavili ho medzi rokmi 27 pred Kristom a 68 nášho letopočtu a patrí medzi šesť najväčších zachovaných rímskych arén na svete. Takže pozor, je skutočne veľmi starý, mali by ste ho navštíviť, kým sa naozaj nezrúti.
  2. Jeho lietadlá nemajú kolesá… Tu ide o narážku na vodné lietadlá uspôsobené na pristávanie a štartovanie na hladine. European Coastal Airlines bol chorvátsky prevádzkovateľ hydroplánov so sídlom v Splite. Spoločnosť bola založená v roku 2000 a v auguste 2014 spustila pravidelné lety a poskytovala vnútroštátne lety v rámci Chorvátska, ako aj služby do neďalekého Talianska.
Košičanka v Chorvátsku Čítajte viac Začalo sa to letnou láskou: Košičanka hovorí ako vyzerá Chorvátsko mimo leta. A prečo sa niektorí Chorváti nekúpu v mori?

3. Jeho hromadná doprava vyzerá podivne… Treba povedať, že Chorvátsko má 1100 ostrovov, takže najlepší spôsob, ako medzi nimi cestovať, sú trajekty – vodné „autobusy“.

4. Ani tamojšie taxíky nie sú štandardné… Reč je o rýchlej jazde na člne. Vodný taxík si môžete objednať cez mobilnú aplikáciu podobne ako auto taxíky.

5. Aj tamojšie jedlo vyzerá zvláštne… Chobotnice, ustrice, nekonečný výber rýb. Tamojšia kuchyňa je rajom gurmánov, aj keď naservírované chobotničky môžu niekoho na prvý pohľad vyviesť z miery.

6. Názvy chorvátskych vín sa nedajú vysloviť… Ako prečítate Grk? Alebo Prč? Crljenak kaštelanski? Mtsvane Kakhuri? No netreba si trápiť jazyk jazykolamami, radšej si ho v týchto lahodných vínach omočiť. Na výber je 130 domorodých o­drôd.

7. Oblečenie je tam čudné… Ak sa oblečú počas nejakého festivalu do krojov… Podobne ako na Slovensku, aj tu má každý kraj, dokonca jednotlivé dediny, vlastné typické kroje aj vlastné sviatky.

8. Nepoužívajú hudobné nástroje… Ako vyzerá typický večer v meste niekde v Dalmácii? Ani sa človek nenazdá a niekto od vedľajšieho stola v kaviarni začne spievať – klapa je jedinečný viachlasný harmonický spev, ktorý vznikol v práve v tejto oblasti a jeho tradícia sa stále udržiava. Patrí do nehmotného dedičstva UNESCO.

9. Chorváti nevedia prestať rozprávať o olivách… Najmä na južných ostrovoch, kde sa ich pestuje skutočne veľa, sú tieto malé plody a delikátny olej z nich vyrábaný veľmi častou témou konverzácií.

10. Všetky tamojšie mestá sú kamenné… Nádherný biely vápenec, ktorý sa do horúcich dní dokonale hodí. Navyše sa Chorváti môžu pochváliť unikátnym majstrovstvom murovania suchým kameňom, čo je technika výstavby bez použitia malty alebo iného spojovacieho materiálu.

Šibenik, Chorvátsko Foto: Gabriela Sabová
Šibenik, Chorvátsko Šibenik, Chorvátsko

11. Majú tam tie najpodivnejšie festivaly jedla… Tak napríklad Bljak Fest (Fuj Fest) je venovaný jedinečným, ale chutným špecialitám ako držky, býčie semenníky, grilovaná pečeň a obličky a koná sa v Omišalji na ostrove Krk. Alebo Dni hľuzoviek na Istrii, Fazuľový festival v Kastele, Syrový festival na Svetivicenate, Festival ustríc na Malom Stone.

12. Ísť na kávu zaberie hodinu… Chorváti si radi svoju chvíľu pri šálke predĺžia a nemajú pre to výčitky. Je to čas na stretnutia s priateľmi, debaty, zdieľania, sťažovania, relax.

rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Čítajte viac Víťaz rebríčka je jasný! Najkrajšie európske plážové mesto nájdete v Chorvátsku

13. Presnosť im veľa nehovorí… Ak ste v Dalmácii, čas je relatívna veličina. Nehrá dôležitú rolu, väčší význam sa tu prikladá príjemnému prežitiu aktuálneho momentu ako naháňačkám za ručičkami hodiniek.

14. Nájsť tam pieskovú pláž je takmer nemožné… Piesok je pre niekoho splneným snom o dovolenke, pre iných otravným lepivým elementom, ktorý veľmi radi vymenia za malý štrk či veľké dramatické kamene, na ktorých si každá osuška nájde vlastný malý svet. Bonusom je krištáľovo čistá voda, neskalená pieskom.

Pohľad na Dubrovník s vyhľadávanou mestskou... Foto: SHUTTERSTOCK
chorvátsko, dubrovník, leto, pláž, more Pohľad na Dubrovník s vyhľadávanou mestskou plážou.

15. V lete sú tam neznesiteľné teplá… A práve za horúcim slnkom sem cestujú ľudia z celého sveta.

16. V zime je ozaj zima… Chorvátsko láka aj na zimné dovolenky, sú tu veľmi príjemné lyžiarske rezorty. A také zasnežené Plitvické jazerá sú doslova magické.

17. Strašne veľa dedičstiev… Táto maličká krajina má až 11 miest zapísaných v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

18. Tamojšie ryby plávajú trikrát… Najprv v mori, potom v olivovom oleji na grile a nakoniec vo víne, ktorým sa jedlo zapíja.

19. Všetko je tam „pomalo“… Nič a nikto sa nenáhli, všetko sa deje v prirodzenom ryt­me.

20. Chorváti si o sebe myslia, že sú vo všetkom najlepší… Veria, že majú najlepšie pláže na svete. Najkrajšie more. Najlepší život… A je to pravda. Minimálne je tu jedna z najkrajších prírodných scenérií sveta.

21. Po týždni dovolenky v Chorvátsku sa nebudete chcieť už nikdy vrátiť domov…

Samozrejme, celý tento článok je myslený ako žart a v skutočnosti je chválou na Chorvátsko, jeho prírodu, kuchyňu, kultúru, život… Paul Bradbury, autor bodov, je milovník Chorvátska, veď prečo iné by sa sem natrvalo presťahoval?

most, chorvátsko, Cetine Čítajte viac Chorvátsko má ďalší úchvatný most a opäť v Dalmácii lietadlo, Željava, Juhoslávia, podzemné letisko Čítajte viac Juhoslovanské letisko ukryté v kopci: Cesta k nemu vedie cez míny, chemikálie a hroziace kolapsy chorvátsko, dubrovník, pláž Čítajte viac KVÍZ: Ako dobre poznáte Chorvátsko? dieťa, pláž, leto, dovolenka Čítajte viac Top 6 ostrovov Chorvátska: Najslnečnejší, najzelenší... Vyberte si!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #letná dovolenka