Najväčšie mesto Chorvátska, najstaršia regata sveta, kolíska rybolovu: Neznáma Komiža vyrazí dych

Jeho rybári ovládali Jadran, na svojich člnoch brázdili more a vedeli, kde prídu k najlepšiemu úlovku. A stopy zanechali aj na druhom konci sveta: ako emigranti vytvorili rybárske centrá aj pozdĺž tichomorských pobreží Severnej aj Južnej Ameriky.

25.07.2023 06:00
Komiža, Chorvátsko, more, dovolenka, zátoka,... Foto:
Komiža
debata

Komižu nájdete na úpätí vrchu Hum (587 metrov), na západnom pobreží ostrova Vis. Jeho názov sa prvýkrát spomína v druhej polovici 12. storočia.

Úchvatné Chorvátsko z dronu
Video
Zdroj: Pixabay.com/loopero

Zaujímavosťou je, že hoci má len 2 476 obyvateľov, podľa rozlohy je to najväčšie mesto v Chorvátskej republike. Oblasť mesta Komiža zahŕňa osady Borovik, Duboka, Oključna, Podšpilje, Podhumlje a Žena Glava.

Tieto osady sú plné statkov, kde môžete ochutnať autentickú kuchyňu chorvátskych starých mám (Komižský koláč, jedlá spod pokrievky zvané „peka“, grilované sardinky, fazuľu a cestoviny al „brodetto“) a špičkové vína (Vugava a Plavac Mali).

Súostrovie Komiža tvoria najvzdialenejšie jadranské ostrovy bohaté na ryby: Biševo, Palagruža, Sv. Andrija a sopečné ostrovy Jabuka i Brusnik.

Prístav Komiža ponúka stovku miest na kotvenie, ktoré poskytujú námorníkom ochranu pred nepríjemnými severnými a východnými vetrami.

Komiža je známa aj ako hostiteľka mnohých tradičných regát: Komiška, jednoručná regata sv. Nikola a Rota Palagruzona, najstaršia regata na svete.

V oblasti sú pekné a rozľahlé piesčité a okruhliakové pláže, napríklad Kamenica, Gusarica, Nova Posta či Velo Zalo.

Vďaka svojej priaznivej geografickej polohe a nádhernej prírode ponúka Komiža rekreantom tiež veľa možností, ako tu stráviť čas aj aktívne. Dá sa tu loziť, zlaňovať, objavovať jaskyne, vyskúšať paragliding, potápanie aj jazdu na kajaku.

Ide o peniaze: Kde meniť a kde vyberať peniaze, ako platiť v zahraničí a ako sa vyhnúť poplatkom
Video
Odpovedá Roman Fusek, riaditeľ odboru ochrany finančných spotrebiteľov NBS. Premiéra 27. 6. 2023. / Zdroj: TV Pravda
chorvátsko Krk Čítajte viac Osem miest Krku - osem dôvodov, prečo sa vybrať na dovolenku po moste na Zlatý ostrov jedlo, muž, tanier, burger Čítajte viac Najdrahší burger v Chorvátsku stojí 1200 kún, predalo sa len 7 kusov. A kuchár chce cenu zdvojnásobiť Opatija, Chorvátsko Čítajte viac Najviac podceňované európske mestá? Dve nájdete v Chorvátsku - poznáte ich?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko