Štúdia odhalila, ako často plávame pri žralokoch, a ani o tom nevieme: Závery vedcov sú šokujúce

Nedávny tragický útok žraloka v Egypte opäť zdvihol vlnu zdesenia z príšerných chúťok morských živočíchov. Na pokoji však nepridáva ani nová štúdia, ktorá zistila, že žraloky sú pri nás, kúpajúcich sa v mori, omnoho častejšie a oveľa bližšie, ako by sme čakali.

12.06.2023 06:00
debata

Budeme potrebovať väčší čln! znie známa hláška z hororu Čeľuste. Presne túto vetu si možno povie mnoho surferov, paddleboardistov a plavcov, ktorí si prečítajú najnovšie zistenia vedcov. Alebo ich štúdia a jej závery, naopak, upokoja?

Výskumníci z Kalifornskej štátnej univerzity v Long Beach Shark Lab využili drony na štúdium pohybu mladých žralokov modrých pozdĺž pobrežia južnej Kalifornie, píše Euronews. Chceli zistiť, ako blízko sa dostávajú k nič netušiacim ľuďom.

Ukázalo sa, že dosť blízko.

Žralok - pozrite sa naňho zblízka
Video
Zdroj: Pixabay.com/oadtz

Napriek tomu tvrdia, že ich prítomnosť by nemala vyvolávať paniku a nie je to nič nebezpečné. Obeť z Egypta by určite nesúhlasila.

Americkí vedci zo Shark Lab argumentujú, že v období od januára 2019 do marca 2021 neboli hlásené žiadne napadnutia žralokmi na žiadnej z 26 skúmaných plá­ží.

Ako často dochádzalo k stretnutiam?

Vedci počas dvoch rokov skúmania vyslali drony nad more asi 1500-krát. Počas týchto letov zistili, že mláďatá žraloka modrého sa väčšinou zoskupovali na dvoch miestach – v južnej časti okresu Santa Barbara a v centrálnom okrese San Diego.

žralokár, Richard Jaroněk, žraloky, more, ryby, čeľuste, potápač, potápanie, Čítajte viac Žralokár Jaroněk: Stretli ste žraloka? Buďte šťastný. O 40 rokov tu už nebudú

Na rozdiel od mladých, dospelé biele žraloky žijú vo všeobecnosti osamelo.

Na týchto dvoch miestach plávali mláďatá žralokov v blízkosti ľudí počas 97 percent skúmaných dní, uviedli vedci vo svojom článku. Žraloky často plávali do 45 metrov od surferov a paddleboardistov.

Rekreanti väčšinou o prítomnosti žralokov netušili, vedeli o nich len drony. To podľa vyskumníkov dokazuje, že surferi, plavci a žraloky môžu spolunažívať pokojne, ale „absolútne sme nečakali, že uvidíme toľko blízkych stretnutí každý deň, a to bez incidentov“, povedal Chris Lowe, profesor morskej biológie a riaditeľ Shark Lab.

„Nie je to len o žralokoch, je to aj o ľuďoch,“ povedal Lowe. „Táto štúdia môže zmeniť vnímanie ľudí, aké riziko pre nich predstavujú žraloky, s ktorými zdieľajú oceán.“

Je fascinujúce, ako len prstami dokážeme...
Žralok je veľmi zvedavé zviera.
+16Žraloky usmrtia ročne na celom svete 5 ľudí,...
Alcatraz, väzenie Čítajte viac Väzni z Alcatrazu nemohli ujsť, no nie pre žraloky. Prečo ho nakoniec zatvorili? NEPOUZ Split Čítajte viac Žralok zabíjal v Chorvátsku naposledy v '74. Jadran je aj dnes plný predátorov, asi 300 ich je len pri Splite žralok belavý, belasý, žralok modrý Čítajte viac Expert na morské štúdie: V Jadrane žije 34 druhov žralokov, môže sa útok z Egypta zopakovať v Chorvátsku?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žralok #žraloky #žralok modrý