Plná penzia za 30 eur na deň, očarujúci Jadran: Mnohí turisti tento rok menia Chorvátsko za Albánsko

Po tom, ako sa do sveta dostali správy, že dovolenka v obľúbenom Chorvátsku sa tento rok predraží, hľadali mnohí dovolenkári dostupnejšie alternatívy plážového relaxu v nie príliš veľkej vzdialenosti. Aj keď mnohí sa obrátili na čoraz viac obľúbenú Čiernu Horu, veľa z nich zamierilo ešte južnejšie a nechalo sa zlákať výhodami Albánska.

29.07.2023 06:00
Albánsko, more, dovolenka, cestovanie Foto:
Albánsko
debata

Keďže návštevníci sú očarení úžasnými plážami a nízkymi nákladmi, Albánsko tento rok očakáva obrovský nápor turistov, odhady hovoria až o 10 miliónoch.

Tento trend je podľa Euronews zrejmý už od skorej jari a touroperátori očakávajú, že návštevníci budú prichádzať v čoraz väčšej miere.

Pláž Palase, Albánsko
Video
Zdroj: Pixabay.com/Gentian_Kalemi, www.gentiankalemiphoto.com

Šéf Asociácie touroperátorov v Sarande, Arben Cipa, zaznamenal značný nárast, ale aj rôznorodosť návštevníkov. „Myslím si, že tento rok by sme mohli dosiahnuť dokonca 200 percent počtu [klientov] v porovnaní s minulým rokom.“

Flora Xhamani Baba, generálna riaditeľka Travel Magazine Balkan, súhlasí a tvrdí, že dochádza k neustálemu nárastu. „Každoročne dochádza k progresívnemu nárastu približne o 20 až 30 percent. Počet turistov je teda každým rokom o 30 percent vyšší a nepochybne bude vyšší aj tento rok.“

Nádherný jarný západ slnka v albánskom meste...
Úžasný západ slnka nad zeleným údolím rieky...
+10Albánsko

Prečo je Albánsko také populárne?

Albánsko ponúka 450 kilometrov dlhú pobrežnú riviéru a dychberúce pláže. A to všetko za nižšie ceny ako slávnejšie susedné krajiny, čím vykompenzuje aj zvýšené náklady na cestovné.

Turistov láka albánska prírodná krása aj prívetivá povaha Albáncov.

Priemerné náklady na hotelové služby s plnou penziou na deň pobytu sa pohybujú od 30 do 300 eur.

Mnohí opýtaní turisti, ktorí navštívia Albánsko, hovoria, že sa pravdepodobne opäť vrátia.

Jeden holandský turista povedal: „Máme tu dobré jedlo, slnko svieti, more je krásne, všetko je dobré. Pre nás je to naozaj lacné a je to krásne a nie príliš preplnené."

Amsterdam, Holansko, kanály, cestovanie, turistka, turizmus, dovolenka Čítajte viac Mladá Američanka zverejnila 5 miest v Európe, ktoré už nikdy nechce navštíviť. Jej dôvody zdvihnú tlak

Ostatní návštevníci súhlasia. „Najviac sa mi v Albánsku páčia ľudia,“ vysvetlil nemecký turista. „Ľudia sú naozaj milí. Všade, kam ideme, sa zastavujú a pýtajú sa, či nepotrebujeme pomoc."

Ďalší svoju dovolenku opísal ako „naozaj krásnu“. Na otázku, či sa vráti, odpovedal: „Vrátim sa, veľakrát.“

Do Albánska prišlo v roku 2022 7,5 milióna turistov a Inštitút štatistiky Albánska uvádza, že od januára do apríla tohto roka prišlo 3,54 milióna návštevníkov, čo predstavuje 35-percentný nárast.

Ministerstvo cestovného ruchu vo svojich projekciách na rok 2023 uvádza, že cieľom je ubytovať približne 10 miliónov turistov.

Albánsko, Ksamil, dovolenka, more, turizmus, cestovanie, pláž, západ slnka, večer Čítajte viac Objavili sme Maldivy Európy! Budete ľutovať, že tento exotický raj ešte nepoznáte Albánsko Kukës tunely bunkre komunizmus Čítajte viac Dlhý podzemný tunel z čias komunizmu otvoria turistom, vedie od radnice k veliteľskému centru s 37 miestnosťami Vojak / Patrola / Bunker / Čítajte viac Mali prežiť atómový útok, teraz sa potápajú: Hodžove bunkre prehrávajú svoj jediný boj

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Albánsko