Zatopené pyramídy sú jednou z najväčších svetových záhad: Vedci sa pre nich hádajú už roky

Pod morskou hladinou sa ukrýva mnoho zaujímavých, desivých aj doposiaľ nevysvetliteľných vecí - okrem pestrého života sú tam pochované stroskotané plavidlá aj lietadlá, mestá aj zvláštne stavby.

09.01.2024 06:00
debata

Bájna Atlantída bude zrejme len mýtom, no tieto podivné pyramídy sú skutočné. Aj keď o ich pôvode sa vedú už 30-ročné spory.

Japonskú pamiatku, štruktúrou podobnú stupňovitej pyramíde, objavil miestny potápač Kihachiro Aratake ešte v roku 1987. Vybral sa za žralokmi kladivohlavými, no objavil čosi omnoho vzrušujúcejšie.

Zrak mu zrazu padol na čosi, čo pripomínalo pyramídu s viacerými schodmi alebo vrstvami vedúcimi na vrchol, s čistými, symetrickými okrajmi a uhlami.

Samotná skala je 25 metrov vysoká, 100 metrov dlhá a 60 metrov široká a pozostáva z bridlice a pieskovca a pochádza z doby starej 20 miliónov rokov. Rozkladá sa na ploche približne 45 000 metrov štvorcových.

Dostala meno Yonaguni Monument, podľa ostrova Yonaguni, v ktorého blízkosti leží.

Vrchol stavby sa nachádza len päť metrov pod hladinou. Hoci je pyramída teraz zatopená, vedci sa domnievajú, že ide o ruiny svedčiace o dávnej civilizácii, ktorá na tomto mieste žila pred 10 000 rokmi.

Niektorí odborníci sú presvedčení, že pod hladinou spočívajú pozostatky hradieb, chrámov, štadiónov a dokonca aj ciest.

Aratakeho šťastie

Pri spomienke na moment, keď narazil na pamätník, Aratake povedal BBC, že to bolo „veľmi emotívne“. „Narazil som na to čistou náhodou,“ opisuje. „Keď som to miesto objavil, uvedomil som si, že sa stane pokladom ostrova Yonaguni. Ale najprv som svoj objav držal v tajnosti."

Keď sa o Aratakeho objave dozvedeli vedci, okamžite začali tajomné skalné útvary skúmať. Niektorí geológovia tvrdia, že ide len o „nezvyčajný prírodný útvar“.

Robert Schoch, profesor na Bostonskej univerzite, ktorý túto lokalitu tiež prebádal, pre National Geographic povedal: „Je to základná geológia a klasická stratigrafia pre pieskovce, ktoré majú tendenciu sa lámať v rovinách s úhľadnými hranami, čo zodpovedá tejto oblasti s množstvom zlomov a tektonickej činnosti“. Podobné útvary sa nachádzajú vraj aj vedľa na súši.

No iná skupina odborníkov, napríklad profesor Masaaki Kimura z univerzity Ryūkyūs neverí, že tieto pomerne zložité štruktúry sú len dielom živlov.

Aratake opisoval napríklad monumentálne „točité schodisko“, ktoré ho presvedčilo, že mesto je dielom človeka.

Kto ho však postavil? Jedna teória hovorí, že ho vytvorili ľudia Jōmon: lovci-zberači, ktorí obývali ostrovy už v roku 12 000 pred Kristom a z ktorých pochádzajú Japonci Yamato, ktorí dnes tvoria 97 percent japonskej populácie.

Podľa iných teórií sú kamenné štruktúry dielom ľudí, ktorí žili na stratenom kontinente Mu.

Mu bol mýtický kontinent v Pacifiku, ktorého príbeh je podobný s mýtmi o Atlantíde a Lumerii. Údajne veľká kataklizma, ako napríklad zemetrasenie alebo hurikán, ponorila túto zem pod more. Preživší sa rozptýlili po Zemi a založili civilizácie, vrátane starých Egypťanov a Mayov. Akademici často diskreditujú túto teóriu ako čistú domnienku alebo priam rozprávku.

Keďže štruktúra nemá žiadnu špeciálnu ochranu od japonskej vlády, potápači ju môžu voľne preskúmať a urobiť si vlastné závery.

Obe strany odborného sporu teda majú na svojich stranách isté argumenty, no žiadnej z nich sa doposiaľ nepodarilo presvedčiť opačný tábor o svojej pravde. A tak si kamenné útvary svoje tajomstvo ponechávajú nerozlúsknuté a ostávajú jednou z najväčších nevyriešených svetových záhad.

Azory, ostrovy, kráter, jazero, jazerá, Čítajte viac Nemáte na vychytené destinácie? Tu sú 3 alternatívy: Rovnako skvelé, no omnoho lacnejšie planéta, Zem, zemeguľa, reliéf, vesmír, Čukotka, Aljaška, Beringov prieliv, 3D, NASA Čítajte viac Delia ich 3 kilometre, a zároveň celý svet: Prekliate Diomedove ostrovy patria Rusku aj USA Maldivy, dovolenka, cestovanie, lietadlo, lietanie, letecká dovolenka, pláž, exotika, ostrov, more, Čítajte viac Máme o ostrov naviac: Vyrástol priamo z mora, no zatiaľ nemá meno gejša, Japonsko suši, paličky, jedlo, stolovanie, obed, večera, Ázia, Čítajte viac Japonsko našlo 7000 ostrovov, o ktorých netušilo, že ich má. Ako je to možné?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #more #potápač