Investícia v Chorvátsku: Splniteľný sen alebo rizikový obchod? V čom môže byť háčik?

Už sa nemusíte ohliadať len po dovolenkových domoch, môžete si zadovážiť celý vlastný ostrov v Chorvátsku. Pozdĺž pobrežia Jadranského mora je množstvo ostrovov v osobnom vlastníctve, teraz je jeden z nich na predaj. Ako je však možné, že je v inzercii už dlho? Kúpa má totiž jeden háčik.

08.02.2024 06:00
debata (1)

Ako píše Index, len málo kupujúcich vie, že námorný majetok nepatrí do kategórie súkromného majetku. Ide o spoločné bohatstvo, na ktorom je zakázaná výstavba.

Portál Morski vysvetľuje, že podľa zákona sa treba vyhnúť stavbám na pobreží aspoň 6 metrov od vodnej hladiny počas prílivu.

Na väčšine ostrovov, ktoré sú v inzerátoch, je tiež zakázaná akákoľvek výstavba, vzhľadom na to, že pôda je väčšinou klasifikovaná ako pasienky, lesy alebo poľnohospodárska pôda, píše Total Croatia News.

Výnimkou pre výstavbu je rodinná farma a predajcovia často používajú túto klauzulu, aby presvedčili kupujúcich, že si môžu postaviť „dom“ na ostrove.

Chorvátsko z dronu
Video
Zdroj: Pixabay.com

Stavať však môžu len poľnohospodárske budovy, čo predstavuje ďalší problém pre potenciálnych kupcov, ktorí by chceli „súkromný“ ostrov.

Navyše, ak si kupujete ostrov pre svoje súkromie, musíte si uvedomiť, že nemôžete nikomu zakázať relaxovať na jeho plážach, kúpať sa a pristávať na brehu alebo sa plaviť v blízkosti ostrova, pripomína Morski.

Farma mäkkýšov, mobilný domček?

Jedným z momentálne ponúkaných ostrovov na trhu je Veliki Školj v zálive Mali Ston, južne od letoviska Makarska.

S rozlohou 21 677 m2 predávajúca agentúra tvrdí, že je ideálnym pre glampingový rezort, nudistický kemp, svadby, súkromné párty, teambuildingy, ochutnávky miestnych špecialít a návštevy ostrovných ustricových fariem…

Chorvátsko, more, jazero Dračie oko, Rogoznica, Dalmácia, dovolenka, cestovanie, Jadran, Stredozemné more Čítajte viac Kliatba slepého brata a tajomné bublanie: Chorvátske slané jazero sa na vás pozerá

Na ostrove je krásny borovicový háj, ktorý poskytuje tieň, ako aj kamenný dom postavený okolo roku 1968 a tiež zdroj pitnej vody.

Agentúra tvrdí, že na ostrove je možné postaviť ďalší kamenný dom s vysadenými olivovými hájmi a zaregistrovať rodinnú farmu.

Veliki Školj sa predáva za 3 250 000 eur.

Chorvátsko, Galešnjak, ostrov, more, dovolenka, Čítajte viac Časť najslávnejšieho chorvátskeho ostrova je na predaj za milióny pláž, more, dovolenka, koleso, plávacie koleso, šok, zdesenie, strach, cestovanie Čítajte viac Smrtiace medúzy, padajúce balvany, stoka v mori: Varovania na plážach Malorky desia turistov

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #Chorvátsko #inzerát #Ostrov