Betónové opachy ako podpis socializmu? Tu je 7 brutalistických stavieb zo sveta - skvost, či hrôza?

Obrovské betónové budovy sa nám spájajú s architektúrou minulého režimu, no tento zaujímavý staviteľský smer má v skutočnosti svoj pôvod vo francúzskom Marseille, kde vznikol po druhej svetovej vojne.

17.02.2024 06:00
debata

Slávny švajčiarsky architekt Le Corbusier opísal bytovú výstavbu, na ktorej pracoval, ako „bétonbrut“, čo v preklade znamená surový betón.

Tento materiál sa výrazne, aj keď nie výlučne, objavuje v brutalistickej architektúre a Le Corbusierovou víziou bolo stavať tak, aby nič nebolo skryté.

Tento koncept poctivosti v stavebníctve však rozdeľuje odborníkov – brutalizmus je od svojho počiatku architektonickým štýlom, ktorý niekto buď miluje, alebo nenávidí.

Tu je sedem krásnych brutalistických budov z celého sveta, podľa ktorých si môžete spraviť alebo poopraviť názor.

La Cité Radieuse – Marseille, Francúzsko

Táto budova na prvý pohľad trocha pripomína petržalské bytovky. V skutočnosti je dielom architekta Le Corbusiera z 20. rokov 20. storočia.

Le Corbusier vyvinul vizionársky koncept bývania, ktorý nazval Unité d’Habitation (bytová jednotka). Trvalo mnoho rokov, kým mohol realizovať svoju víziu, keďže La Cité Radieuse sa formovalo v Marseille, prístavnom meste na juhu Francúzska, v rokoch 1947 až 1952.

Súbor 337 dvojposcho­dových bytov – plus obchody, galérie, reštaurácie a hotel — vytvoril komunitu. Na niektorých poschodiach prechádzajú komplexom široké chodby, ktoré tvoria „ulice“, na plochej streche je umiestnená bežecká dráha, bazén a spoločná terasa.

Od roku 2016 je bytovka z Marseille zaradená do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Habitat 67 – Montreal, Kanada

Habitat 67 je kultový brutalistický komplex, ktorý objavíte v Quebecu. Vedenia tohto priekopníckeho projektu sa ujal mladý architekt Moshe Safdie, ktorý neskôr získal celosvetovú slávu.

Komplex, ktorý bol odhalený na svetovej výstave v roku 1967, mal ukázať, že prefabrikované konštrukcie môžu byť praktické aj krásne.

Habitat 67 ponúka 158 bytov na 12 podlažiach; každé z nich bolo vyrobené v továrni a zavesené priamo na miesto.

Modulárna konštrukcia umožňuje každej nehnuteľnosti mať vlastnú strešnú záhradu a rôzne veľkosti bytov bránia tomu, aby bol dizajn jednotný a fádny.

Habitat 67 – Montreal, Kanada Foto: Pixabay.com/ifinnsson
habitat 67, montreal, Kanada, brutalizus, betón, bytovka, dom, Habitat 67 – Montreal, Kanada

The Barbican Estate – Londýn, Anglicko

Po rozsiahlom bombardovaní Londýna počas druhej svetovej vojny zostalo v oblasti, ktorá je teraz Barbakanom, v čase sčítania ľudu v roku 1951 len 48 ľudí.

Architekti tak dostali priestor, ktorý sa dal využiť na niečo odvážne a inovatívne. Chamberlain, Powell a Bon – firma, ktorá získala zákazku na pretvorenie oblasti, vytvorila vyvýšené mesto, ktoré by bolo základom pre novú komunitu približne 4 000 ľudí.

Hoci sa architekti zamerali na betón, Barbican Conservatory poskytuje oázu zelene, terasa pri jazere a sochárske ihrisko ponúkajú ďalšie priestory na voľný čas a rekreáciu.

Knižnica Geisel – La Jolla, Kalifornia

Táto jedinečná knižnica je dielom Williama Pereiru. Architekt chcel svojím dielom vytvoriť pocit, že človek drží vedomosti v rukách.

Stavba trvala dva roky, budovu otvorili v roku 1970. Pozostáva z ôsmich poschodí vyrobených zo skla a železobetónu. Konzolová konštrukcia si vyžadovala silné spádové trámové stĺpy, ktoré majú poskytovať dostatočnú podporu, ale slúžia tiež na zlepšenie dizajnu.

Strešná zvonkohra bola nainštalovaná v roku 1989, odvtedy zvoní v hodinových intervaloch.

Bostonská radnica – Boston, Massachusetts

Táto budova budila kontroverzie ešte pred svojím dokončením a ľudia volali po jej demolácii skôr ako bola hotová. Bostonskú radnicu nakoniec v 60. rokoch 20. storočia dokončili, no odvtedy neustále polarizuje spoločnosť.

Niektorí v jej ostrých líniách nachádzajú krásu, iní tvrdia, že ešte nikdy nevideli nič také škaredé.

Akokoľvek, radnica je odvážna, funkčná a jedinečná a je to jeden z najväčších bostonských architektonických unikátov.

Jatiya Sangsad Bhaban – Dháka, Bangladéš

Budova Národného parlamentu Bangladéša bola postavená z betónu, tehál a bieleho mramoru. Impozantné steny, ktoré sa nachádzajú medzi umelými jazerami, sú takmer ako pevnosť a fungujú ako izolácia pred vonkajším teplom.

Architekt Louis Kahn využil rôzne tvary, aby zdôraznil rôzne funkcie budov v tomto komplexe.

Geometrické vzory použité na vytvorenie otvorov v stĺpoch sú odkazom na bengálske kultúrne motívy.

Výstavba sa začala, keď bola krajina ešte východným Pakistanom, a keď sa zrodil nový nezávislý, začínajúci štát, Jatiya Sangsad Bhaban sa stal symbolom začiatku novej éry.

Kultúrny komplex Teresa Carreno – Caracas, Venezuela

Divadlo Teresa Carreno, dominantná brutalistická budova v Caracase, hostí živé podujatia v dvoch sálach. Tento kultúrny komplex nájdete v štvrti Bellas Artes hlavného mesta Venezuely.

Podgorica, Čierna Hora, Montenegro, kruhový obchvat Čítajte viac Drsný brutalizmus aj lacné pivo: Táto európska metropola prekvapí kultúrou aj nízkymi cenami Ponte City, Johannesburg, budova, bytovka, JAR, Južná Afrika, Juhoarfická republika, mrakodrap, slum, Čítajte viac Ohavný brutalizmus, či ohromné dielo? Najvyšší a najväčší mestský slum má za sebou temnú minulosť most, chorvátsko, Cetine Čítajte viac Chorvátsko má ďalší úchvatný most a opäť v Dalmácii

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #architektúra #stavby