Lyžiarske stredisko uprostred púšte? Už sa buduje, bude mixom skutočnej a virtuálnej architektúry

Hory sú obsypané lyžiarskymi strediskami, čím vyššie položené, tým lepšie. V poslednej dobe totiž vedci čoraz častejšie hovoria o tom, že nižšie položené strediská o pár rokov nebudú mať kvôli otepľovaniu dostatok snehu a jednoducho zaniknú. Keď sa však niekto rozhodne vybudovať lyžiarske stredisko priamo v púšti, minimálne to zdvihne obočie.

02.12.2023 06:00
debata

Zimná krajina zázrakov?

Samozrejme, ktorý iný štát by sa na niečo také podujal, ak nie Saudská Arábia? Aj keď je predstava snehových svahov v horúcej púšti mimoriadne bizarná, táto krajina nie prvý raz spája nespojiteľné a prekonáva bežné zvyky využitia krajiny.

Nové centrum zimných športov bude súčasťou projektu vertikálneho mesta Neom v hodnote 461 miliárd eur, ktoré už rastie v saudskoarabskej púšti, píše Euronews.

Lyžiarske stredisko Trojena bude dokonalou zmesou skutočnej a virtuálnej architektúry, umelého jazera a fascinujúcich výhľadov. Lyžiarom bude k dispozícii každý rok tri mesiace 36 kilometrov zjazdoviek. Po zvyšok roka ho budú môcť turisti využívať na vodné športy a horskú cyklistiku.

Tento nový mestský projekt sa buduje v severozápadnom regióne krajiny, v provincii Tabuk a má predstavovať komplexný mikrosvet s dokonalou ponukou pre všetkých.

Myšlienka lyžovať po svahoch Neomu v Saudskej Arábii znie smiešne, no jeho tvorcovia hovoria, že je to jednoduchšie, ako sa môže zdať.

Na vytvorenie snehu v Neome budú potrebovať len –3 stupne Celzia. V blízkych horách totiž v zime prirodzene klesá teplota pod 0 stupňov.

S ohľadom na trvalo udržateľný cestovný ruch stavitelia Trojeny tvrdia, že sa pri zasnežovaní zamerajú na minimalizáciu spotreby vody a budú využívať solárnu a veternú energiu.

NEPOUZ, NEOM Čítajte viac Samé roboty, žiadne cesty, GMO, počasie na želanie. Mesto budúcnosti NEOM už odhaľuje prvú etapu

Čo ponúkne lyžiarske stredisko?

Trojena sľubuje všetko, čo by turisti našli v bežnej horskej dedine. A to všetko v jednej budove. Okrem svahov tu budú reštaurácie a dokonca aj luxusné wellness kúpele pre tých, ktorí si potrebujú oddýchnuť od zjazdovky.

Stredisko bude zahŕňať niekoľko hotelov, ktoré by sa mali otvoriť koncom roka 2026 alebo začiatkom roku 2027.

Momentálne je projekt v prvých fázach a na stavenisko sa dostavili robotníci.

Trojena nebude len zábavou pre turistov. Približne 7000 ľudí, ktorí tu budú mať trvalý pobyt, tu bude trvalo žiť a pracovať.

nepouz, Diamond Tower Čítajte viac Rastie najvyššia "skrutka" sveta: Nový mrakodrap ohúri svojou 360-stupňovou špirálou

Neom v číslach

Trojena bude len jednou zo štyroch hlavných častí Neomu. Očakáva sa, že v ňom bude aj luxusný ostrov Sindalah v Červenom mori – prvá destinácia, ktorá sa otvorí v roku 2024 – OXAGON, futuristická, plávajúca priemyselná metropola, a THE LINE, 170 kilometrov dlhé mesto, v ktorom by malo nájsť svoj domov až 9 miliónov obyvateľov.

„Neom je jedným z megaprojektov, ktorý bol ohlásený ako súčasť vízie saudského korunného princa do roku 2030,“ povedal pre Euronews Travel Niall Gibbons, vedúci oddelenia cestovného ruchu Neom. Mesto bude veľké ako Belgicko a do siedmich rokov privíta približne 3,5 milióna turistov.

Spočiatku sa Neom zameria na miestny cestovný ruch a neskôr sa rozšíri na medzinárodných návštevníkov, pričom do roku 2030 sem bude podľa Gibbonsa 60 percent ľudí prichádzať z krajín mimo Saudskej Arábie.

Neom chce byť na 100 percent poháňaný čistou energiou a 95 percent svojho územia rezervuje pre prírodu.

arabky, saudska arabia, šoferovanie Čítajte viac Saudská Arábia a cestovanie žien? Pas dostanú, povolenie poručníka nemusia dostať teplo, leto, horúčava, Čítajte viac Vtáky padajú z neba, koníky sa varia v mori: Kuvajt bude o pár rokov neobývateľným Ropa, ťažba, nafta, benzín, ropný vrt Čítajte viac Na Slovensku máme ropu. Prečo sa z korňanského prameňa neťaží a my nie sme boháči?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #púšť #Saudská Arábia #lyžiarske stredisko