Slovenské hotely mali jednu z lepších zím, zahraničných hostí je stále pomenej

Slováci sa v zimnej sezóne rozcestovali po svete aj po Slovensku, ale zahraničných hostí k nám stále nechodí toľko, ako pred pandémiu. Aj keď – slovenské hotely hodnotia tohtoročnú zimnú sezónu ako jednu z vydarenejších.

26.03.2024 15:38
Zväz cestovného ruchu SR, Merek Harbuľák, Dušan... Foto:
Marek Harbuľák, štátny tajomník Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, Dušan Keketi, minister cestovného ruchu a športu, Roman Berkes, viceprezident poverený vedením Zväzu cestovného ruchu SR, Lucia Matvija, generálna riaditeľka SLOVAKIA TRAVEL.
debata

Podľa Romana Berkesa, viceprezidenta Zväzu cestovného ruchu SR fakt, že návštevnosť Slovenska ešte stále nedosahuje predkoronové čísla je spôsobená aj jeho polohou – najmä vzdialenejšie zahraničie ho ako suseda Ukrajiny považuje za rizikovú krajinu.

Možnosti ako to zmeniť má krajina obmedzené, čo však robiť môže a aj podľa poverenej generálnej riaditeľky Slovakia Travel Lucie Matvija plánuje, je zvýšená prezentácia Slovenska na zahraničných trhoch, podpora incomingu, teda cestovania k nám a snaha ukázať Slovensko ako atraktívny cestovateľský cieľ.

Atrakcie na jednom mieste

K tomu by mala napomôcť aj digitalizácia produktov turizmu, čo o.i. znamená pasportizáciu „bodov záujmu“, teda turistických atrakcií a miest, ktoré stoja za návštevu – vzniknúť by mala ich databáza a mali v budúcnosti nachádzať na jednej platforme, ktorú by mohli využívať napríklad cestovné kancelárie, ktoré k nám dovážajú turistov.

Do digitalizácie by sa podľa ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho mali zapojiť najmä oblastné a krajské organizácie cestovného ruchu, keďže oni najlepšie vedia o tom, čo je na ich území zaujímavé.

Ďalším prvkom digitalizácie v turizme, ktorý považuje minister za dôležitý je projekt e-visitor. Ten okrem iného znamená on-line evidenciu návštevníkov ubytovacích zariadení.

Dáta o návštevníkoch budú zbierané v reálnom čase, čo môžu využiť regionálne organizácie cestovného ruchu a ale aj štátna agentúra Slovakia Travel, ktorá propaguje Slovensko v zahraničí. Napríklad na to, aby efektívne nastavila svoje marketingové kampane.

Digitalizácia je jednou z veľkých tém novovzniknutého ministerstva, pretože je oblasťou, v ktorej Slovensko za svojimi susedmi zaostáva.

Marek Harbuľák - štátny tajomník Ministerstva cestovného ruchu a športu SR
Video
Zdroj: TV Pravda, Robert Hüttner

Zamestnanosť – aj brandža musí byť aktívnejšia

Druhou veľkou témou, ktorá sa už tiahne roky a v pokoronových časoch je ešte vypuklejšia, je nedostatok zamestnancov turistickej brandži, ktorý netrápi len Slovensko, ale celú Európu.

Podľa Mareka Harbuľáka, štátneho tajomníka ministerstva CR a športu stále sú neobsadené tisíce pracovných pozícií najmä v gastronómii a v hoteliérstve. Pomôcť obsadiť ich by mohlo zjednodušenie podmienok pre zamestnávanie pracovníkov z tretích krajín, ale aj aktivita hotelov a reštaurácií.

Tie totiž neobsadené pozície väčšinou nenahlasujú do existujúceho systému nedostatkových povolaní a preto štát HORECA segment nepovažuje za brandžu, kde treba zjednodušovať podmienky pre zamestnávanie občanov z krajín mimo EÚ.

„Pre malé a stredné podniky je to možno administratívna záťaž to robiť, ale budú sa to musieť naučiť, ak sa niečo má v tomto smere pohnúť. Nielen inzerovať voľné miesta na Profesii,“ konštatuje M. Harbuľák.

Keďže práca v turizme je špecifická, záujem bude získavať ľudí z krajín, kde je turizmus rozvinutý a títo ľudia majú s prácou v ňom skúsenosti. Či pre nich môže byť Slovensko atraktívne, závisí podľa Mareka Harbuľáka od podmienok, ktoré im ponúknu konkrétni zamestnávatelia.

„Ľudia z tzv. tretích krajín krajín už napríklad v slovenských hoteloch a reštauráciách pracujú a skúsenosti s nimi sú výborné,“ uzatvára M. Harbuľák.

Velke Karlovice archiv Resort Kycerka Hotel Tatra Čítajte viac Prvotriedna lyžovačka aj obrovský vodný a wellness svet: Resort Kyčerka Velké Karlovice očarí firmy aj rodiny šťastná rodina, hotel, dovolenka, recepcia Čítajte viac Hotelieri veria v lepšie časy, pomôcť by im malo nové ministerstvo Bratislava, Dunaj, Bratislavský hrad, Kamzík Čítajte viac Kvôli cyklopruhom musia chodiť s kuframi kilometre pešo. Má Bratislava vôbec záujem o turistov? SACKA prezident Berkes memorandum podpis TK crtur KEX Čítajte viac Cestovné agentúry a organizácie cestovného ruchu budú užšie spolupracovať

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hotely #hotelieri