Pozor na výber dovolenky: V týchto oblastiach zaznamenali najviac napadnutí nebezpečnými zvieratami

Fatálne pohryzenie dovolenkára v Egypte je len jedným z mnohých prípadov, keď sa stret človeka a dravca neskončil šťastne. Aj keď mnohí odborníci uisťujú, že ľudia nie sú pre morských predátorov obľúbenou korisťou, nehody sa stávajú. Mnohé plážové destinácie preto zvyšujú ostražitosť. Tu sú miesta, kde je pravdepodobnosť stretu so žralokom najvyššia.

14.08.2023 06:00
debata
Žralok
Video
Keď uvidíte vedľa plávať toto zviera, radšej sa uberajte k brehu. / Zdroj: Pixabay.com

Napríklad New York zvyšuje hliadky po piatich uhryznutiach žralokmi za dva dni. Pri Long Islande zaznamenali najmenej 50 žralokov a predátor sa objavil aj v blízkosti preplneného pobrežia Floridy, píše CNN.

Napriek nášmu strachu z týchto šeliem je šanca, že jeden z tých ihlovitých zubov niekedy prepichne vašu kožu, ohromujúco nízka: podľa Medzinárodného súboru útokov žralokov (ISAF) je to jedna ku štyrom miliónom.

Minulý rok bolo potvrdených len 57 nevyprovoko­vaných útokov žralokov z celosvetovej populácie 8 miliárd. Z nich päť bolo smrteľných.

žralok Čítajte viac Žralok zožral Rusa, papagáj mu vyďobal oči, klokan ho prepadol: Ukrajinci stratili zábrany v čiernom humore

Na niektorých miestach sveta je však miera útokov žralokov oveľa vyššia ako inde, a treba povedať, že ich počet rokmi stúpa.

Tu sú miesta s najvyššou mierou útokov žralokov v rokoch 2012 až 2021.

Florida (259 uhryznutí)

Okres Volusia, domov svetoznámej pláže Daytona, je známy ako „svetové epicentrum uhryznutí žralokmi“. Pláž New Smyrna, južne od mesta, je známa veľkou aktivitou žralokov.

Austrália (143 uhryznutí)

V roku 2022 bolo v Austrálii deväť nevyprovokovaných incidentov: štyri v Novom Južnom Walese, štyri v Západnej Austrálii a jeden incident vo Victorii.

žralokár, Richard Jaroněk, žraloky, more, ryby, čeľuste, potápač, potápanie, Čítajte viac Žralokár Jaroněk: Stretli ste žraloka? Buďte šťastný. O 40 rokov tu už nebudú

Havaj (76 uhryznutí)

Maui je druhý najväčší z havajských ostrovov, ale je zďaleka najrušnejší, pokiaľ ide o stretnutia ľudí so žralokmi. Veľkým faktorom je jedinečný podvodný terén: mierne sa zvažujúce ostrovné šelfové biotopy Maui sú obzvlášť lákavé pre žraloky tigrované.

Južná Afrika (29 uhryznutí)

Juhoafrická republika mala v rokoch 2012 až 2021 až 29 nevyprovoko­vaných uhryznutí žralokmi, z ktorých šesť bolo smrteľných.

Južná Karolína (45 uhryznutí)

Žiadny zo 45 nevyprovoko­vaných útokov v Južnej Karolíne za desaťročie našťastie nebol smrteľný. Charleston, Horry a Beaufort boli miestom väčšiny incidentov.

Kalifornia (29 uhryznutí)

San Diego je „tým“ miestom Kalifornie, kde sa koncentrujú žraloky. Od roku 1926 tu zaznamenali 20 potvrdených nevyprovokovaných útokov žralokov.

Severná Karolína (31 uhryznutí)

Okres Brunswick, na juhovýchodnom rohu Severnej Karolíny, je plný pláží a je tiež regiónom s najvyšším počtom zaznamenaných útokov.

väzeň, väzenie, väznica, basa, Čítajte viac Otvorili megaväznicu pre 40 000 zloduchov: na 100 m2 žije vyše 100 väzňov s iba dvoma záchodmi

Ostrov Réunion (19 uhryznutí)

Réunion, ktorý leží v Indickom oceáne medzi Madagaskarom a Mauríciom, je sopečný ostrov pokrytý dažďovým pralesom a plný divej zveri vrátane tej morskej. V jeho krištáľovo modrých vlnách sa totiž mimoriadne páči aj žralokom.

V rokoch 2012 až 2021 tu došlo k ôsmim smrteľným útokom, čo znamená, že podľa niektorých opatrení je tento ostrov jedným z najnebezpeč­nejších miest na Zemi, pokiaľ ide o stretnutia so žralokmi.

Svoju úlohu tu zohráva geografia: Réunion leží na „žraločej diaľnici“ medzi Austráliou a Južnou Afrikou.

Brazília (10 kúskov)

Štát Pernambuco na severovýchode Brazílie je domovom rušnej pláže Boa Viagem, ako aj súostrovia Fernando de Noronha s 21 ostrovmi a ostrovčekmi.

Štatistika hovorí, že práve tu sa odohralo takmer šesťkrát toľko stretnutí so žralokmi ako kdekoľvek inde v krajine.

Miestna vláda sa snaží financovať vedecký výskum s cieľom preskúmať „obrovský počet nevyprovokovaných útokov žralokov, ktoré sa náhle začali v pobrežných vodách Pernambuca“ od 90. rokov 20. storočia.

Bahamy (5 uhryznutí)

Žraloky sú zväčša neagresívny, učenlivý druh a plávanie s nimi je na Bahamách obľúbenou turistickou aktivitou.

Predsa len sú to však obrovské a divoké tvory, na ktorých dobrú vôľu sa nedá úplne spoliehať.

mumia rentgen Čítajte viac Pomsta múmie: Zvedavci, ktorí obzerajú mŕve telá, môžu skončiť veľmi zle, tvrdia vedci Marmaris, Turecko, more, dovolenka, člny, prístav, lode, cestovanie, turizmus, Čítajte viac Lacno a dobre? V týchto 3 destináciách Európy zaplatíte za dovolenku najmenej vírus, laboratórium Čítajte viac Ožil vírus so smrtnosťou až 88 %: Čo je marburg a kde sa momentálne šíri?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žraloky