Padne rekordná pokuta? Aerolínie predávali lístky na neexistujúce lety, podviedli aj vás?

Falošné a klamlivé konanie. Jedni z najznámejších a najlepšie hodnotených aerolínií majú na krku poriadny škandál a zrejme skončia pred súdom. Spotrebitelia totiž podali žalobu a v hre je rekordne vysoká pokuta.

11.09.2023 06:00
debata

Austrálsky dozorný orgán pre spotrebiteľov volá po vysokom treste pre leteckú spoločnosť Qantas Airways. Dôvodom je údajný predaj leteniek na tisíce letov, ktoré už však boli zrušené, informuje Euronews.

Qantas zrušil medzi vlaňajším májom a júlom každý štvrtý let. Letecká spoločnosť sa však podľa zistení Austrálskej komisie pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľov (ACCC) dopustila zavádzania a klamlivého správania, pretože počas tohto obdobia naďalej ponúkala na predaj aj letenky na viac ako 8 000 letov, ktoré už boli zrušené.

Predsedníčka ACCC Gina Cass-Gottliebová uviedla, že pokuta spoločnosti Qantas za údajné porušenie spotrebiteľských zákonov by mala byť viac ako dvojnásobkom austrálskej rekordnej pokuty 125 miliónov austrálskych dolárov (74 miliónov eur) uloženej koncernu Volkswagen v roku 2019 za zavádzanie zákazníkov o úrovni emisií výfukových plynov jeho dieselových motorov.

žena, turistka, cestovanie, letisko Čítajte viac Najnovší trend: Prečo mladé dievčatá nosia počas cestovania rybárske vesty?

Po zrušení aj vyše mesiaca

Qantas predával letenky v priemere viac ako dva týždne po zrušení letov, v niektorých prípadoch až 47 dní, uviedla komisia.

Zákazníci, ktorí si kúpili letenky pred zrušením letov, boli informovaní v priemere 18 dní po ich zrušení a v niektorých prípadoch až 48 dní neskôr.

Výsledkom bolo, že zákazníci mali menej času na alternatívne rezervácie a pravdepodobne museli zaplatiť vyššie ceny za nový let v konkrétnom čase.

V jednom prípade spoločnosť Qantas predala 21 leteniek na linku zo Sydney do San Francisca na 29. júla 2022 až 40 dní po zrušení tohto letu, uviedla komisia.

Qantas uviedol, že na obvinenia komisie odpovie v plnom rozsahu na súde.

„Je dôležité poznamenať, že obdobie, ktoré ACCC skúmal medzi májom a júlom 2022, bolo obdobím bezprecedentných otrasov pre celý letecký priemysel. Všetky letecké spoločnosti čelili medializovaným problémom po veľmi náročnom reštarte s pretrvávajúcou neistotou na hraniciach, nedostatkom personálu v celom odvetví a dostupnosťou flotily, čo spôsobilo veľa problémov,“ vysvetlil Qantas.

váha, chudnutie, diéta Čítajte viac Vyzujte sa, postavte sa na váhu: To je novinka! Prečo aerolínie vážia pasažierov?

Qantas mal rekordné príjmy

Žaloba prišla týždeň po tom, čo spoločnosť Qantas vykázala rekordný zisk za fiškálny rok končiaci sa 30. júna, po rokoch strát v dôsledku pandémie.

Jej základný zisk za rok pred zdanením bol 2,47 miliardy AU$ (1,48 miliardy eur), v porovnaní so stratou 1,86 miliardy AU$ (1,2 miliardy $) v predchádzajú­com roku.

Zákonný zisk po zdanení za posledný rok bol 1,74 miliardy AU$ (1,04 miliardy e­ur).

Odkedy Volkswagen poskytol nepravdivé alebo zavádzajúce vyhlásenia o viac ako 57 000 dieselových vozidlách dovezených do Austrálie počas piatich rokov do roku 2015, pokuta za každé porušenie austrálskeho spotrebiteľského zákona sa zvýšila z 1,1 milióna AU$ (656 000 eur) na 10 miliónov AU$ (5,99 milióna eur).

wizz air lietadlo Čítajte viac Dovolenkový horor: Lietadlo Wizz Air vzplanulo, pasažieri uviazli na týždeň v Rumunsku fotografka, fotky, fotoaparát, fotenie, snímky, dievča, turistka, cestovanie, obrázky, foťák, dovolenka, schody Čítajte viac Najnudnejšie hlavné mesto Európy? Objavte zaznávanú Podgoricu lietadlo, letisko, lietanie, pristávacia dráha, Čítajte viac Na letiskovej dráhe ostali dva hroby, premiestniť sa nechceli. Denne po nich prejdú stovky kolies

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #Qantas