Princ sa po 50 rokoch vráti hľadať svoju Popolušku: Výstava o legendárnom filme prezradí pikošky z nakrúcania

K filmovej rozprávke Tri oriešky pre Popoluška režiséra Václava Vorlíčka, ktorá si pripomína 50 rokov od premiéry, v Nemecku neodmysliteľne patrí saský zámok Moritzburg. Barokový zámok, v ktorom žil princ v podaní Pavla Trávníčka, je teraz uzavretý, pretože v ňom vrcholia prípravy na pravidelnú zimnú o vzniku obľúbenej snímky.

16.11.2023 06:00
debata

Ani to však turistom nebráni v návšteve, pretože popri prechádzke v krásnom okolí môžu na zámockých schodoch hľadať črievičku, ktorú tu pri úteku z bálu stratila Popoluška v podaní Libuše Šafránkovej.

„Nebola som tu 12 rokov,“ povedala Karin Jahnová, ktorú manžel fotil na schodoch pri črievičke. „Keď sme ešte bývali v Drážďanoch, často sme sem chodievali. Teraz sme si prišli zaspomínať,“ poznamenala.

To, že zámok je teraz uzavretý, Jahnovej neprekážalo. „Je krásny jesenný deň,“ dodala.

Popularita Popolušky žije už 50 rokov

Zatiaľ čo manželia Jahnovci z Frankfurtu nad Odrou si užívali prechádzku pokojným parkom, za múrmi zámku mali pracovníci tamojšieho múzea plné ruky práce s prípravou výstavy, ktorá sa návštevníkom otvorí 22. novembra a ktorá potrvá do 25. februára.

Organizáciu vedie kurátorka Margitta Henselová, ktorá na výstave pracuje už od leta.

„Zatiaľ čo iní odchádzajú na letnú dovolenku, ja už začínam premýšľať o zimnom filme a o Vianociach. Je s tým veľa práce, podobne ako s inými výstavami. Časť priestorov tiež musíme prestavať na rozprávkový zámok,“ vysvetlila Henselová, čo príprava výstavy o Popoluške obnáša.

Výstava sa v Moritzburgu, kde sa rovnako ako na českom vodnom hrade Švihov rozprávka nakrúcala, koná každý rok, záujem o prehliadku sa však rozhodne nezmenšuje.

„Vlani prišlo na Popolušku 120-tisíc ľudí,“ povedala Steffi Schuchová, ktorá má na saských štátnych zámkoch na starosti služby pre návštevníkov a médiá.

Mnoho turistov podľa nej prichádza za Popoluškou z Česka, kde je rovnako ako v Nemecku či na Slovensku filmová rozprávka vianočnou stálicou.

„Sú veľmi dobre informovaní. Presne vedia, čo chcú vidieť,“ povedala o turistoch jedna z pracovníčok múzea, ktorá pripravovala zámok na otvorenie.

A mnohí návštevu Moritzburgu spájajú s vianočnými trhmi v Drážďanoch a na zámok pravidelne prichádzajú aj školské triedy.

Podrobné info o natáčaní, hudbe aj dabovaní

Práve advent je obdobím, keď do Moritzburgu mieria davy ľudí. Nie každý sa však do zámku dostane, pretože najmä cez víkendy nie je výnimkou, že už dopoludnia sú lístky vypredané na celý deň. „Ponúkame ale možnosť kúpiť si lístky vopred cez internet,“ uviedla Schuchová.

Taký lístok nie je nutné ani tlačiť, postačí ho ukázať v mobilnom telefóne.

S predpredajom vstupeniek začal zámok od 1. novembra. „Mnoho ľudí si už lístky zaistilo. Denne máme obrovské množstvo telefonátov a e-mailov, v ktorých sa nás ľudia na lístky pýtajú,“ povedala Schuchová.

Poznamenala, že záujem o Popolušku sa začína už v lete. Tým, ktorí si chcú lístok kúpiť až v zámockej pokladni v Moritzburgu, odporúča Schuchová návštevu počas pracovného týždňa v popoludňajších hodinách. „Dobrý čas je tak od druhej popoludní,“ povedala.

Návštevníkov na výstave čakajú podrobné informácie o filme, natáčaní, hudbe aj o dabovaní. Pýchou Moritzburgu sú originálne kostýmy a rekvizity.

Henselová osobne za vrchol výstavy považuje originálne predmety a taktiež pozoruhodnú históriu, ktorá za filmom stojí.

„Človek sa dozvie, čo všetko musí urobiť režisér, maskéri, kameramani, herci a všetci ostatní okolo, aby vznikol kúsok filmu. A potom aj tie triky, ktoré sa dnes robia digitálne. Vtedy sa používali šablóny, stavali sa modely. Mnoho ľudí dnes nevie, s akým vybavením sa vtedy film nakrúcal,“ povedala.

Neznáme pikošky

Na výstave môžu ľudia ľahko stráviť aj niekoľko hodín, pokiaľ sa začítajú do natáčacích denníkov. Tie sú spracované digitálne a detailne sa venujú každému zo 40 natáčacích dní.

Nemčiny sa turisti obávať nemusia, pretože výstava je dvojjazyčná rovnako ako film, ktorý vznikol v československo-východonemeckej koprodukcii.

To, že je výstava veľmi dobre pripravená aj pre ne-nemeckých návštevníkov, svedčia aj plagáty pred zámkom, ktoré sú v češtine a nemčine.

Návštevníkmi vyhľadávané sú aj rôzne zaujímavosti o filme. Napríklad to, že záber s holubmi, ktoré namiesto Popolušky preberajú hrach, je vo filme pospiatky, aby nebolo vidieť, že vtáky guličky hrachu v skutočnosti zobú.

Návštevníci sa tiež dozvedia, že nemecká herečka Carola Braunbocková, ktorá hrala macochu, vedela po česky, pretože sa narodila v Československu a do Nemecka musela odísť po druhej svetovej vojne.

Braunbocková svojou češtinou, o ktorej Vorlíček nevedel, zaskočila štáb posledný natáčací deň. Režisér sa potom zľakol, či sa k nej československý štáb správal dostatočne zdvorilo a azda ju napríklad maskéri rovno pred ňou neohovárali…

Princ opäť na svojom zámku

Schuchová sa s Henselovou zhodujú, že film aj napriek svojmu veku veľmi dobre funguje aj v dnešnej dobe. „Film je veľmi aktuálny. Popoluška je mladá a emancipovaná žena, ktorá si verí,“ povedala Schuchová o tom, prečo sa snímka stále teší mimoriadnej obľube nielen v Česku, na Slovensku či v Nemecku, ale aj napríklad aj v Nórsku.

Henselová poukázala na skvelé scény v kúzelnej krajine a tiež na vtip, radostnosť a ľudskosť, čo označila za Vorlíčkov um. „Ľudia majú film radi aj po 50 rokoch. Je to vidieť aj na tom, koľko ľudí chodí kvôli filmu na tento zámok,“ povedala.

Za ďalší kľúč úspechu Henselová považuje filmovú hudbu. Tá na výstave hrá ako zvuková kulisa. „Filmovú muziku tu na zámku počúvame každý deň niekoľkých mesiacov. Väčšinu z nás to nijako neruší, pretože je to pekná hudba,“ povedala.

Ujsť si nenechá ani samotnú rozprávku, ktorú nemecké televízie budú cez Vianoce vysielať v zhruba 20 reprízach. „Rozhodne sa budem aj tento rok pozerať,“ dodala.

Spolu s pravidelnou výstavou o Popoluške sa Moritzburg rozhodol zopakovať aj výstavu o živote Libuše Šafránkovej, ktorá zomrela v roku 2021.

V sobotu 25. novembra príde na zámok filmový princ Pavel Trávníček, ktorý organizuje autorské rozprávanie k svojim hereckým memoárom Tri oriešky pre princa.

Pravidelne sa tiež budú konať komentované prechádzky zámockým parkom, ktoré sú zamerané na vznik filmu.

Bergamo, Taliansko Čítajte viac Bergamo je v tieni Milána neprávom. Tu je 7 miest, ktoré musíte vidieť. A vynašli tu stracciatellu rodina, cestovanie, cestovný pas, dovolenka, kontrola, letisko, turisti, colnica, mama, otec, deti, rodičia, Čítajte viac Chceli ušetriť, tak vzali deti na dovolenku počas školského roka. Na Vianoce im došla šialená pokuta žralok Čítajte viac Žralok zožral Rusa, papagáj mu vyďobal oči, klokan ho prepadol: Ukrajinci stratili zábrany v čiernom humore
debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Popoluška #Pavel Trávniček #Libuše Šafránková #Václav Vorlíček