Rušné, neprehľadné... 5 z 10 najstresujúcejších letísk využívajú aj Slováci. Ktorým sa radšej vyhnúť?

Ak chcete, aby bola vaša cesta bez komplikácií, mali by ste vyhnúť nasledujúcim letiskám.

24.01.2024 06:00
cestovanie, dovolenka, rodina, letisko,... Foto:
debata

Rok 2023 bol pre leteckú dopravu náročným, odvetvie sužovali štrajky, systémové problémy a rušivé poveternostné podmienky.

Veľa cestujúcich by preto mohlo mať pred svojou ďalšou cestou veľké obavy.

Hoci mnohé faktory sú mimo dosahu samotných pasažierov, jedna vec, ktorú si môžu vybrať, je, z ktorého letiska poletia

lietadlo, letisko, doprava, Čítajte viac Toto sú najbezpečnejšie letecké spoločnosti roku 2023. Ocenili aj 10 nízkonákladoviek

Aby bola vaša cesta pohodová, porozmýšľajte nad tým, že by ste sa vyhli nasledujúcim letiskám, ktoré boli vyhodnotené ako najstresujúcejšie na svete.

Ktoré letisko je najviac stresujúce na svete?

Štúdia, ktorú vykonala webová stránka VisaGuide.World, zoradila k decembru 2023 do rebríčka najstresujúcejšie letiská na svete.

Prieskum sa pýtal 1 642 cestujúcich 53 rôznych národností, ktorí v roku 2023 podnikli aspoň dve medzinárodné letecké cesty, ktoré aspekty leteckej dopravy ich najviac stresujú.

Ukázalo sa, že ide o vysoký počet pasažierov, priveľké letiská, v ktorých sa ťažko orientuje, preplnené priestory, frekvenciu meškaní letov a vzdialenosť od centra mesta.

Na základe týchto sťažností VisaGuide.World vytvoril hodnotenie letísk pomocou piatich faktorov: celkový počet cestujúcich, veľkosť letiska v metroch štvorcových, hustota cestujúcich na meter štvorcový, podiel ročných meškaní a vzdialenosť od centra mesta v kilometroch.

lietadlo, let, lietanie, doprava, pasažierka, cestovanie, káva, hudba, slúchadlá, dovolenka, Čítajte viac Nevymieňajte si počas letu sedadlá. Môžete to trpko oľutovať

Londýnsky Gatwick je najstresujúcejší

Londýn Gatwick, druhé najväčšie letisko v Spojenom kráľovstve, sa ukázalo ako najstresujúcejšie letisko na svete.

Hoci počet cestujúcich, ktorí využívajú Gatwick, je v porovnaní s inými letiskami podpriemerný, má jedno z najvyšších skóre hustoty cestujúcich.

Jeho percento ročných meškaní je druhé najvyššie z prvej desiatky a vzdialenosť od centra mesta – 43 kilometrov – je najvyššia.

cestovanie, dovolenka, lietadlo Čítajte viac Máme konečne odpoveď? Ktoré sedadlo v lietadle je najbezpečnejšie?

Polovica z najstresujú­cejších je v Európe

Istanbulské letisko je na druhom mieste. Je to najrušnejšie letisko v Európe s 64 289 107 c­estujúcimi v roku 2022, čo z neho robí siedme najrušnejšie letisko na svete.

Cestovatelia tvrdia, že často čelia ťažkostiam pri orientácii na letisku kvôli jeho obrovskej veľkosti – viac ako 76 miliónov metrov štvorcových.

Nemecké letisko v Mníchove obsadilo tretie miesto. V tom istom roku zaznamenalo menej ako polovicu objemu Istanbulu – 31 642 738 ces­tujúcich. Ale veľkosť mníchovského letiska je päťkrát menšia ako letiska v Istanbule.

Medzinárodné letisko Denver v Spojených štátoch amerických je na štvrtom mieste a na piatom mieste je ďalší britský uzol, letisko Heathrow.

Heathrow je druhé najrušnejšie letisko v Európe so 61 614 508 ces­tujúcimi a je dokonca menšie ako letisko v Mníchove.

Šieste miesto obsadilo medzinárodné letisko Los Angeles, za ním nasledovali medzinárodné letisko Rím–Fiumicino, medzinárodné letisko Dallas Fort Worth, medzinárodné letisko Johna F. Kennedyho a medzinárodné letisko O’Hare. ​

lietadlo, pilotka, kokpit, lietanie, cestovanie, dovolenka Čítajte viac 10 najkrajších pilotiek: S ktorou by ste chceli letieť najbližšie? lietadlo, pilot, kokpit, letecká preprava, inštruktor, navigačné prístroje Čítajte viac Pilot úmyselne havaroval s lietadlom, chcel byť hviezdou YouTubu, hrozí mu 20 rokov basy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #stres #Letisko Gatwick