Historické centrum už nebude zadarmo: Za vstup zaplatíme 5 eur, pokuta môže vyjsť až na 300

Po niekoľkonásobnom ohlásení a následných odloženiach sa plán stáva skutočnosťou: od budúceho roku zavádza prvé mesto poplatok za vstup do svojho historického centra. Primátor zavedením vstupného chce, aby sa obmedzil neúnosný masový turizmus, ktorý zaplavuje staré uličky a vytláča z nich domácich. Peniaze pôjdu na údržbu, čistenie a znižovanie životných nákladov.

12.09.2023 06:00
debata (7)

Jednodňoví výletníci Benátok budú musieť čoskoro zaplatiť za privilégium pozrieť si tamojšie kanály, gondoly, rozkošné domčeky a majestátne námestia: mesto zavádza turistickú daň.

Mestská rada konečne schválila spustenie novej politiky, ktorá je navrhnutá tak, aby riešila problémy s nadmernou turistikou, ktoré trápia mesto plné návštevníkov.

Rezervačný systém sa spustí s 30-dňovou skúšobnou verziou počas jarných a letných víkendov v roku 2024.

Nové vstupné pritom malo začať platiť už v roku 2023, ale údajne sa zavedenie oneskorilo pre logistické problémy a obavy, že to zasiahne postpandemické rozbiehanie cestovného ruchu.

Benátky, Taliansko
Video
Zdroj: Pixabay.com

Ako bude nová daň fungovať?

Cestujúci, ktorí plánujú návštevu historických Benátok len počas jedného dňa, budú sa musieť pred svojou návštevou zaregistrovať. Ide o príchody verejnou aj súkromnou dopravou.

Toto neplatí pre návštevníkov, ktorí tu aj prenocujú, tí nemusia platiť nové vstupné.

Turisti, ktorí navštívia okolité ostrovy ako Burano a Murano, sa tiež budú musieť zaregistrovať a zaplatiť.

Pre tých, ktorí cestujú na viacero ostrovov vrátane Benátok, bude stačiť iba jedna vstupenka a platba.

Platia aj výnimky, ceny môžu rásť

Niektorí výletníci sú od platenia vstupného poplatku oslobodení, aj keď rezerváciu budú musieť vykonať. Patria sem obyvatelia regiónu Veneto, študenti a tí, ktorí navštevujú rodinných príslušníkov v meste.

Miestne zastupiteľstvo už skôr zdôraznilo, že návštevnosť nebude obmedzená, dôjde iba k zvýšeniu vstupného pri dosiahnutí určitého počtu návštevníkov v konkrétny deň.

Grécko, Spinalonga, more, dovolenka, ostrov, pláž, lode, člny Čítajte viac Kedysi miesto smrti, dnes bizarná atrakcia. Posledná kolónia malomocných sa premení na...

Kedy bude vstupné platiť?

Vedenie mesta odsúhlasilo 30-dňový skúšobný režim, ktorý bude pravdepodobne rozložený na sviatky a víkendy na jar a v lete 2024.

Definitívne schválenie zámeru sa očakáva 12. septembra, keď zasadne širšie mestské zastupiteľstvo.

Ako si rezervovať vstupenky do Benátok?

Pre návštevníkov, ktorí sa chystajú do Benátok, bude sprístupnený online rezervačný systém vo viacerých jazykoch.

Pri rezervácii dostanú návštevníci QR kód, ktorý slúži ako ich vstupenka a mali by sa ním preukázať kontrolórom vstupeniek.

Pre tých, ktorí prichádzajú verejnou dopravou, zrejme bude možnosť zakúpiť si vstupný lístok súčasne s cestovným lístkom.

Ak táto služba nebude k dispozícii, prevádzkovatelia verejnej dopravy upozornia cestujúcich na potrebu rezervácie.

Návštevníkom sa odporúča rezervovať si lístky vopred, pretože ceny lístkov môžu byť nižšie.

Vino-oslava-shutterstock Čítajte viac Medzinárodná blamáž! Taliani v propagačnom videu ukazovali úplne inú krajinu

Bude sa platiť vždy?

Cena lístka bude počas skúšobného obdobia spočiatku 5 eur.

V obzvlášť vyťažených obdobiach budú návštevníci pravdepodobne musieť platiť vyššie sumy. K zvýšeniu cien dôjde v okamihu, keď počet návštevníkov, ktorí si rezervujú príchod do mesta, prekročí určitú hranicu – tú však mesto ešte nespresnilo.

Vyskytnú sa aj obdobia, keď si návštevníci budú musieť vstup rezervovať, ale nebudú musieť platiť. Toto bude platiť v obdobiach, keď do mesta príde veľmi nízky počet výletníkov.

Ako budú lístky kontrolovať?

Po celom historickom meste budú rozmiestnení kontrolóri vstupeniek, ktorí budú kontrolovať lístky návštevníkov.

Úrady tiež uvažujú o zavedení turniketov na niektorých prístupových miestach do mesta, ako je napríklad železničná stanica.

Benátske úrady uviedli, že na vstupných bodoch do mesta, ako je autobusový terminál na Piazzale Roma alebo železničná stanica, budú umiestnené upozornenia a oznámenia, ktoré návštevníkom pripomenú, aby si rezervovali lístky.

Návštevníci, ktorí prídu bez rezervácie a platby, budú musieť zaplatiť vstupné 10 eur a navyše sa im zaúčtuje pokuta od 50 do 300 eur.

Newyorský Manhattan Čítajte viac 340 000 milionárov: Toto je najbohatšie mesto sveta. Miliardárom sa však páči inde shutterstock 1923216497 Čítajte viac Najdlhšie pobrežie, jediné miesto bez komárov... Sedem faktov o Európe, ktoré ste netušili NEPOUZ, Catania, Taliansko Čítajte viac Dve eurá za prekrojenie chleba, 60 za kávu s výhľadom: Príbehy z talianskych dovoleniek dvíhajú tlak

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Benátky