Sčítanie ľudu v Albánsku rozdúchava staré spory medzi Bulharmi a Macedóncami

Jednoduché sčítanie ľudu v Albánsku rozdúchalo historické spory medzi Bulharskom a Severným Macedónskom. V pozadí stojí možnosť niektorých obyvateľov Albánska, ktorí sa hlásia k macedónskemu pôvodu, zmeniť svoju identitu na bulharskú - a dúfať tak v získanie pasu krajiny Európskej únie, napísala agentúra AFP.

18.02.2024 09:00
debata

Sofia a Skopje sú na nože kvôli otázkam jazyka, histórie a identity už desaťročia. V Albánsku sa však nedávno otvoril nový front.

Podľa zástupcov macedónskej menšiny v Albánsku sa Bulharsko, členská krajina EÚ, snaží presvedčiť jej príslušníkov, aby sa identifikovali ako Bulhari a prihlásili sa tak pri albánskom sčítaní ľudu.

„Možnosť získať európsky pas macedónsku komunitu veľmi oslovila,“ hovorí Vasil Sterjovski z Macedónskeho zväzu pre európsku integráciu, politické strany obhajujúce záujmy macedónskej komunity v Albánsku.

Gjirokastër a jeho starý trh.
Trhovisko v Škodre.
+23Škodra - pulzujúce mesto, kde sa prerába a stavia.

Pustec, malá obec na brehu Prespanského jazera, stratila za necelých pätnásť rokov dve tretiny svojich obyvateľov. V nadmorskej výške 835 metrov, uprostred jedného z najkrajších albánskych národných parkov, sa z nej stalo mestečko duchov.

V uliciach, kde možno vidieť nápisy v albánčine i macedónčine, stojí hŕstka nových domov vedľa tých s popraskanými múrmi, lúpajúcou sa farbou a rozbitými oknami. Pár postarších ľudí sa tmolí domov, niekedy v sprievode svojich oslov naložených drevom na vykurovanie.

„Tu je to ako na púšti, nie sú tu žiadni mladí ľudia, je to dosť na plač, dediny sú prázdne, zostali tu len starí a chorí,“ narieka šesťdesiatpäťročný Eftim Mitrovski, ktorý už asi tridsať rokov pracuje pre miestne noviny vychádzajúce v macedónčine.

V roku 2011 mal Pustec 3300 obyvateľov. Podľa dedinčanov ich tu teraz žije 1200.

V posledných rokoch si mnoho obyvateľov dediny zaobstaralo bulharské pasy a odsťahovalo sa do Nemecka, Anglicka alebo inej západoeurópskej krajiny.

Albánsko, more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Taliani utekajú pred predraženou domácou dovolenkou: Tento rok objavili lacný jadranský raj

„Pustec, ktorého obyvatelia sú stopercentne albánskymi občanmi, sa stal bojiskom medzietnických sporov v Severnom Macedónsku a Bulharsku,“ hovorí riaditeľ školy Trajan Vangjelovski. „Obyvatelia sú znepokojení, zmätení a dezorientovaní. Už nevedia, či sa majú cítiť Bulharmi alebo Macedóncami,“ do­dal.

Dedina má zložitú históriu: od roku 1912 do roku 1945 boli obyvatelia Pustecu albánskym štátom považovaní za Bulharov.

Po roku 1945 a vzniku Macedónska ako republiky v rámci komunistickej Juhoslávie ich Tirana považovala za súčasť macedónskej menšiny, upozorňuje odborník na medzinárodné vzťahy Ardi Bido.

V roku 2017 sa Albánsko rozhodlo znovu uznať existenciu bulharskej komunity. Odvtedy aj členovia malej macedónskej komunity v Pustecu tvrdia, že sú pod tlakom Sofie, aby sa pri sčítaní ľudu označovali za Bulharov.

Falšovanie matričných dokladov

Bulharsko vidí vec inak. „Skopje po desaťročia popieralo existenciu bulharského etnika v Severnom Macedónsku a Albánsku. Potreba vidieť skutočný stav vecí dnes vedie k absurdným obvineniam,“ vysvetlilo agentúre AFP bulharské veľvyslanectvo v Tirane.

„V minulosti túto možnosť nemali a pre mnohých z nich bolo logickou voľbou vyhlásiť sa za Macedóncov,“ tvrdí ambasáda, "Ak výsledky sčítania ľudu ukazujú, že sa niektorí obyvatelia Pustecu označili za Bulharov, treba toto rozhodnutie rešpektovať,“ dodala.

Nádherný jarný západ slnka v albánskom meste...
Úžasný západ slnka nad zeleným údolím rieky...
+10Albánsko

„Som občanom Albánska, ale môj pôvod je bulharský, hovoríme bulharsky, od dedka po pradeda, spievame bulharsky, plačeme bulharsky. Prvýkrát máme právo otvorene sa prihlásiť k svojmu pôvodu,“ hovorí Haxhi Pirushi, ktorý stojí na čele tiranského združenia.

Odmieta akýkoľvek tlak zo Sofie a naopak odsudzuje „nátlak zo Severného Macedónska“.

Podľa Bida by bolo najjednoduchšie, keby zo sčítania ľudu zmizli veľmi citlivé otázky týkajúce sa etnického pôvodu. „Okrem nejednoznačnosti pojmu identita – teda deklarácia o tom, nakoľko sa človek cíti byť Macedóncom a nakoľko Bulharom – je tu ešte faktor skreslenia. Napríklad ak sa cíti byť Macedóncom, ale hlási sa k Bulharom len kvôli európskemu pasu alebo iným výhodám,“ uviedol.

Podľa bulharského ministerstva spravodlivosti od 1. januára 2020 do 14. novembra 2023 nadobudlo 3934 občanov Albánskej republiky bulharskú štátnu príslušnosť.

Niektorí sa pokúsili výhody vyplývajúce z občianstva krajiny EÚ získať v rozpore so zákonom. V polovici decembra zadržala polícia v Ostrene v severovýchodnom Albánsku troch zamestnancov obecného úradu za falšovanie matričných dokladov, ktoré predkladateľov oprávňovali získať bulharské občianstvo. Falošné potvrdenia o bulharskom pôvode poskytovali výmenou za odplatu ľuďom, ktorí k obci nemali žiadny vzťah.

V novembri zomreli v nemeckom Hamburgu pri zrútení budovy štyria robotníci z Albánska. Podľa albánskej tlače mali všetci falošné bulharské pasy.

Albánsko Kukës tunely bunkre komunizmus Čítajte viac Dlhý podzemný tunel z čias komunizmu otvoria turistom, vedie od radnice k veliteľskému centru s 37 miestnosťami Albánsko, more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Plná penzia za 30 eur na deň, očarujúci Jadran: Mnohí turisti tento rok menia Chorvátsko za Albánsko
debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #sčítanie ľudu #Albánsko #Severné Macedónsko