Najväčšie bezštátne národy: Príbehy o zúfalej slučke medzi minulosťou budúcnosťou

Vo svete, kde hranice delia národy a vytyčujú ich vesmíry, existujú aj tie, ktoré žijú bez vlastného štátu. Ich príbehy sú plné túžby po slobode, ale aj sklamania, keďže nemôžu volať svojím domovom žiadne konkrétne územie. Tu je niekoľko najväčších bezštátnych národov.

29.12.2023 06:00
debata (4)

1. Kórejský národ: Rozdelený, ale nie zlomený

Kórejčania nie sú typickým bezúzemným národom, naopak, majú až dva štáty. Rozdelenie na Severnú a Južné Kóreu po konci druhej svetovej vojny však vytvorilo históriu kŕejského trápenia. Aj keď Kórejci žijú v dvoch rozdielnych štátoch, ich túžba po znovuzjednotení zostáva živá. Aj keď spolu susedia, ich svety nemôžu byť rozdielnejšie a vzdialenejšie a ich príbehy sa píšu v odlišných podmienkach, s odlišnými vládami a ideálmi, ale spoločná kultúrna väzba stále trvá.

2. Kurdi: Storočné nesplnené sny

Kurdský národ je roztrúsený po Iraku, Iráne, Turecku, Sýrii, no svoj vlastný štát nemá. Kurdi sú jednou z najväčších etnických skupín na svete, ale ich snahy o vlastný domov sa stretli s politickými a historickými prekážkami. Dnes žijú v rôznych podmienkach pod vplyvom rôznych kultúr a režimov.

Amsterdam, Holandsko, mesto Čítajte viac Mesto na kanáloch sa chce zbaviť opitých turistov, najmä jedného národa. Spustí odstrašujúcu kampaň

3. Palestínsky národ: Neustály boj

Viac ako 135 členských krajín Organizácie Spojených národov uznáva Palestínu ako nezávislý štát, ale Izrael a niektoré ďalšie krajiny, vrátane Spojených štátov, stále považujú Palestínu za súčasť Izraela. V roku 2012 získala Palestína štatút nečlenského pozorovateľa Valného zhromaždenia OSN. S palestínskou žiadosťou o povýšenie na nečlenský pozorovateľský štát súhlasilo 138 krajín, 9 krajín bolo proti a 41 krajín sa zdržalo (medzi nimi aj Slovensko).

4. Rómsky národ: Nocou Bohémi, dňom bezštátovci

Romovia tvoria rozsiahlu a diverzifikovanú skupinu bez vlastného štátu. Rozptýlení sú po celej Európe, často sú konfrontovaní s diskrimináciou a sociálnymi problémami. Ich kultúra je pestrá, no ich túžba po uznaní identity a domove ostáva nerealizovaná.

5. Ujgurský národ: Medzi históriou a súčasnosťou

Ujguri, etnická skupina žijúca v regióne Sin-ťiang v Číne, sú ďalším bezštátnym národom s bohatou kultúrou a históriou. Ich snahy o udržanie vlastnej identity a národnosti stoja v kontraste so silným tlakom na asimiláciu zo strany čínskej vlády. Napriek svojej rozsiahlej populácii žijú utláčaní a perzekvovaní.

Filipíny, chocolate hills, čokoládové kopce, Čítajte viac Medzinárodný škandál: Agentúra v reklamnom videu za 828 000 eur použila obrázky z cudzích krajín

6. Čečenci: Medzi konfliktom a očakávaniami

Po rozpade Sovietskeho zväzu sa Čečensko ocitlo v neľahkom boji o svoju nezávislosť. Napriek svojim snahám o sebaurčenie bolo Čečensko znovu pripojené k Rusku. Čečenci si dodnes uchovávajú svoje tradície a jazyk, ale sú konfrontovaní so sociálnymi a politickými problémami, ktoré sprevádzajú konflikty o nezávislosť.

7. Tibeťania: Meditácie v exile

Tibeťania, vedení svojím duchovným vodcom dalajlámom, sú národom žijúcim v exile od čias čínskej okupácie v roku 1950. Ich snahy o autonómiu a uznávanie kultúry a náboženstva stoja v opozícii k politike Číny. Mnohí žijú v Indii a iných krajinách, zachovávajúc svoje tradície a nádeje na návrat do slobodného Tibetu.

8. Saamovia: Smutný príbeh arktických obyvateľov

Saamovia či Laponci, pôvodné obyvateľstvo arktických oblastí v severskej Európe, tvoria bezštátny národ, ktorý je rozptýlený v mnohých krajinách ako Nórsko, Švédsko, Fínsko a Rusko. Ich tradičný spôsob života, kultúra a jazyk sú vystavené tlaku modernizácie a zmeny klímy. Napriek boju za uznávanie ich práv a teritoriálnu autonómiu, ich situácia zostáva komplikovaná.

lízanka - farbivá v sladkostiach Čítajte viac Šli by ste do Čung-kuo, Alby, Misru či Sakartvela? Toto sú skutočné názvy krajín

9. Maoriovia: Strážcovia krajiny bez vlastného štátu

Maoriovia, pôvodní obyvatelia Nového Zélandu, sú bezštátnym národom s bohatou kultúrou a jazykom. Napriek svojej integrácii do moderného novozélandského spoločenstva bojujú o uznávanie a zachovanie svojej kultúrnej dedičnosti.

10. Rohingovia: Národ zabudnutý v krízach

Rohingovia sú menšinovým národom žijúcim predovšetkým v Barme a Bangladéši. Táto moslimská komunita čelila násilnému vyháňaniu a perzekúcii zo strany barmskej vlády, čo vyvolalo jednu z najväčších humanitárnych kríz na svete. Rohingovia nemajú vlastný štát, a ich súčasná situácia je jednou z najnaliehavejších v oblasti.

pes, grafiti Čítajte viac KVÍZ: Poznáte národné zvieratá krajín? NEPOUZ, Rory Eliza, opička, opica TikTok Čítajte viac Zhrozená influencerka opisuje desivú opičiu šou: Nespravte rovnakú chybu ako ja, varuje so slzami v očiach

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #štáty #národy