Môžete odmietnuť váženie? Kontroverzné praktiky zavádza čoraz viac dopravcov

Pred časom začali vážiť pasažierov pred nástupom na palubu na Novom Zélande, na letisku Auckland na medzinárodných letoch. Začiatkom februára k tejto kontroverznej praxi pristúpil aj fínsky dopravca Finnair - letecká spoločnosť oznámila, že bude vážiť cestujúcich rovnako ako aj ich príručnú batožinu. Dôvod? Spoločnosť ozrejmila, že chce takto lepšie odhadovať hmotnosť lietadla pred štartom.

04.03.2024 06:00
dovolenka, lietanie, letisko Foto:
Musíte podstúpiť váženie?
debata (4)

Letecké spoločnosti zisťujú hmotnosť lietadla, jeho interiéru a cestujúcich na palube, aby vyvážili stroj čo najlepšie a zabezpečili bezpečný tranzit. Cieľom kroku je tiež menšie plytvanie palivom.

Finnair teda nezaujíma len telesnú hmotnosť, ale celý balík. V zimných mesiacoch sú pasažieri ťažší, keďže sú naobliekaní v objemných svetroch, kabátoch a topánkach.

Letecké spoločnosti sa môžu spoliehať na priemernú hmotnosť poskytnutú leteckými úradmi – predpokladá sa, že je 88 to kilogramov na pasažiera spolu s jeho príručnou batožinou – alebo zbierať svoje vlastné údaje, ktoré sú, samozrejme, presnejšie. Tieto vlastné údaje sa však musia podľa bezpečnostných orgánov obnovovať každých päť rokov.

Finnair začal s vážením zatiaľ len na dobrovoľnej báze, prvé dni sa nechalo zvážiť takmer tisíc cestujúcich. Fínska spoločnosť sa svojich klientov ponáhľala uistiť, že namerané hmotnosti sa neprepájajú s osobnými údajmi pasažierov. Váženia sa budú konať vo februári, apríli a máji. Zaznamenajú si aj vek, pohlavie a triedu cestovania.

Letecké video: Moravany nad Váhom z neba
Video
Zdroj: TV Pravda

Napriek tomu sú však niektorí pasažieri z novej praktiky zhrození, pretože sa obávajú, že napriek uisteniam spoločnosti o anonymizácii údajov môže dôjsť k zahanbovaniu zákazníkov.

Iní zasa vítajú váženie ako jeden zo spôsobov riešenia „epidémie“ obezity. Dokonca aj niektoré prieskumy potvrdili, že istá skupina pasažierov si myslí, že cestujúci s nadváhou by mali platiť za letenku viac.

váha, chudnutie, diéta Čítajte viac Vyzujte sa, postavte sa na váhu: To je novinka! Prečo aerolínie vážia pasažierov?

Fíni nie sú jediní

Finnair sa naposledy podujal na váženie v roku 2017.

V auguste minulého roka oznámila najväčšia kórejská letecká spoločnosť Korean Air, že začne vážiť cestujúcich na letisku Gimpo na vnútroštátnych linkách a na letisku Incheon na medzinárodných letoch na krátke obdobie trvajúce do septembra.

Mesiac predtým let easyJet z Lanzarote do Liverpoolu požiadal 19 pasažierov, aby vystúpili z lietadla, pretože stroj bol „príliš ťažký na vzlietnutie“.

Čo ak budú chcieť postaviť pred odletom na váhu aj vás? Máte právo povedať nie?

Keďže ide o dobrovoľné váženie a zatiaľ neexistuje predpis, ktorý by postavenie sa na váhu priamo vyžadoval, máte právo odmietnuť.

Ak cestujúci budú so zisťovaním svojej hmotnosti a váhy svojej príručnej batožiny súhlasiť, musia mať garanciu, že informácie zostanú anonymné a celkovú hmotnosť môže vidieť iba agent zákazníckeho servisu pracujúci na mieste váženia.

žena, turistka, cestovanie, letisko Čítajte viac Najnovší trend: Prečo mladé dievčatá nosia počas cestovania rybárske vesty? lietadlo, letisko, cestovanie, turizmus Čítajte viac Najväčšie letisko sveta bude kolosálne. Do roku 2050 vybaví 250 miliónov cestujúcich ročne lietadlo, letisko, lietanie, pristávacia dráha, Čítajte viac Pasažieri sa v lietadle dusili, odvážny spolucestujúci im zachránil život. Za "odmenu" skončil na polícii

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #váha