Je po zázraku! COVID napadol jeden z posledných neinfikovaných rajov. Na vine misionári

Keď sa chápadlá pandémie začali rozťahovať po svete, ostrovné krajiny mali do veľkej miery výhodu. Mnohé zatvorili svoje hranice a doslova sa izolovali. Dobrým príkladom je Nový Zéland, ktorý vďaka politike zatvorených hraníc dosiahol minimálne na začiatku pandémie pozoruhodné výsledky.

01.02.2022 07:00
debata (2)

Podobne sa zachovalo aj vzdialené tichomorské súostrovie Kiribati, keď zatvorilo svoje hranice, čím si zabezpečilo, že sa choroba nedostala k jeho brehom takmer celé dva roky.

Kiribati a niekoľko ďalších malých tichomorských národov patrilo medzi posledné miesta na planéte, ktoré sa vyhli akémukoľvek prepuknutiu vírusu. Zdá sa však, že vysoko nákazlivý omikron ich preľstil, píše NYpost.

domorodkyňa, Cookove ostrovy, obézna žena Čítajte viac Posledný raj? Tento štát stále nepozná COVID, napriek pozitívnemu testu

Omikron s misionármi

Kiribati sa začalo znovu otvárať až v januári 2022. Vďaka tomu si Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní, známa ako mormóni, mohla prenajať lietadlo, ktoré priviezlo domov 54 občanov tejto ostrovnej krajiny.

Mnohí z tých, ktorí boli na palube, boli misionármi, ktorí opustili Kiribati ešte pred uzavretím hraníc, aby šírili vieru v zahraničí.

Úradníci na neďalekom Fidži testovali každého vracajúceho sa cestujúceho až trikrát, vyžadovali, aby bol očkovaný, a po príchode na Kiribati všetkých umiestnili do karantény a opäť otestovali.

Ani to však nestačilo a choroba si našla štrbinku.

Viac ako polovica pasažierov mala pozitívny test. Vírus sa tak rozšíril v komunite a prinútil vládu, aby vyhlásila stav núdze.

Pôvodných 36 pozitívnych prípadov z letu sa za pár dní zvýšilo na 181 prípadov.

Problémom Kiribati je však nízka zaočkovanosť. Podľa online vedeckej publikácie Our World in Data je len 33 % zo 113 000 obyvateľov Kiribati plne zaočkovaných, aspoň jednu dávku má 59 %.

A ako mnoho iných tichomorských krajín, aj v Kiribati fungujú iba základné zdravotné služby. V celej krajine je len niekoľko lôžok intenzívnej starostlivosti a v minulosti sa spoliehalo na posielanie svojich najťažšie chorých pacientov na liečbu na Fidži alebo na Nový Zéland.

Južná Kórea, Squid Game, Čítajte viac Šialená a nechutná Squid Game je už aj v kaviarni: Dnu sa dostanú len víťazi

Doposiaľ len (takmer) 2 prípady

Kiribati teraz otvorilo viacero karanténnych miest, vyhlásilo zákaz vychádzania a zaviedlo lockdown. Prezident Taneti Maamau na sociálnych sieťach uviedol, že vláda využíva všetky svoje možnosti na zvládnutie situácie, a vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať.

Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní so sídlom v americkom štáte Utah má silné zastúpenie v mnohých tichomorských krajinách vrátane Kiribati, kde je jej 20 000 členov treťou najväčšou kresťanskou denomináciou. Cirkev má asi 53 000 misionárov, ktorí slúžia na plný úväzok po celom svete a pracujú na obrátení ľudí.

Keď sa v apríli 2021 stali vakcíny proti COVID-19 široko dostupnými v mnohých krajinách, cirkevní predstavitelia vyzvali všetkých misionárov, aby sa dali zaočkovať, a vyžadovali to predovšetkým od tých, ktorí slúžia mimo ich domovských krajín.

Hovorca cirkvi Sam Penrod povedal, že vracajúci sa misionári zostali v karanténe, spolupracovali s miestnymi zdravotníckymi úradmi a po skončení karantény budú prepustení zo služby.

Pred vypuknutím aktuálnej nákazy Kiribati hlásilo iba dva prípady vírusu: boli to členovia posádky prichádzajúcej nákladnej lode, ktorá nakoniec nemala povolené zakotviť.

Maroko, Atlas, sneh Čítajte viac Zima v Maroku: Dedinu v africkom Atlase zasypal sneh, pozrite sa, ako to zvláda ostrov, more, dovolenka, voda, palmy, exotika, most, kúpanie, slnko, relax, opaľovanie, slnenie, moré nebo, obloha, samota, súkromie Čítajte viac Umelé ostrovy - luxus, či nevyhnutnosť na prežitie? Nutná budúcnosť, či ekokatastrofa? krik1 Čítajte viac Nová horská dráha trhá rekordy! Rúti sa rýchlosťou 70 metrov za sekundu

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kiribati #pandémia #Covid-19