Plánuje sa podvodný vlak s traťou dlhou 2000 kilometrov a výhľadom na ryby

Superrýchle levitujúce vlaky sú už realitou, na futuristickom hyperloope sa už pracuje, no podvodný vlak s výhľadom tu ešte nebol. Podľa nedávnych správ by mala takáto technická vymoženosť už čoskoro spojiť dve 2000 kilometrov vzdialené krajiny.

07.03.2024 06:00
podmirský vlak Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Jedným z najväčších vizionárov sú nepochybne Spojené arabské emiráty, ktorým nechýbajú okrem prelomových nápadov ani finančné prostriedky, ktoré sú už teraz domovom úžasných stavieb či najvyššieho mrakodrapu.

Najnovšie sa emiráty rozhodli namiesto výšok ponoriť do hĺbok a hľadať tam dopravné riešenia. Krajina zvažuje vývoj podvodného vysokorýchlostného vlaku, ktorý cestujúcim ponúkne okrem rýchlej jazdy aj mimoriadny výhľad na morský život.

Trať dlhá 2000 kilometrov by mala spojiť Dubaj a Bombaj.

Tento ambiciózny projekt predpokladá, že popod more sa vlakom budú okrem pasažierov prepravovať aj suroviny ako voda či ropa.

Podvodný vlak by mal dosahovať rýchlosti v rozmedzí 600 až 1 000 km za hodinu.

Singapur, Singapore Čítajte viac Najdrahšie mestá sveta roku 2023: Rebríček, ktorý radšej nechcete vidieť...
Dubaj, SAE
Video
Zdroj: Pixabay.com

Technologické preteky

Myšlienka podvodného vlaku z Dubaja do Bombaja sa prvýkrát objavila v roku 2018, ale nedávno sa opäť vrátila na scénu, i keď je jasné, že projekt nebude jednoduché zrealizovať z technického, ani finančného hľadiska.

Národný poradný úrad Spojených arabských emirátov už pracuje na návrhu železnice a typu vlaku vhodného na takúto záťaž, a tak možno očakávať skutočne inovatívne riešenie.

Na inom futuristickom projekte už začal pracovať aj ďalší technologický priekopník, susedná Saudská Arábia. Tá sa už pustila do výstavby horizontálneho inteligentného megamesta NEOM, ktoré sa tiahne uprostred púšte ako sklená chodba.

Podmorský vlak, rovnako ako mesto budúcnosti, púta pozornosť sveta, a tak sa preteky o originalitu a projekt viac vyrážajúci dych, už začali. NEOM plánuje svoje dokončenie na rok 2030, takže emiráty by sa so svojím vlakom mali poponáhľať.

Jedným dychom však treba dodať, že nepôjde o prvý podmorský vlak na svete. V Európe totiž už od roku 1994 funguje tunel pod Lamanšským prielivom, ktorý spája Spojené kráľovstvo s Francúzskom.

Eurotunel je však dlhý „len“ dlhý 50 kilometrov, nový vlak Dubaj-Bombaj sa okrem omnoho väčšej dĺžky chce líšiť aj ponukou vizuálneho zážitku, keďže počíta s výhľadom, ktorý umožní cestujúcim vidieť namiesto betónových stien tunela očarujúce more v celej jeho kráse a bohatosti podvodného života.

Saudská Arábia, kôň, socha, Čítajte viac Sci-fi megamesto za 400 miliárd ukradne ľuďom súkromie. Zmestí sa doň celé Slovensko!

5 najzaujímavejších inžinierskych projektov z oblasti dopravy:

  • Čínsky systém vysokorýchlostných vlakov (HSR): Čínsky HSR je najväčší a najrozvinutejší systém vysokorýchlostných železníc na svete. Zahŕňa sieť rýchlych vlakov pohybujúcich sa rýchlosťou až 350 km/h, ktoré prepájajú všetky veľké mestá Číny.
  • Panama Canal Expansion Project: Rozšírenie Panamského prieplavu je impresívny inžiniersky projekt, ktorý umožňuje prechádzať väčším nákladným lodiam. Tento projekt zahŕňa výstavbu nových komôr, rozšírenie existujúcich priehrad a zvýšenie kapacity kanála.
  • Hyperloop: Hyperloop je futuristický koncept dopravy navrhnutý Elonom Muskom, ktorý by umožňoval rýchle cestovanie medzi mestami vo vákuových trubiciach. Tento revolučný projekt by mohol od základov zmeniť spôsob, akým cestujeme.
  • Šanghajský maglev: Šanghajský magnetický vlak (maglev) je prvý komerčne prevádzkovaný magnetický vlak na svete. Dosahuje rýchlosť až 430 km/h a prepravuje cestujúcich z centra Šanghaja na letisko Pudong za niekoľko minút.
  • Space Elevator Concept: Koncept vesmírneho výťahu je ambiciózny projekt, ktorý sa snaží vytvoriť štruktúru, ktorá by umožnila cestovanie medzi zemským povrchom a vesmírom pomocou výťahu. Tento projekt by mohol revolučne zmeniť spôsob, akým sa dostávame do vesmíru a späť na Zem.
Vino-oslava-shutterstock Čítajte viac Medzinárodná blamáž! Taliani v propagačnom videu ukazovali úplne inú krajinu vlak, Francúzsko, Saint-Lazare Čítajte viac Sedem zaujímavostí o nemeckej železnici. Má viac kilometrov ako Austrália zima, vlak, lokomotíva, vagóny, vozne, sneh, parný vlak, zima, mráz, doprava Čítajte viac Šesť z najdlhších vlakových trás sveta – Transsibírsky expres, Modrý vlak či Indian Pacific

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Bombaj #Dubaj