Začala sa prestavba Hitlerovho rodného domu: Plní po rokoch rakúska vláda nacistovo želanie?

V hornorakúskom meste Braunau am Inn sa v pondelok začala prestavba rodného domu nacistického diktátora Adolfa Hitlera. V dome má vzniknúť policajná stanica alebo pobočka policajnej akadémie, v budúcnosti sa v nej majú konať školenia o ľudských právach pre policajtov. Tieto plány však vyvolali kontroverzie. Stavba má svojmu novému účelu začať slúžiť v prvom štvrťroku 2026.

02.10.2023 14:30
debata (1)
Bunker Čítajte viac Z nacistických bunkrov na pláži Houvig si deti spravili ihrisko

Rakúska vláda si dom po desaťročia prenajímala od jeho majiteľky v snahe zastaviť krajne pravicovú turistiku.

Do roku 2011 v ňom pôsobila pobočka organizácie Lebenshilfe pomáhajúca ľuďom s mentálnym hendikepom, odvtedy je dom prázdny. V roku 2016 vláda prijala zákon, ktorý jej umožnil dom zabaviť výmenou za odškodné, a nehnuteľnosť je tak vo vlastníctve štátu.

Agentúra APA píše, že začiatok prestavby sa mnohokrát odkladal a štvornásobne vzrástli aj očakávané náklady.

Expertná komisia v správe z roku 2016 odporučila, aby sa stavba používala na sociálno-charitatívne alebo administratív­ne účely.

Napriek odporúčaniam odborníkov radnica rozhodla, že pred domom v nezmenenej podobe zostane pamätný kameň s nápisom „Za mier, slobodu a demokraciu – už nikdy fašizmus – milióny mŕtvych varujú“.

Nemecko, diaľnica, mýto, auto, autá, diaľnice Čítajte viac Nemecké diaľnice sú fenomén. Hitler si na nich prihrieval politickú polievku

Plány, aby budovu využívala polícia, od začiatku narážajú na kritiku. APA píše, že iniciatíva Diskurz Hitlerhaus (Diskurz Hitlerov dom) spoločne s organizáciou Priatelia jeruzalemského pamätníka obetí holokaustu Jad Vašom navrhla, aby v dome bola nastálo výstava Spravodliví. Táto putovná expozícia pripomína ľudí, ktorí počas holokaustu pomáhali Židom.

Hovorkyňa iniciatívy Eveline Dollová povedala stanici Deutsche Welle, že prestavať Hitlerov rodný dom na policajnú stanicu má „katastrofálny symbolický význam“. Pripomenula, že „polícia v období nacizmu hrala pochybnú úlohu“.

Film odhalil pozadie

Debata pokračovala tento rok v lete v súvislosti s filmovým dokumentom Wer hat Angst vor Braunau? (Kto má strach z Braunau?) režiséra Güntera Schwaigera.

Schwaiger poukazoval na novinovú správu z roku 1939, podľa ktorej si Hitler prial, aby v jeho rodnom dome boli kancelárie vedenia okresu, teda aby sa využíval na administratív­ne účely.

Schwaiger došiel k záveru, že ministerstvo vnútra svojimi plánmi ohľadom využitia budovy plní Hitlerovo prianie.

„Prestavba na policajnú stanicu znamená úplne zlý signál,“ cituje režiséra nemecký portál Focus.de. Ide podľa neho o „facku obetiam“.

zvon, Hitler, Herxheim, Nemecko Čítajte viac Hitlerov zvon ostane v kostolnej veži. Nemecká dedina si ho ponechá ako 'pamätník'

Oskar Deutsch, predseda viedenskej židovskej obce, ktorý bol členom expertnej komisie, povedal, že ide o policajnú stanicu „demokratického štátu, ktorej úlohou je okrem iného predchádzať obnoveniu nacizmu“. Pripustil, že by si dokázal predstaviť aj iné využitie domu.

Rakúsko bolo v roku 1938 obsadené nacistickým Nemeckom a oficiálny výklad anšlusu od roku 1945 dával prednosť tvrdeniu, že alpská republika bola prvou obeťou nemeckej expanzie.

Rakúsko však od 90. rokov začalo hovoriť o svojej spoluvine na nacistických zločinoch.

sanatórium, Beelitz Čítajte viac V sanatóriu, kde sa liečil Hitler, sa dnes návštevníci ponárajú do minulosti Orlie hniezdo, Hitlerova horská chata, Bavorsko, Nemecko, hory, Alpy, Čítajte viac Hitlerova horská chata Orlie hniezdo je dnes už pre každého Bunker Čítajte viac Hitlerov Vlčí brloh: Niekdajšie nacistické bunkre sú dnes magnetom na turistov
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Adolf Hitler